Charakteris pagal figūros tipą: žodį tarė mokslininkai

Susidūrus su nepažįstamuoju mes iš karto susidarome apie jį tam tikrą nuomonę. Pirmąjį įspūdį gali sąlygoti įvairiausi veiksniai – amžius, lytis, apsirengimas, simpatiški ar nesimpatiški veido bruožai, gestikuliavimas ir panašiai.

 Tyrėjai tikina, kad jų tyrimo rezultatai galioja bet kokiai kultūrai. <br> 123rf nuotr.
 Tyrėjai tikina, kad jų tyrimo rezultatai galioja bet kokiai kultūrai. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2018, 12:47 PM, atnaujinta Dec 17, 2018, 11:30 AM

Tyrėjų komanda iš Teksaso universiteto Dalase, Jungtinėse Valstijose, nusprendė pasiaiškinti, kaip pirmasis įspūdis apie sutiktą žmogų susijęs su pastarojo kūno forma.

„Norėjome sužinoti, ar įmanoma patikimu būdu susieti asmenybę apibūdinančius žodžius su konkrečiomis kūno formomis, – sakė tyrimo vadovė Dalaso universiteto doktorantė Ying Hu. – Kitaip sakant, norėjome įsitikinti, ar žmonės, akimirksniu nuspręsdami, ar pirmą kartą matomas asmuo yra tingus, energingas ar irzlus, atsižvelgia į pastarojo kūno formą“.

Tyrimui buvo atrinkta 140 modelių su natūraliomis kūno formomis – 70 vyrų ir 70 moterų. Juo apžiūrėti ir apibūdinti buvo pakviesti 76 studentai.

Tyrėjai teigia, kad turintys viršsvorį modeliai buvo susieti su neigiamais charakterio bruožais, kaip kad tingumas ir nerūpestingumas. O lieknesniuose modeliuose studentai įžiūrėjo teigiamesnes psichologines ypatybes, pavyzdžiui, pasitikėjimą ir entuziazmą.

Vyrai ir moterys su tipiškomis jų lyčiai kūno formomis – plačiais pečiais ir kriaušės formos figūra – buvo suvokiami kaip pasižymintys aktyviais charakterio bruožais, kaip vaidingumas, ekstravertiškumas ir irzlumas. O vyrai ir moterys su netipiškomis jų lyčiai kūno formomis buvo traktuojami kaip apdovanoti pasyviomis charakterio ypatybėmis, tokiomis kaip intravertiškumas, patikimumas ir priklausomumas.

Tyrėjai tikina, kad jų tyrimo rezultatai galioja bet kokiai kultūrai. Gali skirtis tik žodžiai, kurie skirtingose kultūrose naudojami charakterio bruožams įvardinti.

Tyrėjai taip pat informavo, kad šiuo tyrimu neketinama apsiriboti. Planuojama toliau aiškintis, kaip sprendimai apie tai, kaip charakterio bruožai susiję su kūno formomis, kinta priklausomai nuo lyties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.