Garsaus psichiatro testas atveria tamsiausias pasąmonės gelmes

Šį testą sukūrė XX a. vengrų psichiatras Leopoldas Szondi. Svarbiausias jo tikslas buvo išaiškinti pačius giliausius vidinius impulsus, kurie yra užspausti. Testo pagrindą sudaro pasibjaurėjimas ar, priešingai, simpatija žmonėms iš specialiai atrinktų nuotraukų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 10:26 AM, atnaujinta Oct 31, 2019, 5:03 PM

L.Szondi manė, kad bruožus, kurie mus erzina ar, priešingai, traukia mumyse pačiuose, mes esame linkę projektuoti į aplinkinius.

Instrukcija

Pažvelkite į šiuos 8 žmones ir pasirinkite tą žmogų, kurio jūs nieku gyvu nenorėtumėte sutikti vakare tamsiame skersgatvyje, nes jo išvaizda jums kelia pasibjaurėjimą arba gąsdina.

Pagal pasirinktą portretą galite sužinoti apibūdinimą.

Svarbu!

Jokiu būdu nereikia iškreiptai interpretuoti testo rezultatų. Jie jokiu būdu nereiškia, kad turite psichikos sutrikimų. Vienintelis tikslas, dėl kurio šis testas buvo sukurtas ir kuriam skirtas – išryškinti, kokie impulsai ir polinkiai žmoguje buvo užslopinti žvelgiant iš psichoanalitinio požiūrio taško.

Testo originalą sudaro 6 serijos (komplektai) iš 8 portretų, kurių kiekvienoje pavaizduoti žmonės, kuriems nustatyti tam tikri psichikos ar nervų sistemos sutrikimai. Ši testo versija sutrumpinta ir, suprantama, dėl to mažiau tiksli.

Testo šifravimas

1. Sadistas

Labai tikėtina, kad vaikystėje jūs savo elgesyje slopinote autoritarizmo apraiškas, norą dominuoti ir blogus polinkius. Jeigu pasirinkote šio mokytojo portretą, pasąmonėje ir dabar slopinate vis iškylantį norą įžeisti ir žeminti aplinkinius.

Bendrai jūs – taikus ir geras žmogus, visada pasiruošęs padėti kitiems. Jeigu dirbate biure, jūsų viršininkui būna sunku jus suvaldyti. Kai jūs nenorite ko nors daryti, meistriškai sukuriate kliūtis (pavyzdžiui, tyčia vėluojate į darbą arba vaikščiojate demonstruodami, kad neturite nuotaikos). Susidūrę su sunkumais ar priešais jūs užimate pasyvaus pasipriešinimo ir ignoravimo poziciją, kuri galiausiai nuvargina jūsų problemų šaltinį.

2. Epileptikas

Kalbant apie asmenybės sutrikimus, kurie susiję su smegenų sutrikimais (kaip epilepsijos atveju), reikia pažymėti būdingus šios diagnozės bruožus: impulsyvumas, dirglumas, staigūs pykčio ir agresijos protrūkiai. Jeigu šis vyriškis jums sukelia baimės ar pasibjaurėjimo jausmą, greičiausiai vaikystėje jūs slopinote būtent tokias jausmų apraiškas.

Greičiausiai jūs esate geras ir taikus žmogus. Būdami taikūs ir draugiški, jūs sudarote atsakingos, gebančios save kontroliuoti asmenybės įspūdį. Jūsų jausmai tvirti ir stabilūs, jūs lengvai užmezgate kontaktus su žmonėmis, idėjomis ir įvykiais.

3. Katatonikas

Būdingi šio psichikos sutrikimo bruožai – perteklinė vaizduotės stimuliacija, dėl kurios ji tampa liguista, ir negatyvumas. Jeigu šis vyras jums sukėlė neigiamus jausmus, jumyse, greičiausiai, slopinamas minčių hiperaktyvumas, kuris (jeigu nenugrūdamas giliai į pasąmonę) verčia prarasti ryšį su realybe.

Jūs iš prigimties – konservatorius, įtariai žiūrintis į bet kokias permainas ir inovacijas. Esate nepatiklus, nelankstus žmogus, sunkiai prisitaikantis prie naujovių. Pati didžiausia jūsų baimė – prarasti savikontrolę. Jūs įžeidūs, užspausti ir labai santūrūs. Niekada nenukrypstate nuo savo „elgesio kodekso“.

