Jei ištvėrėte šiuos 6 išbandymus, jūsų santuoka truks amžinai

Sėkminga santuoka nėra savaime duota. Ji priklauso nuo mūsų pasirinkimo ir sunkaus darbo su savimi. Kiekvienas santykiuose susiduria su problemomis ir nesusipratimais. Kartais atrodo, kad geriausia būtų juos iš viso nutraukti. Galbūt tai yra tiesa. Tačiau toks sprendimas yra menkesnis iššūkis nei bandyti pereiti visus santykių etapus.

 Apie jus galima pasakyti kaip toje pasakoje: „gyveno ilgai ir laimingai“.<br> 123rf nuotr.
 Apie jus galima pasakyti kaip toje pasakoje: „gyveno ilgai ir laimingai“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-18 12:23

Jei pasirinksite būti kartu nepaisant visų sunkumų, tuomet galite įgyti tikrą turtą. Sėkminga ilgalaikė santuoka tikrai galima, tačiau kad ją pasiektų, sutuoktiniai turi pereiti šešis tarpusavio santykių etapus.

1. Kritika

Kritika nė vienam nėra maloni. O jei ji dar yra labai tiesmuka ir primenanti užsipuolimą, tuomet gali tapti milžiniška problema, ypač santykiuose tarp partnerių.

Dr. Johnas Gottmanas savo knygoje „The Four Horsemen of the Apocalypse“ („Keturi apokalipsės raiteliai“) rašė: „Kai kritikuojate sutuoktinį, norite pasakyti, kad su juo yra kažkas negerai. Labai įprasta vartoti tokias frazes kaip „tu visada“ ar „tu niekada“, o jos, deja, neduoda teigiamų rezultatų. Didžiausia tikimybė, kad partneris pradės gintis“.

Geriausia kritikos būdas – atvirai pasakyti konkretų priekaištą ir nepeikti partnerio asmenybės.

2. Sienų statymas

Tikriausiai daugelis mūsų esame susidūrę su tuo, kad partneris pradeda atsitverti siena ir nenori kalbėti bei spręsti problemos. Tokiais momentais atrodo, kad jam iš viso niekas nerūpi ar tiesiog jus ignoruoja.

Dr. J.Gottmanas sako, kad taip elgiasi 80 proc. vyrų. Atrodo, kad jam nerūpi išspręsti konfliktą, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Svarbu išmokti atpažinti, kada jūsų sutuoktinis yra užvaldytas emocijų, ir nespausti jo.

Jei iškyla problema, visada geriau pradėti pokalbį tuomet, kai esate šiek tiek nusiraminę.

3. Susižavėjimas kitu asmeniu

Nors tai nelengva suprasti, tačiau 70 proc. turinčių partnerius moterų prisipažino, kad buvo aistringai įsimylėjusios svetimus vyrus. Susižavėjimas yra normalus jausmas ir visai nereiškia, kad jį išgyvenantis asmuo yra nusiteikęs apgaudinėti savo partnerį.

Svarbu nepasiduoti tokiems jausmams ir labai aiškiai suvokti kiekvieną savo žingsnį. Neužsisklęskite nuo partnerio vien dėl to, kad esate šiuo momentu susipainioję savo jausmuose. Gyvenime gali pasitaikyti daug pagundų, tačiau pasitikėjimas yra vienas vertingiausių dalykų gyvenant kartu.

4. Panieka

Panieka atsiranda iš moralinio pranašumo jausmo. Ji gali pasireikšti sarkazmu, akių vartymu bei juodu humoru. Paniekos jausmas visada neigiamai veikia bet kokius santykius.

Turite išmokti branginti kitą ir reikšti jam dėkingumą. Tai veikia kaip veidrodis. Kuo pozityviau jausitės, tuo mažiau kils pagundų demonstruoti panieką.

Sunku formuoti save, tačiau verta. Jūsų partneris matys ir girdės, kaip jūs jį mylite, o ne vien esate susierzinę.

5. Pykčio protrūkis

Vaikai, finansiniai rūpesčiai, nemalonūs šeimos nariai ir panašūs dalykai kartu ir atskirai gali išvesti ir proto ir sukelti emocijų protrūkį. Tokiomis aplinkybėmis atrodo, kad nenorite nieko daryti, o tik atsisveikinti visam laikui. Šis etapas gali išnirti bet kuriuo santykių momentu.

Niekada neužmirškite, kad iššūkiai yra mūsų gyvenimo dalis ir kad jie yra laikini. Jei kartu ištversite sunkiausius gyvenimo momentus, tai nuo to jūsų su partneriu ryšiai tik sustiprės. Santuoka – tai ne tik dalinimasis džiaugsmu ir laime, bet ir bėdomis.

6. Priėmimas ir atlaidumas

Šiame etape galiausiai suprantate, kad tam tikrų problemų niekada neišspręsite tokiu pat būdu, kaip įveikdavote ankstesnius sunkumus, ir kad turite ieškoti taikingesnio gyvenimo kartu kelio. O jį kiekvienas randa savaip: pasikalba su artimiausiais draugais bei šeima, kiti skaito pagalbos sau knygas.

Pasiekę šį etapą, esate pasirengę atleisti savo sutuoktiniui už jo užsispyrimą. Priėmę visa, kas jame gera ir bloga, pakylate į naują santykių lygmenį. Barniai kyla vis rečiau ir savo nuostabai pastebite, kad daugiau taip emocingai nereaguojate į kiekvieną nesusipratimą.

Pagaliau amžinai kartu

Perėję visus etapus, nudirbę sunkius darbus, ištvėrę visas kančias, galiausiai laimite visą aukso puodą. Daugiau jums nereikia peštis, turite su partneriu savus susitarimus, esate išmokę tinkamai spręsti problemas ir nebėgate nuo iššūkių. Apie jus galima pasakyti kaip toje pasakoje: „gyveno ilgai ir laimingai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?