Kaip nepasiduoti, ištikus finansinei krizei?

Jus ištiko finansinė krizė, neįsivaizduojate, ką daryti ? Nėra jokių pagerėjimų, o santaupų lieka vis mažiau? Svarbiausia yra, jog ištikus krizei, neprarastumėte pasitikėjimo savimi bei pasauliu. Tad kaip tokioje situacijoje racionaliai mąstyti ir priimti tinkamus sprendimus? Žadinkite savo protą, bet ne emocijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:53 PM

Portalas stressfree.pl pateikė patarimus, kurie padės jums nurimti ir neeikvoti savo energijos veltui.

Rūpinkitės savo sveikata

Svarbiausia – neprarasti gyvybei svarbios energijos. Ką tai reiškią? Tikriausiai pastebėjote, kad ištikus finansinei krizei, pamirštame apie tai, kaip svarbu yra rūpintis savimi. Tuo metu mums svarbiausia yra finansai, o ne mityba ar poilsis. Nemiegame naktimis, vengiame poilsio bei atsipalaidavimo pratimų, nesimankštiname. Sakysite, jog palyginus su finansine krize, tai yra menkniekis? Vargu. Kadangi toks išsekimas skatina mus vadovautis emocijomis, kurios tada būna ypatingai ryškios. Be to, išvargę bei tinkamai nepavalgę, mes negalime mąstyti racionaliai ir priimti teisingų sprendimų. O ką jau kalbėt apie sumažėjusi organizmo atsparumą įvairioms ligoms bei infekcijoms. Ar jums to reikia? Geriau įsivaizduokime, jog esame tikri sportininkai, kurie turi kovoti už pergalę. Kuo sunkesni išbandymai mus užklumpa, tuo labiau turime rūpintis savo psichine bei fizine būkle.

Kontroliuokite savo nuotaiką bei mintis

Taip, galbūt šiuo metu situacija yra sudėtinga ir su ja kovoti nėra labai lengva, bet kam viską apsunkinti? Jeigu jūs viską įsivaizduosite dar blogiau negu yra iš tikrųjų – sau ne padėsite, o pakenksite. Įvairaus pobūdžio krizės padeda žmonėms bei pasauliui tobulėti. Todėl jūsų finansinė krizė dar nėra pasaulio pabaiga – galbūt tai kažko naujo pradžia ir pabaiga to, ką darėte klaidingai. Pozityvus mąstymas ne tik padės atrasti naujų idėjų, bet ir gerint savijautą, sveikatą.

Nesijauskite auka

Lengva yra vaidinti auką, kuri labai nukentėjo. Pats laikas prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Juk daugelis situacijų tai mūsų pačių pasirinkimas, o teisingas jis ar ne – parodo laikas. Galbūt per mažai laiko skyrėme apmąstymui apie pasekmes bei riziką. Galbūt per daug mūsų svajonėse buvo azarto bei naivumo. Tačiau atėjo laikas, kai turime gelbėti valtį, kurioje plaukiame ir mokytis iš savo klaidų. Pripažinti bent jau sau – ką darėme neteisingai ir kuriose situacijose nejautėme atsakomybės.

Veikite

Dabar, kai jau žinome, jog valtis skęsta, nebelieka nieko kito, kaip tik gelbėtis. Verta apgalvoti visus žingsnius, kurie padės žengti pagerėjimo link. Nuo ko pradėsime, ką darysime – viską reikėtų apgalvoti atsakingai. Jeigu gulėsime ir verksime, krizė pati nepabėgs. Svarbiausia yra racionaliai įvertinti situaciją bei savo galimybes – ką galima padaryti? Nuo ko pradėti? Viską pablogins dejonės bei nusivylimas šia padėtimi, kuri dabar nedžiugina.

Pasitikėkite

Užklupus finansinei krizei labai lengva prarasti pasitikėjimą ne tik savimi, bet ir artimiausiais žmonėmis. Labai svarbu vis dėlto būti tarp žmonių, dalintis savo mintimis bei emocijomis su tais, kurie moka išklausyti ir galbūt patarti. Atsiriboti nuo aplinkos – didžiulė klaida, kurios pasekmės neprognozuojamos. O skirtumėme daugiau laiko šeimai? Verta kalbėtis su mylimu žmogumi apie tai, ką dabar jaučiame ir jis tikrai supras, jog kuriam laikui teks apriboti savo išlaidas. Tačiau tai nėra blogai, net priešingai – tai tik pagerins situaciją, nes jausimės saugesni ir tvirtesni psichologiškai. Tada turėsime jėgų kovoti ir nugalėti. Neverta kaltinti savęs, nes neretai finansinę krizę sukelia veiksniai, kurių kontroliuoti negalime. Dabar belieka tinkamai panaudoti išmoktas pamokas ir kuo greičiau semtis naujų patirčių.

Paruošė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.