Ar jūsų draugai veikia jus pozityviai? Poveikio jėga stulbinanti

Ar jus draugai pakylėja, ar tempia žemyn? Ar bendraujate su savo laimei ir sveikatai tinkamais žmonėmis? Nors norėdami būti sveikesni dauguma pirmiausia galvoja apie dietą ir sportą, mokslas rodo, kad gerovei svarbu ir tai, su kuo leidžiate laiką.

 Gerovei svarbu ir tai, su kuo leidžiate laiką.<br>123rf.com
 Gerovei svarbu ir tai, su kuo leidžiate laiką.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

„Stilius“

2018-10-14 21:38

Tyrimai parodė, kad kai kurie sveikatingumo elementai yra užkrečiami ir kad mūsų socialinis gyvenimas – tiek akis į akį, tiek internete – gali turėti įtakos nutukimui, nerimui ir bendram pasitenkinimui.

Vienas „National Geographic“ autorių Danas Buettneris studijavo sveikatingumo įpročius tarp žmonių, kurie gyvena vadinamosiose mėlynosiose zonose. Tai yra pasaulio regionai, kur žmonės gyvena ilgiau nei vidurkis. Jis pastebėjo, kad mėlynąsias zonas sieja vienas bendras dalykas – pozityvios draugystės.

„Mėlynosiose zonose draugai gali padaryti tokią didelę įtaką kitų sveikiems įpročiams, kokios negalėtų padaryti jokia dieta“, – sakė D.Buettneris.

Japonijos Okinavos saloje moterys vidutiniškai gyvena maždaug iki 90 metų, tai yra ilgiausiai pasaulyje. Ten žmonės gyvena suformuotose socialinėse grupėse, kurios vadinamos „moai“. Tai yra penkių draugų, kurie vienas kitam visą gyvenimą garantuoja socialinę, logistinę, emocinę ir net finansinę paramą, grupė.

„Tai labai veiksminga idėja, – sakė D.Buettneris. – Tradiciškai į „moai“ tėvai suburia vos gimusius vaikus, kad jie kartu žengtų per gyvenimą.“

„Moai“ grupei yra naudos, kai viskas einasi gerai, tarkime, visi dalijasi gausų derlių. Bet šeimos palaiko viena kitą ir tuomet, jei suserga vaikas ar kas nors miršta. Jie daro įtaką ir vienas kito įpročiams.

Jungtinėse Valstijose D.Buettneris dirba su sveikatos sistemos darbuotojais bandydamas sukurti „moai“ daugiau nei dvidešimtyje miestų visoje Amerikoje. Neseniai jis apsilankė Fort Verto mieste Teksase, kur keletas gyventojų susibūrė į „vaikščiojančių moai“ grupę – jie reguliariai susitinka pasivaikščioti ir pabendrauti.

„Miestuose galime suburti žmones, norinčius pakeisti įpročius, ir kviesti juos pasivaikščioti ar susitikti suneštinių pietų iš augalinio maisto. Mes juos skatiname kartu leisti laiką dešimt savaičių. Subūrėme „moai“, kurioms dabar jau keletas metų, ir jų nariai vis dar daro įtaką vieni kitų įpročiams“, – pasakojo D.Buettneris.

Sėkmingos „moai“ esmė – suburti žmo-nes, kurie turi panašius interesus, aistras ir vertybes. Amerikoje yra „The Blue Zone Team“ komanda, kuri iš pradžių sugrupuoja žmones pagal gyvenamąją vietą ir darbą bei šeimos užimtumą.

Užduodama daug klausimų, kad būtų rasti bendri interesai. Ar idealios atostogos reiškia kruizinį laivą, ar išvyką su kuprinėmis? Ar mėgstate rokenrolą, ar klasikinę muziką? Kokius leidinius skaitote? Klausiama apie draugus ir jų sveikatos būklę, kiek jie geria, valgo ir sportuoja, apie jų ateities perspektyvas.

Nesiekiama iš draugų išmesti mažiau sveikų, bet išrinkti tuos, kurie pasiekia geriausią rezultatą, ir su jais leisti daugiau laiko.

„Mano manymu, pats veiksmingiausias dalykas norint prisidurti sveikų gyvenimo metų yra atsirinkti artimiausią draugų ratą, – sakė D.Buettneris, patariantis dėmesį skirti 3–5 tikriems draugams, o ne tolimiems draugams iš „Facebook“. – Jiems gali paskambinti blogą dieną, ir jiems rūpės. Grupė draugų yra geriau nei bet kokie vaistai ir papildai nuo senėjimo. Naudos bus daugiau nei iš bet ko kito.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.