Ne tik šventė patys, bet ir dovanojo Kalėdų nuotaiką kitiems

Žmonės, turintys psichikos negalią, šiais metais šv. Kalėdas ne tik šventė patys, bet ir dovanojo šventinę nuotaiką kitiems. Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai lankytojai su dovanomis vyko į Fabijoniškių socialinių paslaugų namus. Į tradicinę kalėdinę savo dirbinių mugę Vilniaus Vasaros ligoninės darbuotojus bei pacientus sukvietė psichosocialinės reabilitacijos užsiėmimų lankytojai. Įsigiję originalių darbelių mugės lankytojai sakė jais ne tik puoš namus, bet ir dovanos draugams ir artimiesiems.

  VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai ypač džiaugėsi Kalėdų seneliu.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
  VšĮ Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai ypač džiaugėsi Kalėdų seneliu.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Visi kartu prie papuoštos eglutės.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Visi kartu prie papuoštos eglutės.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Suvenyrus mugės lankytojai kruopščiai rinkosi.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Suvenyrus mugės lankytojai kruopščiai rinkosi.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Mugėje – darbelių iš molio gausa.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Mugėje – darbelių iš molio gausa.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Mugės lankytojai džiaugėsi įsigiję ne tik gražių, bet ir praktiškų daiktų.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Mugės lankytojai džiaugėsi įsigiję ne tik gražių, bet ir praktiškų daiktų.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Pagalbos ir informacijos šeimai lankytojai su dovanomis ir skanėstais vyko į Fabijoniškių socialinių paslaugų namus.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Pagalbos ir informacijos šeimai lankytojai su dovanomis ir skanėstais vyko į Fabijoniškių socialinių paslaugų namus.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Parodos autorius Osvaldas Žvirblis su Martynu Marcinkevičiumi ir Ona Davidoniene.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
 Parodos autorius Osvaldas Žvirblis su Martynu Marcinkevičiumi ir Ona Davidoniene.<br> Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Jakubauskienė

Dec 25, 2018, 8:00 AM

Dainos prie eglutės ir šventinė loterija

Kalėdų senelis į Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybą šiais metais užsuko anksti. Prieš jo apsilankymą neįgalieji kartu su darbuotojais puošė salę, gaminosi kaukes, ruošė vaišes.

Šventė tradiciškai neapsiėjo be ansamblio „Volungė“, vadovaujamo Julijos Kovalenko, kalėdinių dainų ir giesmių. Jas visi susirinkusieji traukė kartu. Vyko ir kalėdinė loterija, o laimėtus prizus išdalijo Kalėdų senelio drabužiu pasipuošęs aktorius Darius Rakauskas.

„Šiais metais nusprendėme nerengti vaidinimo, švęsti tarsi savuose namuose. Kiekvienas pasipuošė pagal savo skonį, kiekvienas susirado ir išmoko dainą, eilėraštį ar tiesiog sveikinimą. Išgirdome ir savos kūrybos dainų, eilėraščių – tai buvo puiki proga pasireikšti mūsų žmonių kūrybiškumui“, – sako tarnybos socialinė darbuotoja Vilma Kunsmonaitė.

Jauki, šilta šventė jos dalyviams labai patiko. „Gyvenu viena, po vyro mirties dažnai jaučiuosi vieniša. Tarnybos rengiamus užsiėmimus lankau jau ne vienus metus. Čia radau atgaivą sielai, visada turiu su kuo pasikalbėti, kam pasiguosti. Pasirengimas šventei šįkart truko visą savaitę – kūrėme ne tik šventišką aplinką, bet ir nuotaiką. Visi buvome kaip niekada draugiški, stengėmės daugiau kalbėtis, būti atlaidesni“, – pasakoja Ada.

Dar vieną tarnybos senbuvę Eglę labiausiai sužavėjo Kalėdų senelis ir jo dovanos. „Ko gero, nedaug rastum žmonių, kurie nelaukia Kalėdų. Laukiame ir mes. Kiekvienais metais bendrijoje šventė būna vis kitokia, tačiau visada smagi ir nuotaikinga. Šiemet labai patiko Kalėdų senelis, kuris daug bendravo, juokavo, šoko ir dainavo kartu su visais. Smagi buvo ir loterija, kur pralaimėjusiųjų nebuvo“, – šypsosi moteris.

Tarnybos direktorė Algė Nariūnienė, apsirengusi Snieguolės kostiumu, ne tik padėjo Kalėdų seneliui atitempti dovanų maišą, bet ir dalijosi šventine nuotaika. „Daug žmonių, turinčių psichikos negalią, yra vieniši, palikti artimųjų, todėl prieš kiekvienas šventes stengiamės suteikti jiems gerų emocijų. Gražiausios žiemos šventės mūsiškius suvienija, leidžia pasijusti bendruomenės dalimi“, – kalba direktorė.

Dovanojo šventę kitiems

Su šventine nuotaika, geromis emocijomis, pačių keptais skanėstais ir parengtomis dovanėlėmis, taip pat „Volungės“ atliekamomis kalėdinėmis dainomis Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos lankytojai šiemet apsilankė Fabijoniškių socialinių paslaugų namų dienos centre.

„Labai norėjosi ne tik švęsti patiems, bet ir padovanoti šventę dar kam nors. Atsinešę produktų iš namų kepėme sausainukus, kiekvienas mūsiškis parengė bent po nedidelę dovanėlę. Juk dalintis, padėti kitam visada gera“, – teigia V. Kunsmonaitė.