4. Šizofrenikas

Šizofreniko asmenybė pasižymi didele apatija, iškreiptomis mintimis ir nesuderinamomis emocijomis. Jeigu žiūrint į šį veidą jums šiurpsta oda, vadinasi, vaikystėje jūs slopinote abejingumą kitų atžvilgiu ir bijojote atitrūkti nuo daiktų ir įvykių pasaulio.

Kaip asmenybė jūs – gana bendraujantis žmogus. Jūs tikite bendravimo galia, nuoširdžiai mėgaujatės būdami tarp žmonių. Tuo pat metu šis bendravimas gali būti apgaulingas, o už jo slėptis slapukaujantis ir uždaras žmogus. Jūsų santykiai su žmonėmis dažnai būna paviršutiniški, tarsi juose trūktų tikrų jausmų. O širdies gilumoje jūs jaučiate, kad aplinkiniai jums visai nereikalingi, kaip nereikalingas ir bendravimas su jais.

5. Isterikas

Isteriški bruožai – paviršutiniškumas, emocijų nestabilumas, narcicizmas ir ekshibicionizmas. Jeigu būtent ši keista moteris jums kelia didžiausią baimę ir pasibjaurėjimą, tai galbūt tik dėl to, kad širdies gilumoje jūs slepiate didelį troškimą atkreipti į save dėmesį ir įsitvirtinti.

Jūs sudarote kuklaus, giliai dvasingo vidumi žmogaus įspūdį. Bet iš tiesų už drovaus ir tylaus žmogaus slepiasi asmenybė, trokštanti sužavėti ir priblokšti aplinkinius. Savo elgesiui ir išvaizdai skiriate daug dėmesio, stengiatės atrodyti elegantiškai, papildydami įvaizdį stilingais aksesuarais. Tokie žmonės kaip jūs linkę rinktis retas ir neįprastas profesijas bei hobius.

6. Depresyvusis

Žema savivertė, nevisavertiškumo kompleksas ir kaltės jausmas – štai svarbiausi depresijos požymiai. Jeigu pasirinkote būtent šį žmogų, greičiausiai širdies gilumoje jūs jaučiate depresiją ir labai stengiatės tai kontroliuoti.

Jus galima apibūdinti kaip nerūpestingą ir lengvai išsijudinantį žmogų. Jūs spinduliuojate aktyvumą, pasitikėjimą savimi ir optimizmą. Kartais, žinoma, prabunda „liūdnasis klounas“, ir tada į išorę prasimuša melancholija. Kartais jūs galite būti uždari ir įtarūs. Tai, kad jūs bandote paslėpti depresyvias nuotaikas, verčia jus imtis visų psichologo vaidmens ir užsiimti atsakymų į svetimus klausimus ir problemas paieškomis.

7. Maniakas

Būdingi maniakiniai bruožai – pernelyg didelis susijaudinimas, savęs pervertinimas, ekstravertiškumas ir polinkis tuščiai švaistyti pinigus ir emocijas. Jeigu jums ypač atstumiantis pasirodė būtent šis veidas, tai reiškia, kad susižavėjimo būsena jums gali peraugti į dvasinį pakylėtumą, o iš čia jau netoli ir polinkis į mistiką

Jūs – žmogus, kuris nemėgsta provokacijų ir triukšmo. Gyvenime jūs – sveiko proto, ištvermės ir santūrumo pavyzdys. Būdami praktiški ir apdairūs, jūs visada kontroliuojate savo elgesį.

8. Disociacinis asmenybės sutrikimas

Tai tokia psichikos būsena, kai viename žmoguje slypi mažiausiai dvi asmenybės, iš kurių kiekviena turi savitą požiūrį į pasaulį ir sąveikos su aplinkine tikrove būdus. Jeigu jus išgąsdino ši moteris, vaikystėje, ko gero, turėjote problemų su savęs identifikavimu.

Gyvenime jūs greičiausiai turite polinkį bet kokia kaina griežtai ir aiškiai patvirtinti priklausomybę tam tikrai lyčiai. Tokia „mergaitiška mergaitė“ ar „tikras vyras“. Tokią savybę turintys vyrai labai stengiasi visur ir visada atrodyti mačo, o moterys – moteriško seksualumo įsikūnijimu, flirtuoti ir traukti priešingos lyties dėmesį.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų lapkričio 16 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.