Santykių ieškantys žmonės pažinčių svetainėse daro vieną esminę klaidą

Romantiška pažintis internete nėra blogesnė negu darbe arba bare ir neturi įtakos tolimesniems santykiams, portalui LRT.lt sako šeimos psichologė Giedrė Gutautė Klimienė. O porų psichologė Karolina Bajoriūnienė pastebi, kad skirtingai negu vyrai, moterys sau atrodo blogiau nei iš tikrųjų, todėl internete stengiasi save pagražinti.

Dauguma moterų galvoja, kad jos atrodo blogiau nei iš tikrųjų, todėl stengiasi internete save pagražinti.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Dauguma moterų galvoja, kad jos atrodo blogiau nei iš tikrųjų, todėl stengiasi internete save pagražinti.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Giniūnaitė, LRT.lt

Aug 19, 2018, 12:18 PM

Vieni ieško meilės, kiti nuotykių

Užsiregistruoti pažinčių portale ar įsidiegti mobiliąją programėlę įdiegimas trunka vos kelias akimirkas, tačiau jos gali būti lemtingos ieškant gyvenimo partnerio. Lietuvoje toks pažinčių būdas taip pat populiarus. Interneto rinkos tyrimų kompanijos „Gemius“ duomenimis, populiariausia tokio pobūdžio svetainė Lietuvoje šiuo metu yra Draugas.lt. Liepos mėnesį svetainėje apsilankė daugiau nei 400 tūkst. realių vartotojų.

Ko lietuviai ieško pažinčių svetainėse? Psichologė Giedrė Gutautė Klimienė sako, kad vieni tikisi surasti ilgalaikį gyvenimo partnerį, kiti – vienadienį nuotykį, o pačias pažinčių svetaines vadina įprastu santykių paieškos būdu: „Jis tikrai nėra blogesnis nei kiti metodai – pažintis darbe, draugų vakarėlyje ar bare. Internete galima sutikti įvairių ir įdomių žmonių, į kuriuos gatvėje gal neatkreiptume dėmesio. Pati pažįstu porų, susipažinusių pažinčių portaluose ir sėkmingai plėtojančių santykius.“

Porų psichologė Karolina Bajoriūnienė išskiria dar dvi vartotojų grupes. Tai žmonės, kurie jau užmezgę santykius ir ieško meilužio ar meilužės, ir tie, kurie dar neapsisprendžia, ko tikisi iš internetinės pažinties. Psichologės nuomone, žmonės santykių ieško ir aktyviai, ir pasyviai.

„Kai kurie stengiasi aktyviai ieškoti naujų žmonių, vaikščioti į pasimatymus. Mūsų DNR įrašyta, kad vieni gyventi negalime – jaučiame poreikį kažkam priklausyti, mylėti ir būti mylimi. Manau, kad tie, kurie nenori santykių ir prieraišumo, tiesiog nesutiko tinkamo žmogaus“, – portalui LRT.lt sako psichologė.

Skirtingos amžiaus grupės

Pažinčių svetainės Flirtas.lt vadybininkas Markas Bruževičius sako, kad tokiomis svetainėmis dažniau naudojasi vyrai, nes moterims priimtinesnė gyva pažintis su žmogumi: „Į rimtas pažinčių svetaines registruojasi apie 60 proc. vyrų ir 40 proc. moterų. Svetainėje Flirtas.lt šiuo metu turime apie 58 proc. užsiregistravusių vyrų bei 42  proc. moterų. Didžiąją dalį narių sudaro žmonės iki 34 metų, tačiau vyresni taip pat gana aktyviai įsitraukia į pažinčių paiešką internete.“

Portalo Draugas.lt plėtros vadybininkas Aurimas Dapkevičius sako, kad kiekvieną mėnesį pažinčių jų portalu naudojasi daugiau nei 100 tūkst. aktyvių narių, o pastaraisiais metais padaugėjo lietuvių emigrantų, norinčių užsienyje susipažinti su ten gyvenančiais tautiečiais.

„Tarp narių negalime išskirti nė vienos amžiaus grupės, nes visi ieško meilės. Pusė pažinčių ieškotojų yra jaunesni nei 35 metų, kiti vyresni. Draugas.lt orientuotas į ilgalaikių santykių kūrimą ir turime daug porų, kurios mūsų pagalba sukūrė šeimas. Tačiau reikia suprasti, kad viskas priklauso nuo dviejų žmonių pastangų“, – komentuoja A. Dapkevičius.

