Jogos trenerė patarė, kaip nebijoti savo nuogumo

Dažnai moterys viena kitą matydamos nuogas jaučiasi nepatogiai. Bet ar verta baimintis nuogumo?

Kaip ir sniegas Alpių viršūnėse, taip ir mano kūnas vieną dieną ištirps. Mano sėdmenys nukars, o oda susiraukšlės.<br>123rf nuotr.
Kaip ir sniegas Alpių viršūnėse, taip ir mano kūnas vieną dieną ištirps. Mano sėdmenys nukars, o oda susiraukšlės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2015, 4:55 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 11:12 AM

Interneto portalo „MindBodyGreen“ autorė ir jogos mokytoja Samantha Rose teigia, kad ne. Ji neseniai pati atsikratė savo nuogo kūno baimės ir dabar skatina kitas moteris nepabijoti dažniau nusimesti drabužių ir nesigėdyti to, kuo apdovanojo motina gamta.

Štai ką ji papasakojo portale „MindBodyGreen“:

„Būdama JAV moksleivė greitai įvaldžiau meną persirengimo kambaryje žaibiškai persirengti, beveik neparodant savo nuogo kūno. Kuklumas buvo toks svarbus, kad iš mūsų buvo tikimasi, kaip nors sugebėti likti su drabužiais netgi persirenginėjant.

Taigi nieko nuostabaus, kad tuomet, kai praėjusią žiemą patekau į viduryje Austrijos Alpių esantį nudistų SPA, pradėjau mąstyti apie savo kūno prisidengimą.

Kai su drauge nuėjome į bendrą SPA erdvę, tikėjomės ten pamatyti minkštus baltus rankšluosčius, maudymosi kostiumus ir įvairų dydžių bei formų kūnus. Tačiau pamatėme žmones, atrodančius taip, kaip juos pagimdė mama. Aš pasimečiau. To tikrai nesitikėjau. Vėl pasijutau tarsi ta gėdos apimta septintokė mokyklos persirengimo kambaryje.

Matydama marias nuogų kūnų pajutau begalinę gėdą.

Galvoje sukosi mintys: „Aš nesidepiliuoju. Ant šonų turiu strijų žymių, likusių po nėštumo. Mano kairė krūtis yra truputį didesnė už dešinę. Kada paskutinį kartą skutausi kojas? O Dieve, tos 50-metės krūtys tikrai didesnės nei mano. Ar mano užpakalis taip atrodys, kai man bus 70 metų? Ne, Dieve, ne! Bent jau aš sportuoju. Na gerai, manau, kad atrodau lieknesnė už ją“. Ir taip toliau.

Mano draugė atsiduso, pažvelgė į mane ir tarė, „Manau, kad bus nemandagu, jeigu nenusimesime rūbų“. Nemandagu?! Aš atsisakiau, bet jau po pirmos pirties, pradėjau suprasti, kodėl žmonės čia nuogi. Aš labai perkaitau. Su dideliu įkvėpimu ir dar didesniu atodūsiu nusiėmiau liemenėlę.

Mano krūtys… Jos buvo čia. Supratau, kad man lengviau nusirengti prieš savo lovos partnerį, nei viešai demonstruoti krūtis.

Tačiau užuot galvojusi, kaip atrodo mano krūtys, nutariau pamąstyti, kodėl pajutau tokią gėdą. Kodėl mano pirmas impulsas buvo lyginti savo kūną su kitais? Kodėl fiksavau kiekvieną pastebėtą celiulito centimetrą? Kodėl aš taip apsėsta minties, kad atrodau baisiai?“

Taigi S.Rose pateikė 5 priežastis, kodėl verta jaustis laisviau ir nebijoti apsinuoginti.

