Ar negalią įmanoma paversti privalumu? Atsako psichologė

Prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas žmogus gali svajoti ir mylėti. Juk dėl patirtos traumos ar užklupus sunkiai ligai gyvenimas nesustoja. Tačiau kaip tokiais atvejais auginti pasitikėjimą savo jėgomis?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Jul 21, 2016, 4:41 PM, atnaujinta May 18, 2017, 4:50 AM

Vilnietė psichologė-psichoterapeutė Rūta Bačiulytė patikino, kad tik nuo asmenybės brandumo priklauso, kaip žmogus priims jį užklupusią nelaimę.

– Kaip patyrus sunkią traumą nepasiduoti liūdesiui?

– Jei iki tol žmogus buvo emociškai brandus, turėjo ir siekė savo tikslų, mokėjo įveikti sunkumus ir kliūtis, tai ir į tokią nelaimę jis žiūri kaip į labai didelę kliūtį, iššūkį. Žmogus tai įveikia – randa kitokių gyvenimo aspektų, galimybių ir spalvų.

Esu pastebėjusi, kad neįgalus žmogus lyg atranda naują gyvenimo prasmę, nes jam reikia įveikti fizinių galimybių ribotumą. Dėl to jis, savo ir kitų akimis, tampa išskirtinis. Neretai tas žmogus, kuris negali valdyti kojų ar rankų, pasiekia daugiau nei tie, kurie turi vienodas galimybes.

Dalį neįgalių žmonių nelaimė gali įkvėpti, bet kitą dalį ir sužlugdyti. Jeigu žmogus iki nelaimės tikėjosi, kad gyvenimas turi klostytis sklandžiai, sunkumus reikia apeiti, o kliūtys – Dievo bausmė, tapęs neįgalus jis gali palūžti.

– Jei negalia ištinka jauną žmogų, ar reikėtų jam pamiršti jausmus ir norą sukurti šeimą?

– Rankų nuleisti nereikėtų. Neįgalus žmogus gali kurti visavertį gyvenimą, aišku, tai turėtų būti pasverta protu. Jeigu neįgalusis visiškai nepasirūpina savimi, būtų naivu tikėtis, kad sutiks savo gyvenimo meilę ir ja taps konkurso „Mis Lietuva“ nugalėtoja.

Bet būnant neįgaliam dar nereiškia, kad neįmanoma įsimylėti arba tavęs negalėtų pamilti sveikas žmogus.

Nereikėtų manyti, kad neįgalusis turi savo galimybių ieškoti tik tarp neįgalių žmonių. Juk brandus žmogus dažniausiai įsimyli ne kūną, ne išvaizdą, o asmenybę, tai yra visumą.

Šiuolaikiniam žmogui netenka atlikti daug fizinių darbų, jam tik reikia gebėti išlaikyti emocinę pusiausvyrą, rasti teisingą sprendimą, kaupti žinias. Pastarieji dalykai partnerystėje vertinami labiau.

Juk labiau vertiname tokį žmogų, kuris emociškai palaiko, sugeba rasti sprendimą ar puikiai bendrauja.

– Reikia gyventi taip, kad užmirštum negalią?

– Negalios neįmanoma nematyti, bet svajoti būtina. Svajonės yra tai, kas mus pakyli ir veda į priekį. Tik reikia atsižvelgti į savo fizinį ribotumą. Bet tai nereiškia, kad negalima fizinio ribotumo paversti privalumu. Juk nevaldantys kojų ir išmėgina šuolį parašiutu, ir žaidžia krepšinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.