K. Bajoriūnienė priduria, kad amžius neapibrėžia poreikių: „Kai kurie jauni žmonės nori ilgalaikių santykių, o dalis vyresnių žmonių ieško vienos nakties nuotykių, todėl kiekvieno norai ir lūkesčiai skirtingi.“

Gali laukti nusivylimas

Nepriklausomai nuo lyties ir amžiaus, užmezgus internetinę pažintį, gali laukti didelis nusivylimas, sako G. Gutautė Klimienė.

Anot jos, tokiu būdu galime sutikti ne tik įdomių žmonių, bet ir tokių, kurie visiškai neturi jokių sąlyčio taškų su mumis: „Internete susikuriame iliuziją, kad turime daug bendrų temų ir sąsajų, todėl yra daug erdvės sąmoningam fantazijos kūrimui. Jei susipažįstame su žmogumi realybėje, o ne pažinčių svetainėje, apie jį iškart gauname daug informacijos – matome, kaip jis juda, kvepia, elgiasi. Bet tai nereiškia, kad susipažinus tokiu būdu neįmanoma sukurti darnių santykių.“

Pažinčių svetainėse stengiamės palikti daug geresnį įvaizdį apie save, nei yra iš tiesų, priduria porų psichologė K. Bajoriūnienė.

„Dauguma moterų galvoja, kad jos atrodo blogiau nei iš tikrųjų, todėl stengiasi internete save pagražinti. Vyrai save vertina atvirkščiai. Siekis būti geresniam sveikintinas, bet, kas per daug, tas nesveika. Jei draugystės pradžioje vyras eina į teatrą tik dėl to, kad jį traukia pati moteris, po kurio laiko vis tiek išaiškės, kad spektakliai jo nedomina. Moteris jausis apgauta, nes paaiškės, kad ją sužavėjęs vyras – visai ne teatro mėgėjas“, – komentuoja specialistė.

Pavojai pažinčių svetainėse

Informacinio saugumo specialistas Marius Pareščius primena, kad internete reikia elgtis atsargiai, nes asmens duomenų vagystė gali pridaryti rimtų nemalonumų: „Pavogus asmeninius duomenis, žmogų galima šantažuoti. Kyla rizika karjerai ir reputacijai. Kai mes nurodome savo buvimo vietą, suinteresuoti asmenys gali matyti, kada mūsų  nėra namuose, pridaryti ekonominės žalos.“

Anot jo, visad turi būti riba, ką apie save galima viešinti internete, ypač pažinčių svetainėse. „Nesvarbu, ar kabiname nuotraukas ant skelbimų lentos, ar dedame į internetą. Principas toks pat – jei atspausdinsime nuotrauką ir įdėsime į voką su užrašu „neatplėšti“, vis vien atsiras žmonių, kurie atplėš. Taip ir virtualioje erdvėje – kažkas gali įsilaužti į anketą ir vogti duomenis, viešinti nuotraukas“, – sako IT saugumo specialistas. 

M. Bruževičiaus teigimu, pažinčių portale Flirtas.lt pasitaiko netikrų anketų, galinčių klaidinti vartotojus, tačiau tokios paskyros greitai pastebimos: „Būna, kad žmonės kelia nuotraukos iš interneto ir naudoja kaip savo. Kartais tai būna nepadoraus pobūdžio vaizdai, tačiau svetainės filtras tokias fotografijas automatiškai ištrina. Mūsų darbuotojai kasdien kiekvieną naują nuotrauką patvirtina individualiai, o jei atsitinka taip, kad kažko nepastebime, tuomet apie jas praneša mūsų bendruomenės nariai“, – tvirtina Flirtas.lt vadybininkas.

Draugas.lt plėtros vadybininkas A. Dapkevičius sako, kad svarbiausi vartotojo duomenys, kurių reikalauja portalas, yra elektroninis paštas ar telefonas, nes jie reikalingi norint užsiregistruoti. „Šie duomenys yra slapti. Mes niekada neatskleidžiame daugiau, nei patys vartotojai nori, nebent į mus tiesiai kreipiasi teisėsaugos institucijos. Tai, kokią informaciją vartotojas nori rodyti, yra kiekvieno laisvė, kaip ir su kuo eiti į pasimatymą.“ 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.