5 psichologinę savijautą gerinantys įpročiai pakeis gyvenimą

Norėdami būti fiziškai sveiki, bėgiojame, darome mankštą, stengiamės valgyti sveiką maistą. Taip pat atsisakome žalingų įpročių, pavyzdžiui, nusprendžiame neberūkyti. Panašiai yra ir dėl psichologinės savijautos – jeigu norime gerai jaustis, turime ugdyti tam tikrus įpročius ir atsisakyti žalingų minčių ar elgesio.

Psichologiškai stiprūs žmonės nepraranda tikėjimo savo jėgomis ir į iškylančias problemas žvelgia kaip į iššūkius.<br>123rf nuotr.
Psichologiškai stiprūs žmonės nepraranda tikėjimo savo jėgomis ir į iškylančias problemas žvelgia kaip į iššūkius.<br>123rf nuotr.
E.Dereškevičiūtė: „Praeities neįmanoma pakeisti, tačiau galime daryti įtaką ateičiai, o geriausia tai pradėti šiandien“.
E.Dereškevičiūtė: „Praeities neįmanoma pakeisti, tačiau galime daryti įtaką ateičiai, o geriausia tai pradėti šiandien“.
Daugiau nuotraukų (2)

Edita Dereškevičiūtė

2015-06-08 15:39, atnaujinta 2017-11-23 17:40

Visi galime išmokti ir praktikuoti psichologinę savijautą gerinančius įgūdžius. Taip teigia pasaulyje žinoma psichoterapeutė Amy Morin. Ji pataria, kokius pagrindinius įgūdžius vertėtų labiausiai ugdyti.

1. Jausmų pripažinimas. Psichologiškai tvirtam žmogui svarbi visa jausmų paletė. Jis nebėga nuo neigiamų emocijų – pykčio, nusivylimo ar vienišumo.

Neigiami jausmai padeda pažinti save ir gali paskatinti imtis reikšmingų pokyčių.

2. Dėkingumas. Užgriuvus rūpesčiams, galime savęs gailėtis ir klausti, už ką? Arba galime priimti gyvenimo pamoką ir nuoširdžiai padėkoti. Nesėkmės užgrūdina, o dėkingumas padeda atrasti ramybę ir prasmę net sunkiausiomis akimirkomis.

3. Pagalba kitiems. Paradoksalu, bet žmonės jaučiasi laimingesni ne tuomet, kai sulaukia pagalbos, o tuomet, kai ją suteikia.

Rūpindamiesi, kaip kitiems pagerinti gyvenimą, mažiau galvojame ir sureikšminame savo problemas.

4. Optimizmas. Puikiai žinome, kad gyvenime nutinka daug nuo mūsų nepriklausančių dalykų – žmonės žūsta, serga sunkiomis ligomis. Psichologiškai stiprūs žmonės nepraranda tikėjimo savo jėgomis ir į iškylančias problemas žvelgia kaip į iššūkius.

5. Produktyvumas. Užuot savęs gailėję, atsparūs žmonės sprendžia problemas. Kiekviena minutė brangi, tad ar verta ją praleisti galvojant, kas būtų, jeigu būtų.

Praeities neįmanoma pakeisti, tačiau galime daryti įtaką ateičiai, o geriausia tai pradėti šiandien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.