Alkoholikų vaikai: kodėl svarbu išdrįsti kalbėti apie savo šeimos gėdą

Vaikas, kuris atrodo anksti suaugęs ir sau prisiėmęs suaugusiųjų rūpesčius. Vaikas, vaidinantis blogiuką, kad visą aplinkinių dėmesį nukreiptų į save, taip atitraukdamas jį nuo problemos, kurios jis nenori rodyti kitiems. Tikėtina, kad šie vaikai savo šeimose susiduria su alkoholio vartojimo problema. Ir tos vaikystės traumos, neišsakytos problemos lydės šiuos vaikus visą jų likusį gyvenimą.

 Vaikas netenka nerūpestingos vaikystės, tampa tėvu ar mama savo tėvams.<br> 123rf nuotr.
 Vaikas netenka nerūpestingos vaikystės, tampa tėvu ar mama savo tėvams.<br> 123rf nuotr.
 G.Belian, L.Matkevičienė, G.Vitkevičiūtė.<br> Stop kadras.
 G.Belian, L.Matkevičienė, G.Vitkevičiūtė.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 12:28 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 12:48 PM

Tą savaitę, kuomet pasaulyje švenčiama romantiškoji Valentino dieną, nuo 1990 metų minima ir Suaugusių alkoholikų vaikų savaitė, kurios renginiais siekiama paraginti žmones nesikankinti vienatvėje, o išdrįsti prabilti apie savo išgyvenimus, susijusius su „šeimos gėda“, ir nuo jų išsivaduoti. Lietuvoje šiemet ši savaitė minima 6-tus metus.

Vasario 10 dieną Seimo Priklausomybių prevencijos komisija kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu surengė spaudos konferenciją „Suaugę alkoholikų vaikai“.

Spaudos konferencijoje dalyvavo Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, buvusi laidų vedėja, rašytoja, pagalbos namų moterims, norinčioms pasveikti nuo alkoholizmo, „Ramunėlė Rehab“ vadovė Gabija Vitkevičiūtė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas Gražina Belian.

„Nesprendžiamos problemos niekur nedingsta, lydi visą gyvenimą, neišnyksta ir suaugus. Alkoholio vartojimas paveikia visus šeimos narius. Beveik 70 proc. besiskiriančių šeimų bent vienas turi alkoholio vartojimo problemų“, – sakė Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė L.Matkevičienė.

Gėda, kaltė ir baimė

G.Vitkevičiūtė gana vaizdžiai apibūdino vaiko, kurio šeimoje yra alkoholio vartojimo problemų, asmenybę. Pasak rašytojos, ji laikosi ant 3 kolonų.

Pirmoji kolona yra gėda: dėl to žmogus pasirenka tylą. Nors vaikas visiškai nekaltas dėl to, kas vyksta jo šeimoje, jis prisiima kaltę sau. „Labai skauda pačiam, ir skauda išeiti į viešumą. Smerkianti aplinkinių reakcija sustabdo nuo pasisakymo“, – teigė G.Vitkevičiūtė.

Gėdą lydi kaltė. „Vaikas keliasi ir gulasi su kaltės jausmu. Jam yra nuolat meluojama ir neigiama, kad tai liga, tėvai jam sako, kad viskas valdoma, kad visi taip daro, čia nieko tokio. Jeigu mama ar tėtis taip sako, tuomet vaikas mano, kad tai jis yra kaltas, jis kažko nesupranta. Ir tai lydės visą gyvenimą“, – sakė pranešėja.

Kaltas besijaučiantis vaikas bijo kreiptis pagalbos, nes juk „geras paukštis savo lizdo neteršia“.

Trečioji kolona yra didelė baimė. Vaikas bijo ne tik dėl savęs, kaip reikės išgyventi – tai anaiptol nereiškia, kad jis bijo, kad nebus ką valgyti pusryčiams. Daug pasiturinčių šeimų turi šias bėdas – tokioje šeimoje augančiam vaikui batų, maisto, pramogų netrūksta. Bet vaikas išgyvena dėl savo tėvų. Taip netenka nerūpestingos vaikystės, tampa tėvu ar mama savo tėvams.

Neigiamos pasekmės mažėja

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojos G.Belian, per pastaruosius metus Lietuvoje situacija kiek gerėja, mažėja neigiamos alkoholio pasekmės, bet problemos mastas išlieka didelis.

Galima teigti, kad ligos, susijusios su alkoholio vartojimu, traukiasi iš Lietuvos. Lyginant su 2016 m., kuomet Lietuva dar nevykdė tokių griežtų alkoholio ribojimų, apsinuodijimų skaičius sumažėjo 28 proc., ūminių toksikacijų – 12 proc., alkoholinių psichozių – 40 proc.

„Einam link sveikesnės visuomenės. Bet nemokam mes gerti, lyginant su kitom šalim. Kiti geria po nedaug, nors gal ir dažniau, o pas mus – gal rečiau, bet labai gausiai“, – pastebėjo G.Belian.

Apklausos rodo, kad kas antras žmogus vaikystėje yra turėjęs sunkumų, susijusių su alkoholio vartojimu šeimoje.

30 proc. vaikų patys bandė atkalbėti tėvus, kad nevartotų alkoholio.

2016 m. tyrimas kartu su kitomis su ES šalimis parodė, kad Lietuva turi problemų su gana gausiu alkoholio vartojimu.

Penktadalis suaugusių yra paveikti alkoholio vartojimo savo aplinkoje. 9 iš 10 atvejų smurto artimoje aplinkoje atvejų susiję su alkoholio vartojimu. 9 iš 10 vaikų, atsidūrusių socialinėje globoje – iš šeimų, kur buvo vartojamas alkoholis.

Vaikai, kilę iš šeimų, kur tėvai piktnaudžiavo alkoholiu, vėliau dažniau nusižudo, jiems dažniau atsiranda valgymo sutrikimai, o taip pat didėja grėsmė patiems įgyvendinti tą modelį, kurį matė savo šeimoje, netgi nepaisant visų su tuo susijusių neigiamų jausmų.

Mokytojai, auklėtojai raginami pastebėti tokius vaikus. Žmonės, kurie ir suaugę turi neigiamą bagažą iš vaikystės, kviečiami nekaupti problemų savyje, kreiptis į specialistus, suaugusių alkoholikų vaikų savigalbos grupes, anoniminių alkoholikų grupes, „Alanon“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.