Koučingo specialistas: nuo ko priklauso įspūdis apie žmogų

Nėra vieno požymio, nuo kurio priklausytų tai, kokį įspūdį palieka sutiktas žmogus. Daug pasako šypsena, kurią kai kas vadina žmogaus vizitine kortele. Išraiškingos ir akys.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Povilas Petrauskas
Povilas Petrauskas
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Jan 19, 2017, 12:12 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:14 PM

Apie tai, kodėl vieni žmonės stengiasi keisti savo išvaizdą, o kiti – ne, vilnietis sąmoningumo ugdymo (koučingo) specialistas Povilas Petrauskas turi savo nuomonę.

Bendraudami žmonės stengiasi išspręsti daug svarbių klausimų, pasirašo sutartis, paspaudžia vienas kitam ranką.

Daug aplinkybių lemia, ar bus užmegztas pasitikėjimas, ar ne. Žmogaus išvaizda, fizinis patrauklumas, netgi kvapas gali padėti pavergti kito asmens širdį arba sukelti įtarumą ir nepasitikėjimą.

– Kaip susidaro pirmasis įspūdis?

– Žmogaus išvaizda, gestai, mimika, balso tembras, kalbėjimo maniera – visa tai gali nulemti, ar žmogus mums pasirodys simpatiškas, ar atgrasus.

Negalėčiau teigti, kad įspūdį apie žmogų labiausiai lemia šypsena, taisyklingas sąkandis ar balti kaip sniegas dantys. Šypsena gali būti kaip Holivudo aktoriaus, bet jei akys nerimastingai bėgios, bus sunku suprasti, kas vyksta tokio žmogaus viduje.

Negalėčiau pasakyti, ar toks partneris atrodys draugiškas ir patikimas.

– Kodėl vieni žmonės stengiasi keisti savo išvaizdą, o kiti tikina, kad vertinga kiekviena raukšlė, kurią gyvenimas įrašo veide?

– Jei žmogus nori iš esmės keisti savo išvaizdą, norisi paklausti, nuo ko ir kur link jis bėga – ar patenkintas savo nauja išvaizda, ar tai tėra saviapgaulė.

– Kiek kvapai lemia pirmąjį įspūdį apie žmogų?

– Skirčiau du dalykus: kvepalų madas ir asmens higieną. Kvapai veikia emocijas. Kvepalus mėgstantys žmonės kartais nė neįtaria, kad intensyvus kvapas gali kitiems asmenims būti nepriimtinas, sukelti galvos skausmą ar net pykinimą.

Kvepinantis atsargumas gėdos nedaro. Istorijoje buvo daug pavyzdžių, kai dideliu kvepalų kiekiu Europos kilmingieji stengdavosi savo rūmuose nuslopinti bjaurų dvoką.

Nesilaikant asmens higienos sunku atsiginti prasto kvapo. Jei jaunuolis po treniruotės nenusipraus po dušu, o suprakaitavęs nueis į pasimatymą su mergina, kažin ar ji bus patenkinta. Tam tikri įgūdžiai ir asmens higienos taisyklės turi būti ugdomos nuo mažens.

Kai žmogus tingi ir jam patinka būti nevalyvam, tai nėra vien jo asmeninis reikalas. Jis nėra ištremtas į negyvenamą salą, kur galėtų daryti, ką tik nori.

Prastas burnos kvapas gali reikšti, kad žmogus negerbia ir savęs, ir kitų.

Kitas dalykas, jei žmogų užklupo angina, polipai, jei jis serga kokia nors burnos liga ar prakiuro dantis. Tai rodo, kad jam būtina mediko pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.