Nuosprendis, kurį dauguma slepia net nuo artimiausių

„Jūs sunkiai sergate ir greit mirsite“, – nuo tokios žiaurios diagnozės neapsaugotas nei jaunas, nei senas. Lietuvos onkologiniai skyriai pilni mūsų tėvų, brolių, sesių, draugų ir kolegų.

Kalbėti apie ateitį tokią sunkią minutę yra sudėtinga, bet ji – neišvengiamai ateina.<br>123rf nuotr.
Kalbėti apie ateitį tokią sunkią minutę yra sudėtinga, bet ji – neišvengiamai ateina.<br>123rf nuotr.
T.Lagūnavičius.
T.Lagūnavičius.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 10, 2015, 3:52 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:00 PM

O jeigu šiuos žiaurius žodžius ištarė būtent jums, jeigu šiuolaikinė medicina nebeturi, kaip jums padėti arba šansas pasveikti labai mažas – kam ir kaip apie tai privaloma pasakyti? Ar galima šį žiaurų nuosprendį pasilikti tik sau, kaip paaiškinti, kas su jumis vyksta artimiesiems ir ką turi žinoti sergančiojo šeima – patars psichologas Tomas Lagūnavičius virtualioje konsultacijoje „Psichologas pataria“.

„Kai nutinka tokia bėda, žmonės dažniausia užsisklendžia ir nenori niekam pasakoti, kad jiems vėžys ar kita sunki liga, kuri dažniausia baigiasi mirtimi. Tokio fakto slėpimas nuo artimųjų yra didžiulė klaida. Sergančiojo šeima, o ypač vaikai privalo žinoti diagnozę ir pasiruošti pačiam blogiausiam scenarijui.

Žinoma, žmogui, kuris išgirdo apie mirtiną ligą, visų pirma pačiam reikia atrasti jėgų susitvarkyti su užgriuvusia našta. Suprantu, kad sunkiai sergantys tyli, nes neturi jėgų guosti dar ir artimuosius, arba nenori, kad jų gailėtų, bet būtina pasisakyti ne dėl savęs, o dėl jūsų šeimos bendros ateities“, – tikina psichologas T.Lagūnavičius.

Kalbėti apie ateitį tokią sunkią minutę yra sudėtinga, bet ji – neišvengiamai ateina, ir tik sergantis su savo artimaisiais gali nuspręsti, kokia bus nauja diena.

Kada ir kaip prisipažinti apie sunkią ligą, kokias stadijas išgyvena artimieji išgirdę naujieną ir kaip jiems padėti susitaikyti su žinia bei įprasminti likusį laiką šioje žemėje – žiūrėkite video konsultacijoje po straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.