Kaip atostogauti, kad norėtųsi grįžti į darbą?

Atostogos – vienas labiausiai laukiamų mūsų metų įvykių. Į jį sudedame daug lūkesčių ir planų pailsėti, patirti naujų įspūdžių, pamatyti naujų kraštų arba tiesiog pasimėgauti ramybe. Kaip leisime atostogas, priklauso nuo mūsų poreikių, įpročių ir draugijos, su kuria ilsėsimės.

 Atostogos.<br> 123rf nuotr.
 Atostogos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2022, 10:50 AM

Tiesa, kartais nutinka taip, kad lūkesčiai nepasiteisina. Po atostogų grįžtame pavargę ir stebimės, kad po atostogų reikia dar atostogų. Stebimės, kad turimo laiko nepakako pailsėti, nors nieko neveikėme ir leidome sau tinginiauti. Neretam mūsų pažįstamas jausmas, kai reikia grįžti į darbą, o ūpo tam visiškai nėra.

Vengti dirbti per atostogas

Kokybiškų atostogų klausimas svarbus ir darbdaviams, kurie tikisi sulaukti pailsėjusių darbuotojų, ir patiems darbuotojams, kurie nori į darbą grįžti kupini jėgų.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ generalinis direktorius Marius Jundulas sako, kad vadovams turi rūpėti kokybiškas darbuotojų poilsis. Atostogos padeda atkurti ir palaikyti reikiamą energijos ir produktyvumo lygį.

„Skatinu kolegas į atostogas nesivežti darbo reikalų. Geriau iš anksto skirti laiko darbų suplanavimui ir tinkamam delegavimui. Svarbu pasitikėti savo komanda ir kitais kolegomis, kad jie pasirūpins klientais ir projektais. Tuo tarpu likę dirbti kolegos turėtų gerbti atostogaujančių bendradarbių poilsį ir stengtis netrukdyti jų skambučiais, laiškais, žinutėmis. Tyrimai rodo, kad pagarbą asmeniniam laikui darbuotojai įvardija, kaip svarbiausią organizacijos kultūros elementą“, – sako „Gjensidige“ vadovas Marius Jundulas.

Atostogas reikia planuoti

Ką daryti, kad poilsis tikrai būtų kokybiškas ir padėtų atgauti jėgas? Kaip pasisemti naujos energijos, o nepavargti per atostogas?

Psichologė Inga Būdvytytė išvardija kelis svarbiausius dalykus, kurie padeda atostogas paversti išties įspūdingu laikotarpiu, atnešančiu naujų patirčių ir leidžiančiu pailsėti.

„Atostogos – pats geriausias laikas prisipildyti gerų emocijų, aplankyti naujas vietas, išmokti naujų dalykų. Atostogos yra visiškai mums priklausantis laikas ir tik nuo mūsų priklauso, kaip mes jį praleisime. Tad svarbu imtis atsakomybės ir iš anksto apsvarstyti, kaip ilsėsitės“, – sako psichologė.

Psichologės patarimai atostogautojams

Suplanuokite atostogas. Išeinant ilsėtis svarbu nuspręsti, kokių atostogų norite, koks jų tikslas, ką norite patirti. Pavyzdžiui, apsispręskite, ar ilsėsitės aktyviai, ar pasyviai, su šeima, draugais ar vieni. Nuspręskite, kas jums atneš naujų įspūdžių ar atvirkščiai – leis nuo kasdienybės atsiriboti.

Nesuplanavus atostogų, bet turint lūkestį gerai pailsėti, galima skaudžiai nusivilti, nes per atostogas nepavyks pailsėti, kaip norėjome, ir po atostogų apims tas pats nuovargis, kuris buvo iki poilsiaujant.

Susiderinkite lūkesčius. Svarbu susitarti su šeimos nariais, kokių atostogų norite, ir suderinti visos šeimos lūkesčius. Jei yra norinčiųjų ilsėtis pasyviai, o jūs norite naujų patirčių, raskite laiko ir šeimai, ir savo poreikiams. Priešingu atveju jausitės nepailsėję net po keleto savaičių, praleistų paplūdimyje.

Darykite tai, kas atpalaiduoja. Labai svarbu, kad atostogos būtų ne tik galimybė neiti į darbą, bet tikras atokvėpis. Aiškiai sau įsivardinkite, koks poilsio būdas leidžia jums atitolti nuo kasdienybės ir būtinai skirkite laiko būtent tokioms atostogoms.

Naujos patirtys suteikia laimės. Per atostogas svarbu susiplanuoti, kokių naujų potyrių patirsite. Nes būtent nauji potyriai, patirtys, įspūdžiai skatina gamintis laimės hormonus. O kuo daugiau patiriame džiaugsmingų akimirkų, tuo daugiau pilnatvės ir poilsio patiria mūsų protas ir emocijos.

Pakeiskite aplinką. Kokybiškam poilsiui rekomenduojama pakeisti įprastą aplinką, kad mūsų psichika gautų naujų įspūdžių ir sukurtų daugiau pasitenkinimo būsenų.

Draugija – labai svarbu. Ne ką mažiau už aplinką svarbu ir tai, su kuo atostogausite. Per atostogas verta būti su tais žmonėmis, su kuriais yra malonu. Aptarkite finansus. Nebijokite nustatyti taisykles, kaip atostogų metu leisite bendrus pinigus, kad vėliau nekiltų ginčų dėl nepagrįstų norų.

Psichologė Inga Būdvytytė apibendrina, kad atostogos yra tas metas, kuomet reikia skirti dėmesio sau, savo poreikiams ir daryti tai, kas yra miela. Būtent taip patirsime džiaugsmo, kuris ir užtikrins, kad atostogos pavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.