Vyrų depresija: atpažinti sunkiau nei moterų

Pagrindiniai depresijos požymiai, liūdesys ir nerimas, yra būdingi tiek vyrams, tiek moterims, vis tik vyrai dažniausiai nėra linkę kalbėti apie depresiją, o juo labiau – ieškoti pagalbos, todėl daugumai vyrų depresija nėra nustatoma ir gydoma. Artimųjų gebėjimas pastebėti pirmuosius galimus vyrų depresijos požymius yra itin svarbus, nes jie gali padėti užkirsti kelią depresijai ir laiku sustabdyti ligos progresavimą.

 Artimųjų gebėjimas pastebėti pirmuosius galimus vyrų depresijos požymius yra itin svarbus.<br> 123rf nuotr.
 Artimųjų gebėjimas pastebėti pirmuosius galimus vyrų depresijos požymius yra itin svarbus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-10 17:13

Kokie yra vyrų depresijos simptomai?

Nors daugelio depresijos simptomų – nuovargio, prislėgtos nuotaikos, apatijos – raiška yra panaši visų sergančiųjų tarpe, svarbu suprasti, kad vyrų depresija neretai turi kitokius simptomus. Depresija sergantiems vyrams dažniau būdingas pyktis ir agresyvus elgesys, alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimas, pasireiškiantis rizikingas elgesys (pvz. neatsargus vairavimas, atsitiktiniai lytiniai santykiai). Taip pat gali varginti nemalonūs somatiniai nusiskundimai, tokie kaip galvos skausmas, pilvo ir skrandžio skausmai.

Dažnai vyrai nejaučia ir neįsisąmonina pakitusios savo vidinės būsenos bei būna linkę manyti, kad emociškai sunkesni periodai – tik vienkartiniai įvykiai, daugiau niekada nebepasikartosiantys ateityje. Vis dėl to, kai depresyvūs epizodai tampa dažnesni, neretai vyrai užuot ieškoję profesionalios pagalbos sau, linkę dar labiau užsisklęsti ir nesidalinti savo išgyvenimais su artimaisiais.

Kodėl svarbu atpažinti vyrų depresiją?

Reikia pripažinti, kad psichikos sveikata, emocinės ir psichologinės gerovės temomis labiau linkusios domėtis moterys. Vyrams neretai vis dar yra sunku atpažinti ir įvardinti savo vidines būsenas, jie dažniau vengia ieškoti pagalbos. Visa tai sukuria gana sudėtingą situaciją, nes vengimas ieškoti pagalbos arba kalbėtis apie problemą artimųjų tarpe veda link vėlesnio depresijos diagnozavimo ir gydymo.

Negydoma depresija ne tik ženkliai mažina gyvenimo kokybę, bet ir didina savižudybės riziką bei kitų psichikos ligų, tokių kaip psichozė,išsivystymą. „Užstrigęs savo problemose, vyras turi ieškoti problemos sprendimų ir pagalbos. Esant lengvesnei depresijos formai dar galima padėti sau – pavyzdžiui, per meditacijas, bendravimą, fizinį aktyvumą, mitybą, miego higieną, savęs pažinimą. Tačiau jeigu tikrai yra sunki depresija, pats žmogus, be pagalbos iš išorės, nesusitvarkys“, – sako „Depresijos gydymo centro“ įkūrėjas ir psichologas ​Antanas Mockus​. Reikia suprasti, kad depresija labai panaši į kitas ligas – kuo anksčiau įvertinama būsena ir atpažįstama depresija ir paskiriamas tinkamas gydymas, tuo žmogus galimybės pasveikti yra didesnės.

Informacija – galingas ginklas kovojant su vyrų depresija

Žinios ir platesnis suvokimas apie depresiją tampa galingu ginklu, padedančiu ne tik atsikratyti klaidingų įsitikinimų apie šią ligą, bet ir sužinoti efektyviausius gydymo metodus ir pagalbos būdus. Dėl šios priežasties ​„Depresijos gydymo centras“ kovo 27 dieną 18 val. organizuoja paskaitą, skirtą vyrų depresijos temai, kurią ves „Depresijos gydymo centro“ įkūrėjas ir psichologas ​A.Mockus​. Ši paskaita skirta visiems norintiems aiškiau atpažinti vyrų depresiją ir suprasti, kada reikia kreiptis pagalbos. Paskaita taip pat bus vertinga visiems siekiantiems jaustis tvirčiau ir labiau pasitikinčiais padedant depresija sergančiam artimajam.

Susidūrus su depresija šeimoje ar artimoje aplinkoje, labai dažnai vien žinojimas kur ir kada galima kreiptis pagalbos, išlaisvina žmogų nuo įtampos ir suteikia laisvę veikti. ​„Nors mano praktikoje vyrai kreipiasi pagalbos, tačiau suprantu, jog tai neatspindi didesnės dalies vyrų pasirinkimo. Noriu pasidalinti savo sukaupta patirtimi ir tuo pačiu atkreipti dėmesį, jog egzistuoja toks reiškinys kaip vyrų depresija, jog ją nėra taip lengva atpažinti, taip pat norisi paraginti ir padrąsinti vyrus ieškoti pagalbos būdų ir nebijoti kreiptis pagalbos, kai to reikia“, – ragina psichologas ​A.Mockus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.