1. Tobulumas tėra iliuzija

„Nors didžiąją laiko dalį esu patenkinta savo kūnu, vis dar jaučiu didžiulį spaudimą atrodyti „tobulai“. Nuo mažens galvojau, kaip tapti patrauklesne vyrams: kaip flirtuoti, avėti aukštakulnius, trumpus sijonus, pešiotis antakius, dažytis ir panašiai. Bet kai nusimetu visus rūbus, aš jaudinuosi dėl visų netobulumų, nes pripažinkime, nė viena iš mūsų nėra nudailinta dažais“, – rašo Samantha.

Jos teigimu, „netobulumas“ reikštų, kad egzistuoja tobuli objektai, bet tai tiesiog nėra tiesa. Kiekvienas kūnas yra skirtingas.

„Tą dieną SPA, besidairydama į kitus, supratau, kad tai ne mano kūnas skyrėsi nuo visų kitų, bet mano požiūris“, – padarė išvadą S.Rose.

2. Jaustis pažeidžiamu prieš kitus yra geras dalykas. Kai kuriose Europos šalyse, ypač Vokietijoje, gana normalu maudytis nuogiems. Pirtys yra visiems patinkantis laisvalaikio užsiėmimas ir atrodo savaime supranta, kad ten visi bus nuogi.

„Jogos studijoje, kur dėstau, net yra paslėpta sauna rūsyje, tam atvejui, jeigu per treniruotę nepakankamai suprakaitavote. Supratau, kad matydami kitus nuogus kūnus, mes patys pradedame jaustis patogiau, jeigu tik esame pasiruošę nugalėti baimę ir diskomfortą“, – rašo Samantha.

3. Kai lyginate save su kitais, jūs nuteisiate save.

„Aš supratau, kad bijojau susidurti su pačios savęs nuteisimu. Užuot jautusi sau supratingumą, jutau baimę. Visuomenė mus išmokė teisti ir kritikuoti, o ne mylėti bei saugoti save ir kitus.

Kai pirmą kartą vedžiau jogos pamoką ir stebėjau visus, stovinčius žemyn žiūrinčio šuns pozoje, supratau, kiek daug skirtingų nuleidusių galvas žmonių yra. Jie neatrodė taip, kaip jogos pratimus darantys žmonės žurnaluose, ir ne taip, kaip demonstravau. Bet vaizdas vis tiek buvo gražus“, – prisiminė jogos mokytoja.

Anot Samanthos, savęs lyginimas su kitais yra kenksmingas. Savo kūnu mes turime rūpintis fiziškai ir emociškai, ir kartais tai – vienodai svarbūs dalykai. Gal net svarbiau yra įprasti daryti emocinius pratimus, padedančius save pamilti. Tam labai padeda meditacija.

4. Kai patinki sau nuogas, kyla mažesnis poreikis daug puoštis.

„Aš niekada nebuvau mergaitiška mergina, man tai nenatūralu. Kartais pajusdavau, kad reikia pasidažyti lūpas (bet dažniausiai – ne), nors galų gale supratau, kad mažiau puoštis yra normalu. Puošimasis mane priversdavo jaustis prastai. O įveikusi baimę apsinuoginti pasijutau geriau tiesiog būdama savimi“, – prisipažino Samantha.

5. Atrodyti taip, kaip sukūrė motina gamta, yra geras jausmas.

„Kaip ir sniegas Alpių viršūnėse, taip ir mano kūnas vieną dieną ištirps. Mano sėdmenys nukars, o oda susiraukšlės. Jeigu ko nors išmokau praktikuodama jogą, tai pamoką, kad aš nesu nei kūnas, nei protas. Viskas šiame pasaulyje yra materialu ir viskas nuolatos kinta. Net ir čia, dabar sėdėdama ir rašydama tai, suprantu, kad mano kūnas keičiasi. Mano oda yra tai, kas mane skiria nuo aplinkos ir ant to Alpių kalno nusimetusi rūbus padėjau jausti didesnį ryšį su savimi ir gamta“, – paaiškino S.Rose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.