Šiaulietė atidavė pinigus romantiškam sukčiui: kaip jie veikia ir kaip nepasiduoti

Sukčiams nesvarbu, ar tu vyras, ar moteris, esi homoseksualus ar heteroseksualus. Apgavikai nesirenka, kokią amžiaus grupę lengviausia atakuoti – jų taikiniais tampa tiek vyresni, tiek ir jaunesni žmonės, tad net ir sukaupta gyvenimiška patirtis ar gerai išsiugdytas informacinis raštingumas ne visada gali padėti apsisaugoti nuo finansinės nelaimės.

 Romantinių apgavysčių akivaizdoje vyresni žmonės gali būti potencialiai paveikesni sukčių vilionėms, nes turi mažesnį informacinį raštingumą.<br> 123rf nuotr.
 Romantinių apgavysčių akivaizdoje vyresni žmonės gali būti potencialiai paveikesni sukčių vilionėms, nes turi mažesnį informacinį raštingumą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gretė Maziliauskaitė

2021-05-14 12:38

Neseniai plačiai nuskambėjo atvejis, kaip vyresnio amžiaus šiaulietė pasidavė sukčių meilės kerams ir, nepaisiusi banko darbuotojų perspėjimų, JAV kariškiu Afganistane apsimetusiam vyrui pervedė 3,5 tūkst. eurų.

Vyresni žmonės gali būti paveikesni

VU psichologas, doc. dr. Antanas Kairys pasakojo, kad, kalbant konkrečiai apie romantines apgavystes, pasauliniai tyrimai rodo, jog tiek vyrai, tiek ir moterys nukenčia nuo jų vienodai. Tam įtakos turi tai, jog, eidami romantinės apgavystės keliu, sukčiai rodo labai didelį dėmesį savo aukai, užmezga ilgalaikius santykius ir tampa potencialiu romantiniu partneriu, kol galiausiai ima vilioti pinigus.

Anot psichologo, romantinių apgavysčių akivaizdoje vyresni žmonės gali būti potencialiai paveikesni sukčių vilionėms, nes turi mažesnį informacinį raštingumą – tai lemia menkesnes žinias apie internete tykančius pavojus ir vykstančius procesus. Vyšnaite ant torto tampa ir su amžiumi šiek tiek prastėjantis gebėjimas greitai priimti tinkamus sprendimus.

Tačiau, A.Kairio teigimu, nereikia visos kaltės suversti tik didesniam metų skaičiui asmens dokumente – jaunesni žmonės taip pat pakliūva į įvairias apgaules. Tačiau šios dažniau būna susijusios su investavimu ir kitais finansiniais, jaunuoliui aktualesniais dalykais.

Svarbiausia – neveikti greitai

Kalbėdamas apie tai, ką reikėtų daryti, pajautus bent menkiausius apgavystės signalus, psichologas A.Kairys patarė į visą situaciją žvelgti šaltai ir neveikti greitai. Anot jo, šis patarimas meilių sukčiaus žodžių ir pažadų apsvaigintai aukai gali pasirodyti neracionalus ir nemalonus, tačiau jis yra labai svarbus būtent romantinių apgavysčių atveju.

„Sukčiai labiausiai manipuliuoja savo padėtimi – kad jiems reikia pagalbos, kad jis užstrigo kažkur, kad negali nusipirkti bilieto ir panašiai“, – pasakojo psichologas ir pridūrė, kad sukčiui pradėjus prašyti pinigų svarbiausia savo sprendimą atidėti kuriam laikui.

A.Kairio teigimu, iš tokio sprendimo neveikti greitai išplaukia du pozityvūs dalykai – sukčiavimo atveju apgavikas greičiausiai pradės dar labiau spausti savo taikinį ir taip išsiduos, bet svarbiausia, kad pati auka galės atvėsti emociškai ir nepriimti skubotų sprendimų.

Svarbu nesityčioti, bet padėti

Deja, bet ne visada gali būti paprasta atsiriboti nuo romantinių santykių – ypač, jei jie yra gerokai įsivažiavę ir antroji pusė yra pernelyg romantizuojama. Tokiu atveju, anot psichologo A.Kairio, labai svarbu išoriniai žmonės, kurie geba išlaikyti šaltą protą ir gali būti gerais patarėjais.

Tačiau reikia nepamiršti ir neperžengti pavojingos ribos – nepradėti spausti, tyčiotis ar kaip kitaip engti ant sukčiaus kabliuko užkibusio artimo žmogų ar draugo. Pašnekovo teigimu, reikia veikti priešingai – subtiliai parodyti įtartinas vietas, nors kartais tai gali sukelti ir nemažai iššūkių.

„Jei žmogus yra labai, labai įsitikinęs kažkokiu dalyku, kartais yra neįmanoma jo perkalbėti, todėl neturėtumėm ir sau kelti kažkokių neįgyvendinamų uždavinių. Ne visada kiekvieną savo artimąjį ar draugą, kuris yra įsitikinęs nebūtinai racionaliu dalyku, sugebėsime perkalbėti. Kartais mes esame nepajėgūs to padaryti net ir labai tinkamais metodais“, – pridūrė psichologas.

Paklaustas, kaip vyresnio amžiaus vienišam žmogui internete saugiai susirasti antrą pusę, psichologas patarė paprasčiausiai prisiminti ir nepamiršti, kad visose pažinčių platformose egzistuoja sukčiai, kurie gali turėti finansinių interesų ir siekį išvilioti svetimus pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.