Dienos centro padalinio vadovė Rūta Pagojienė sako, kad dienos centre lankosi senjorai, sergantys Alzheimerio liga, demencija. „Bendradarbiaujame su netoliese esančiu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių centru, mokyklomis, darželiais. Ypač daug lankytojų sulaukiame prieš šventes“, – pasakoja R. Pagojienė.

Paklausta, ar svečių antplūdis nevargina, specialistė šypsosi: senjorai visada džiaugiasi svečiais, ypač – jaunimu. „Dar nebuvo atvejo, kad kuris nors mūsiškis pareikštų nepasitenkinimą, nenorėtų dalyvauti koncerte ar pasirodyme. Senjorams labai svarbu, kad juos aplanko, palaiko, jiems reikia bendravimo. Esame labai dėkingi Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybai, kad prisiminė mus prieš šventes, kad atvažiavo su nuotaikingomis dainomis, dovanėlėmis“, – sako centro vadovė.

Dailūs darbeliai – ir dovanoms, ir namams pasipuošti

Šventiškai Kalėdos pasitiktos ir Vilniaus psichikos sveikatos centre, dar vadinamame Vasaros ligonine. Ankštose psichosocialinės reabilitacijos skyriaus patalpose vos tilpo norintys pamatyti tik ką atidarytą skyriuje dirbančio neįgalaus menininko Osvaldo Žvirblio iš šiaudų kurtų paveikslų parodą, skirtą Lietuvos šimtmečiui. Ne mažiau buvo norinčių įsigyti neįgaliųjų kurtų darbelių.

Pasak Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjos Onos Davidonienės, mugei žmonės rengiasi ilgai, kone visus metus, o jų darbai išgraibstomi jau pirmąją prekybos valandą.

„Ši mugė mūsų žmonėms labai svarbi. Kartu su meno terapeutais, ergoterapeutais jie gamina darbelius iš medžio, molio, lieja žvakutes, kuria eglutės žaisliukus iš vaško. Mūsiškiams mugė – labai didelė šventė, čia jie pasijunta svarbūs, vertinami. Visi nori, kad jų darbeliai būtų įvertinti, parduoti. Vadiname šią mugę švente, nes ji padeda ligoninėje sukurti kalėdinę nuotaiką. Visuose mūsiškių gamintuose darbuose – labai daug šilumos, juose įdėta ir dalelė širdies“, – sako O. Davidonienė.

Patenkinti ir pirkėjai, ir pardavėjai

Vos mugei atvėrus duris, prekyba neįgaliųjų kurtais darbeliais virte užvirė. Lankytojai, užsukę šiek tiek vėliau, skundėsi jau neberadę didžiausią paklausą turėjusių prekių – dekupažo technika puoštų pakabų, iš virvelių pagamintų dėžučių, bet be pirkinių neliko nė vienas.

Ligoninės gydytoją Eimantą Matiekų sutikome išeinantį iš mugės su pilnu krepšiu suvenyrų. Jame – ir puodelių padėkliukai, ir vaškiniai žaislai eglutei, ir žvakės. „Be abejo, pirmiausia norisi palaikyti žmones, įdedančius į savo kūrinius daug darbo. Tačiau mano įsigyti darbeliai – dar ir labai gražūs, pritaikomi buityje. Kasmet stengiuosi dalyvauti mugėje, jos visada laukiu“, – sako medikas.

Neseniai psichosocialinės reabilitacijos užsiėmimus pradėjęs lankyti Antanas (vardas pakeistas) sako labiausiai mėgstantis medžio darbus. Jis mugei pagamino medinių dėžučių. „Dalyvauju pirmą kartą, net neįsivaizdavau, kaip čia viskas atrodo. Labai smagu, kad pirkėjų daug, visi mūsų darbeliai graibstomi“, – sako vyras.

Prasibrauname ir prie kito uoliai besidarbuojančio prekiautojo Dariaus (vardas pakeistas). Kalboms jis neturi laiko – jo gamintos žvakutės labai paklausios. Mugės lankytojams taip pat patinka ir vaškiniai eglutės žaislai. „Džiugina mugės šurmulys, į ją atėjusių žmonių gausa. Kai kurie mūsų darbeliai nuo prekystalių dingo jau per pirmąjį pusvalandį. Žmonės juos perka todėl, kad yra kokybiški, bet nebrangūs“, – aiškina Darius.

Pakalbiname ir nuo pat mugės pradžios aplink prekiautojus besisukinėjantį Vasaros ligoninės direktorių Martyną Marcinkevičių. „Visada stengiuosi apsipirkti paskutinis, kai jau būna išpirkti didžiausią paklausą turintys daiktai. Visada perku daug, būtinai – iš kiekvieno autoriaus, nes visiems norisi būti pripažintiems. Įsigytų daiktų tikrai nededu į sandėliuką – juos dovanoju draugams, artimiesiems. Juk mūsų žmonių kurti darbeliai – vienetiniai, gražūs, juose daug šilumos“, – pabrėžia ligoninės vadovas.

Pasak jo, ši mugė – ne vienintelė, kur savo kurtus gaminius siūlo Psichosocialinės reabilitacijos skyriuje besilankantys žmonės. Jie dalyvauja ir „Tau, Vilniau“, kituose miestuose vykstančiuose neįgaliesiems skirtuose renginiuose.

Vasaros ligoninės vadovas iš neįgaliųjų nupirktus darbelius dovanoja ne tik artimiesiems, bet ir miesto, ministerijų vadovams. Ypač jis vertina O. Žvirblio paveikslus iš šiaudų, kuriais jau pradžiugino Vilniaus miesto merą, sveikatos apsaugos ministrą. Pasak M. Marcinkevičiaus, Osvaldo kurti unikalūs darbai pradžiugina kiekvieną menui neabejingą žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.