Pogimdyminė depresija: nelaukite, kol grius šeima

Šios depresijos rūšies nėra ligų klasifikacijoje, ji dažnai lieka nepastebėta, nors paliečia kas penktą gimdžiusią moterį, kuri linkusi komplikuotis ir kurios pasekmės skaudžiausios, nes griūna šeimos. Tai pogimdyvinė depresija.

 Tai nėra tik hormonų pokyčių ar nuolatinio neišsimiegojimo sukelta bloga nuotaika, tai daug rimčiau.<br> 123rf nuotr.
 Tai nėra tik hormonų pokyčių ar nuolatinio neišsimiegojimo sukelta bloga nuotaika, tai daug rimčiau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2018, 10:52 AM

58 proc. mamų po vaikelio gimimo praėjus keletui dienų ir aprimus pirmajam džiaugsmui pajunta labai netikėtus ir gąsdinančius ženklus, kai norisi čia juoktis, čia verkti, svyruoja nuotaika, jaudina smulkmenos, apima liūdesys. Kaip keistai tai beskambėtų, bet yra normalu taip jaustis keletą dienų, savaitę ar dvi po gimdymo. Tokia savijauta, vadinama „baby blues“ (mamystės melancholija), kaip staiga užeina, taip staiga pranyksta. Maždaug vienai iš 8 po dviejų savaičių savijauta nepagerėja, o pereina į pogimdyvinę depresiją.

2016 m. mūsų šalyje gimdė 28 521 moteris. Depresijos gydymo centro atlikti skaičiavimai parodė, kad apie 5600 iš jų gali gyventi su pogimdyvinės depresijos simptomais ir nesuvokti, kad joms reikalinga pagalba.

Depresijos gydymo centro rengiamuose žurnalistų pusryčiuose temą narplios psichologai Aušra ir Antanas Mockai bei šioje temoje besispecializuojanti psichologė Marija Bagdonienė. Tris vaikus auginanti specialistė sako, jog pogimdyvinė depresija puikiai maskuojasi po neišsimiegojimu, nuovargiu, pasikeitusia situacija moters gyvenime.

„Labai svarbu kuo anksčiau atpažinti pogimdyvinę depresiją ir kreiptis pagalbos, nes kai po dešimties metų gyvenimo su depresija kreipiamąsi į psichologus, nes šeima sugriuvo, nes vyras grasina skyrybomis, tai jau gerokai pavėluota. Beje, šios ligos prevencijoje ir savalaikėje diagnostikoje nemažą vaidmenį atlieka šalia moters esantis vyras,“ – sako psichologas Antanas Mockus.

„Šalyje vis nuskamba kokie lozungai apie svarbą stiprinti jauną šeimą, tačiau realios pagalbos ji retai sulaukia. Pogimdyvinė depresija daro poveikį visai šeimai. Kasmet daugiau nei 5000 moterų susiduria su rimtais psichinės sveikatos iššūkiais, tačiau jeigu pasisako apie tai šeimos gydytojai, ji moja ranka, neva čia hormonai ir visos tos pagimdžiusios būna tokios išsibalansavusios, jeigu moteriai pavyksta patekti pas specialistą, ji gauna tik receptą slopinantiems vaistams, o kaip jai gyventi toliau? Ką daryti su įkyriomis mintimis? Kaip gyventi šeimoje, kurioje su vaiko gimimu viskas pasikeitė? Jeigu tikrai norime padėti šeimai, turime išsamiai ir drąsiai aptarti pogimdyvinės depresijos priežastis, simptomus ir būdus, kaip jos išvengti bei kaip veiksmingai gydyti“, – sako Depresijos gydymo centro įkūrėja Aušra Mockuvienė.

„Tai nėra tik hormonų pokyčių ar nuolatinio neišsimiegojimo sukelta bloga nuotaika, tai daug rimčiau – tai nerimą keliančios mintys, kad ji gali pakenkti savo vaikui, tai nuolatinis kaltės jausmas, kad esi bloga mama, tai šeimos palikimas, nes „be manęs jiems bus geriau“, tai ir, kaip teigia JAV psichologų atliktos studijos, viena dažniausių moterų savižudybių priežasčių. Ir čia negali būti kalbos apie tai, kad reikia pakentėti praeis, negalima ir šiai depresijai taikyti tik medikamentinį gydymą, pogimdyvinę depresiją išgyvenančiai moteriai reikalinga pagalba. Ir apie tai mes kalbėsime: ką gali artimieji, ką gali draugai, ką gali padaryti pati moteris, kad tokia depresija neprasidėtų, o jeigu prasidėjo, kad greičiau pasibaigtų“, – sako psichologė Marija Bagdonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.