Keista priklausomybė: kaip tampama „pasaulio piliečiu“

Kokie tai žmonės, nuolat keičiantys gyvenamąją vietą, profesiją, draugus ir partnerius? Toks gyvenimo būdas turi daugiau pliusų ar minusų?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
A.Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kaluginas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

Mar 16, 2017, 1:56 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:28 PM

Sėsliam žmogui tai bus akivaizdus minusas, o aktyviai gyvenančiam – pliusas. Taip mano 47 metų psichologas Andrius Kaluginas.

„Jokios patologijos čia nėra, išskyrus priklausomybę nuo adrenalino. Pavyzdžiui, čigonams nuolatinės klajonės visiškai suprantamos – neprieraišaus tipo žmonės nuolat ieško naujų įspūdžių, galimybių ar savęs“, – paaiškino specialistas.

Ką reiškia nuolat keliauti? Svetimoje vietoje žmogus patiria naujų įspūdžių ir stengiasi prisitaikyti. Išvykdamas tą vietą turi pamiršti, nelyginti su kitomis teritorijomis. Visa tai suteikia adrenalino.

– Ar adrenalino ieškotojams būdingas tik vietos ar veiklos keitimas, o gal jie lengvai keičia ir partnerius?

– Būna visaip. Kartais klajūnams būtinai reikia kokio nors inkaro. Tai gali būti namai, šeima, darbas. Žmogus gali blaškytis po pasaulį, bet visada grįžta į tą pačią vietą. Turintys inkarą žmonės yra patikimesni, labiau nuspėjami.

Yra antras tipas žmonių, kurie neprisiriša prie jokių vietų, neturi jokio inkaro. Tokie asmenys psichologiškai ne tokie patikimi, nes beveik nenuspėjami.

Pavyzdžiui, nei iš šio, nei iš to gali susikrauti lagaminus ir važiuoti gyventi į Karibus, o nustebusiems artimiesiems pranešti: „Noriu permainų.“

Ar tokie asmenys dažnai keičia partnerius? Nebūtinai, bet tokia išvada labai arti tiesos. Bet koks vietos pakeitimas atsispindi ir santykiuose.

Jeigu žmogus yra antrojo tipo, kuriam nėra svarbūs jokie inkarai, tuomet jis gapat lengvai ir atsisveikina.

– Kaip tampama neprieraišiu?

– Kai kurie gimsta turėdami priklausomybę nuo adrenalino, tam tikrus hormonų ypatumus, bet gali to išmokti iš socialinės aplinkos. Pavyzdžiui, vaikas nori lygiuotis į kokį nors autoritetingą dėdę, kuris yra didelis keliautojas.

Arba gali būti, kad vaikas užaugo šeimoje, kuri nuolat kraustėsi.

– Kokio socialinio sluoksnio žmonės dažniausiai būna klajūnai?

– Abejoju, kad yra sąsajų su intelektiniu ar socialiniu statusu. Kaip čigonai gali klajoti po pasaulį, taip viduramžiais klajodavo vienuoliai, kurie buvo išsilavinę, ar išmintingi keliautojai Magelanas, Kolumbas, kuriuos traukė nauji kraštai.

– Ar lytis tam turi įtakos?

– Dominuoja vyriška lytis. Moteris genetiškai užprogramuota orientuotis į šeimą, palikuonių priežiūrą, monogamiją.

– Kurie laimingesni – laisvamaniai ar prieraišūs?

– Laimingas yra tas, kuris atrado savo vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.