7 klaidos, kurias darote santykių pradžioje

Mylite jį visa širdimi, jau kurį laiką susitinkate ir jaučiate, jog tai jūsų gyvenimo vyras. Jei tai nėra jūsų pirmas partneris, galvojate, jog jis vienintelis, su kuriuo norite nugyventi visą gyvenimą. Jau nugyvenote tą puikį etapą – tobulos naktys ir pašėlusios dienos. Dabar jūsų santykiuose prasideda naujas etapas – stabilumas. Tai laikas priimti svarbų sprendimą, ką darysite toliau.

Dauguma moterų galvoja, kad sugebės pakeisti vyrą.<br>123rf.com nuotr.
Dauguma moterų galvoja, kad sugebės pakeisti vyrą.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-17 09:31, atnaujinta 2018-01-13 00:19

Šiame etape neretai net nenorėdami galime pridaryti nemažai klaidų. Tai klaidos, kurios užkirs kelią tvirtų santykių kūrimui. Portalas styl.pl parinko 7 moterims dažniausiai pasitaikančias klaidas, šalia kurių yra psichologės Agnieszkos Borovskos patarimai.

1. Skubinate įvykius

Turiu! Pagavau savo svajonių vyrą. Ar taip galvojate? Palaukite, jūs skubate. Pažįstate jo šeimą, draugus, nuolat kviečiate į savo šeimos šventes, planuojate jūsų laisvalaikį keliems mėnesiams į priekį? O atostogas jau suplanavote? Vis dažniau naudojate frazę „Kai jau būsime šeima, tai...“ arba „draugė man parodė labai gražų sužadėtuvių žiedą, irgi tokio norėčiau.“ Vyras gali pajausti spaudimą.

Ką pataria psichologė?

Sulėtinkite tempą, neskubinkite vyro. Jeigu jums rūpi tvirti santykiai, duokite laiko, kad galėtumėt geriau pažinti vienas kitą. Galbūt jums sudėtinga susitaikyti su mintimi, jog santykiai priklauso ne tik nuo jūsų, bet ir nuo partnerio?

Psichologės darbo patirtis įrodė, jog jeigu moteris labai aktyviai bando skubinti įvykius – ji ypač stipriai bijo būti palikta. Tada moteris lyg nori jį pasisavinti ir būti saugi. Jeigu tai jūsų atvejis, vertėtų pasikonsultuoti su psichologu, kuris padės atrasti baimės priežastis.

2. Jūsų pasirinkimą lemia kitų nuomonė

Neretai moterys klauso aplinkinių nuomonių, o jei dar mama nuolat kartoja, jog jūsų amžiuje turėjo jau du vaikus... Bandote įtikinti, jog laikai pasikeitė ir dabar kurti šeimą kur kas vėliau yra normalu, tačiau vėliau pati susimąstote, jog jūsų biologinio laikrodžio rodyklės greitai sukasi?

Tada pagalvojate apie tai, jog dauguma draugių jau turi šeimas bei vaikus ir nesuprantate, kam laukti, jeigu jums su mylimuoju yra gerai. Toks pasidavimai kitų žmonių nuomonei yra viena didžiausių klaidų, kurias daro moterys.

Ką pataria psichologė?

Tai natūralu, jog kiekviena moteris nori jaustis saugi, rami, mylima ir galvoja, jog visa tai gaus kai turės šeimą. Tačiau nepamirškite, jog sužadėtuvių žiedas ant piršto nėra viso to garantija. Todėl neskubėkite. Tai turi būti gerai apgalvotas, o ne spontaniškas sprendimas.

Vertėtų pamąstyti ir apie save, užduoti sau klausimus apie tai, ko tikitės iš santykių, ar tai tas vyras, kuris sugebės jums tai duoti. O gal šis vyras tėra jūsų tėvų, bet ne jūsų pačios svajonių jaunikis?

Pagalvokite apie tai, koks dabar yra jūsų gyvenime etapas – ar turite mėgstamą darbą. Savarankiška ir nuo nieko nepriklausoma moteris galvoja kur kas kitaip, jos akyse nesimato frazės „esu silpna, pasirūpink manimi“.

3. Galvojate, jog jis pasikeis

Dauguma moterų galvoja, jog sugebės pakeisti vyrą – tai ganėtinai dažnai pasitaikanti klaida. Draugės pataria, jog turite jį išauklėti lyg tai būtų vaikas. Manote, jog jeigu mylimasis turi trūkumų, tai jūsų meilė juos išnaikins.

Kartais turite susikūrusi idealaus vyro paveikslą, pagal kurį bandote nutapyti savo draugą. Pavyzdys? Norite, jog jūsų partneris pakeistų šukuoseną tualetinį vandenį arba stilių.

Džiaugiatės pirmu savo pasiekimu – jau išvydote jį su jūsų išrinktais marškiniais. Tada tikite, jog pasiseks pakeisti dar nemažai dalykų. Deja, po kelių ginčų galite pakeisti vyro stilių, tačiau, kai norėsite pakeisti jo charakterį – nusivilsite.

Ypatingai sudėtinga būna tada, kai vyras yra priklausomas nuo rūkymo, alkoholinių gėrimų ar žaidimų. Pradžioje užsimerkiate ir kenčiate, vėliau galvojate, jog jis myli jus taip stipriai, kad tikrai pasikeis, bet ar tikrai?

Ką pataria psichologė?

Santykių tikslas nėra pakeisti partnerį – laukti kol jis taps protingesniu arba nustos piktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais. Jūs negalite pakeisti nieko, išskyrus save.

