Tyrimas atskleidė, kokių profesijų atstovai dažniausiai būna neištikimi

Naujas švedų tyrimas atskleidė, kad vyrai labiau linkę būti neištikimi, jei jie yra baigę aukštąją mokyklą ar dirba bare. Darbas bare moteris taip pat skatina apgaudinėti. Tačiau jei jos turi aukštąjį išsilavinimą, taip elgtis nusiteikusios mažiau.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-20 12:40

Prie tokių išvadų buvo prieita per 20 metų ištyrus šimtus tūkstančių danų porų, susituokusių tarp 1981 ir 2002 m.

Vadovaujamos pareigos buvo dar viena pozicija, dažniausiai susijusi su neištikimybe. Tyrėjai iš Stokholmo universiteto įsitikinę: restoranų verslas ir vadovaujamas darbas labiau skatina svetimauti dėl to, kad darbuotojai praleidžia daugiau laiko su priešingos lyties atstovais.

Dėl išsilavinimo veiksnio tyrėjai buvo sutrikę. Jie negalėjo paaiškinti, kodėl turimas išsilavinimas skirtingai veikia vyrus ir moteris.

Tie, kurie nemėgsta rizikuoti, turėtų kandidatus į porą rinktis iš žemdirbių, bibliotekininkų ar chemikų. Pasirodo, šių profesijų atstovai mažiausiai linkę nuklysti į šoną.

Švedų mokslininkai teigia, kad jų atlikta analizė yra pirmasis tokio pobūdžio tyrimas, patikimai įrodantis, kad abiejų lyčių asmenys linkę būti neištikimi, jei dirba kartu su priešingos lyties atstovais. Ypač tai galioja vyrams.

Mokslinio tyrimo metu buvo peržvelgta daugybės danų porų, kurių amžius svyravo tarp 20 ir 44 metų, gyvenimo istorija. Visos jos buvo sukūrę heteroseksualias šeimas ir mažiausiai metus dirbo. Buvo nustatyta, kad per 21 metus išsiskyrė daugiau nei 215 tūkstančių porų. Vyrai dvigubai dažniau nei moterys nutraukė santuoką. Tai aiškintina vyrų ir moterų skaičiaus disproporcija darbo vietose.

2013 m. Kalifornijos Vakarų koledžo atliktas tyrimas atskleidė, kad kuo daugiau priešingos lyties asmenų dirba kartu, tuo aukštesnis neištikimybės rizikos laipsnis tarp vyrų, bet ne moterų. Komentuodama šiuos duomenis daktarė Carolina Uggla, pagrindinė autorė ir stažuotėje po doktorantūros dalyvaujanti mokslininkė, sako, kad greičiausiai čia veikia keli veiksniai.

„Tai gali būti nulemta kultūrinių veiksnių – išsiskirti ar pakeisti partnerius vyrams gali būti labiau priimtina, be to, vyrai labiau linkę naudotis proga būdami apsupti priešingos lyties atstovių, o moterys – ne“, – teigia C.Uggla.

Iš tikrųjų turintys aukštąjį išsilavinimą vyrai labiausiai linkę apgaudinėti sutuoktines su kolegėmis ir palikti savo žmonas. To negalima pasakyti apie moteris, turinčias aukštojo mokslo diplomą.

„Tai mane stebina. Mat natūraliai peršasi mintis, kad išsilavinimas turėtų veikti vienodai tiek vyrus, tiek ir moteris“, – sako C.Uggla.

Kaip teigiama 2012 m. pasirodžiusiame tyrime, egzistuoja 78 proc. tikimybė, kad bakalauro laipsnį turinčių moterų santuoka truks ilgiau nei 20 metų. Kad tiek truktų moterų, baigusių tik vidurinę mokyklą, santuoka, tėra 41 proc. tikimybė.

Tyrėjai nustatė, kad amžius taip pat koreliuoja su skyrybų rizika. Didžiausia tikimybė, kad vyrai ir moterys leisis į meilės nuotykius su bendradarbiais, yra tada, kai jiems yra tarp 23 ir 29 metų. Be to, sukūrusieji šeimą po 40 metų išsiskirti rizikuoja 40 proc. mažiau nei tie, kurie susituokia tarp 16 ir 22 metų.

C.Uglla atkreipia dėmesį į tai, kad vyrai turi „daugiau galimų partnerių“.

„Kai partnerių yra daug, galimybės pakeisti antrąją pusę išauga, o santykių stabilumas mažėja, – teigia daktarė. – Tai galioja tiek vyrams, tiek ir moterims, nors vyrams labiau, ir kinta priklausomai nuo išsilavinimo.“

Iš 353 tirtų profesijų 267 profesijose vyravo viena lytis. Pavyzdžiui, vyrai sudaro 92 proc. visų dirbančių statybų sektoriuje. Atitinkamai moterys sudaro tik 15,5 proc. dirbančių mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse.

Profesijos, kuriose moterų yra gerokai daugiau nei vyrų, yra šios: žurnalistika, švietimas, darbas laboratorijose, sveikatos apsauga, leidyba, bibliotekininkystė, viešieji ryšiai ir draudimas.

I.Norkutė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.