Iš pradžių vertėtų užduoti sau klausimą, ar tikrai galėtumėt susieti savo ateitį su šiuo žmogumi? Pagalvokite, kokius jo trūkumus jūs galėsite priimti. Būna ir tokių atvejų, kai moterys bando pakeisti partnerį, kuris jai tiesiog netinka. Galbūt verčiau susirasti jums skirtą mylimąjį?

4. Ieškote trūkumų

Jau iki pažinties su savo mylimuoju, jūs sudarėte savybių bei charakterio bruožų sąrašą. Tai idealaus vyro savybės. Turintis gerą humoro jausmą, vyriškas, savimi pasitikintis, aukštas, išvaizdus. Ir staiga: bingo. Jūsų partneris toks ir yra.

Tačiau bėgant laikui suprantate, jog jis nesugeba atlikti vyriškų darbų. Ar jis tikrai negali pataisyti krano arba sudėti baldų? Ir štai jūsų idealaus vyro paveikslas jau keičiasi, išnyksta spalvos.

Ką pataria psichologė? Psichologė pastebėjo, jog moterys ypatingai gerai sugeba kritikuoti. Kur kas lengviau pastebime kitų trūkumus nei savo. Vertėtų ties tuo padirbėti. Vietoj to, kad ieškotumėt trūkumų, pagalvokite apie gerus dalykus.

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės su savo partneriu, ar galite juo pasitikėti. Dažnai pasitaiko, jog moterys sutinka princą iš pasakos, tačiau arba jo nepastebi, arba per prievartą ieško jame trūkumų. Nepamirškite, jog niekas nėra idealus – jūs taip pat.

5. Varginate jį pavydėdamos

Pavydas gali kurti, bet gali ir griauti net pačius stipriausius santykius. Įtartinai sureaguosite pamatę, jog jūsų partneris pasikvietė draugę, kai abudu esate vakarėlyje? Arba išsiunčiate žinutę su klausimu ar jis jus myli ir jeigu jis kurį laiką neatrašo – puolate į paniką?

Nepatinka jums, jog šeštadienį susitarė pabūti su draugais? Iš karto pradedate įtarinėti. Ir po grįžimo, visai „nekaltai“ kišenėse ieškote įkalčių? Rezultatas tikėtinas toks, jog jūsų antroji pusė pajaus jūsų nepasitikėjimą. Ar to norite?

Ką pataria psichologė?

Daugiau pasitikėjimo. Niekas negali būti mūsų nuosavybė. Toks jūsų elgesys parodo tik, jog jaučiatės nesaugiai. Vietoj tokių įtarimų tiesiog pagalvokite – jis pasirinko būtent jus. Suraskite ką veikti tada, kai jo nėra namuose, susitikite su žmonėmis, veikite ką nors, kas nesusiję su jūsų partneriu. Tai padės išsaugoti ramybę bei pasitikėjimą.

6. Prisitaikote prie partnerio

Pirmaisiais draugystės mėnesiais jūs gyvenate vien savo susižavėjimu. Visada norite būti ten, kur jūsų mylimasis, daryti tai, ką jis daro, žiūrėti tuos pačius filmus ir lankytis tose pačiose vietose.

Iki tam tikro laiko tai yra normalu. Tačiau jei jau ilgai esate kartu, o jūs vis dar gyvenate jo gyvenimą – vertėtų sunerimti. Ypatingai, jeigu dėl jo keičiate savo įpročius, pomėgius. Tarkime, jog iki pažinties su juo labai mėgdavote valgyti mėsą, tačiau jis yra vegetaras ir jūs staiga pakeitėte savo skonį. Tai nėra normalu.

Ką pataria psichologė?

Taip prisitaikydamos prie partnerio, jūs galite visiškai prarasti savo „aš“. Dažniausia klaida, kurią daro moterys, tai noras pasikeisti taip, kad savo išrinktajam būti tobula moterimis. Tai dažniausiai nutinka toms, kurios dar ne iki galo atrado save ir bet kokia kaina nori patikti partneriui ir jaustis saugiai.

Kaip su tuo kovoti? Prieš kurdami kokius nors santykius, užduokite sau pagrindinius klausimus: kas jūs esate, kokia esate ir ko norite iš gyvenimo. Pasitikėkite savimi ir gerbkite save, nepasiduokite partnerio nuomonei, kuri jums nepatinka. Taip savo gyvenimo draugui būsite dar įdomesnė.

7. Lyginate jį su buvusiuoju

Santykiuose, kuriuos kuriate dabar jums trūksta kažko, ką turėjote su buvusiuoju? Nesvarbu ar tai buvo geresnis seksualinis prisitaikymas, ar kuri nors charakterio savybė, kurios dabar taip trūksta.

Kartais mintyse jį lyginate su savo buvusiuoju ir liūdite, jog dabar situacija yra kitokia. Tai dar nėra blogiausia, kas gali nutikti. Didžiausia klaida – leisti, kad tai, kad yra jūsų mintyse, būtų ant liežuvio. Nekalbėkite apie tai, nes jūsų partneris pasijus nevykėliu.

Ką pataria psichologė?

Tam tikrame etape toks palyginimas yra normalus, nes jūsų buvęs mylimasis – tai dalis jūsų. Susimąstykite, galbūt tarp jūsų ir buvusio partnerio liko kažkokie neišsakyti žodžiai, neišspręsti reikalai ir būtent dėl to nuolat jį prisimenat?

O galbūt jis sudaužė jums širdį ir negalite jam to atleisti? Daugiau laiko skirkite kovai su mintimis apie praeitį. Prisiverskite nebegalvoti tiek, kiek galvojote iki šiol, nes tai gali labai pakenkti dabartiniams santykiams. O juk tai jūsų naujas gyvenimo etapas. 

Parengė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.