S. Pronina: „Vedybų sutartis – turtingųjų reikalas“

Prie altoriaus žengiančios poros vis dažniau prisiekia net tik mylėti vienas kitą amžinai, bet ir pasirašo vedybų sutartį – jei meilė vieną dieną imtų ir išgaruotų. Tai daroma tik dėl to, kad bendras sukauptas turtas skiriantis būtų padalintas be jokio pykčio. Pasak advokatės Svetlanos Proninos, vedybų sutarties dažniausiai pageidauja turtingi žmonės: „Dažniausiai vedybų sutartis sudaro pasiturintys asmenys, verslo žmonės arba tie, kurie jau buvo vedę ir patyrė teisminius procesus dėl turto dalybų.“

„Mano manymu, vedybų sutartis turi daugiau pliusų nei minusų“, - sakė advokatė S. Pronina<br>J. Stacevičius
„Mano manymu, vedybų sutartis turi daugiau pliusų nei minusų“, - sakė advokatė S. Pronina<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Sep 17, 2012, 1:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:51 PM

Portalui lrytas.lt advokatė papasakojo, kas yra vedybų sutartis, kada reikia ją pasirašyti ir kokia vedybų sutarties nauda sutuoktiniams.

- Kas yra vedybų sutartis?   – Vedybų sutartis – sutuoktinių susitarimas, nustatantis jų turtines teises ir pareigas santuokos metu, taip pat po santuokos nutraukimo ar gyvenant skyrium (separacija). Vedybų sutartis – tai savanoriškas susitarimas, kuriame išreiškiama bendra susitariančiųjų valia, be to, jis grindžiamas šalių lygybe.

- Kas dažniausiai nori pasirašyti vedybų sutartį – vyrai ar moterys?   – Vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą neįmanoma, nes, kaip jau minėjau, vedybų sutartis yra dviejų šalių savanoriškai sudarytas susitarimas. Vis dėlto akivaizdu, kad vedybų sutarties iniciatorių apsprendžia ne lytis, bet asmens turtinė, finansinė, socialinė padėtis (ekonominė asmens padėtis, išsimokslinimas ir profesinė veikla).  

- Kokie žmonės dažniausiai pasirašo sutartis – turtingi ar gyvenantys prasčiau?   – Dažniausiai vedybų sutartis sudaro pasiturintys, verslo žmonės arba tie, kurie jau buvo vedę ir patyrė teisminius procesus dėl turto dalybų. Taip pat dažniau vedybų sutartys sudaromos esant mišrioms santuokoms, kai vienas iš partnerių – užsienio pilietis.

- Kada pasirašoma vedybų sutartis?

– Civilinis įstatymas numato, kad vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis) arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo (povedybinė sutartis). Vedybų sutartis pasirašoma, kai sutuoktinių netenkina įstatymuose numatyta jungtinės bendrosios nuosavybės forma, kai sutuoktinių turtinė-finansinė-socialinė padėtis yra nelygi, kai norima ateityje išvengti turto dalinimo keblumų skyrybų atveju.

- Kaip dalijamos skolos, jei vienas iš sutuoktinių turi pasiėmęs paskolą ar greitąjį kreditą?   – Jei vienas iš sutuoktinių pasiėmė paskolą ar greitąjį kreditą po vedybų sutarties pasirašymo, skolos bus dalinamos priklausomai nuo paskolos paskirties. Skoliniai įsipareigojimai, kurie atsirado iki vedybų sutarties sudarymo, privalo būti vykdytini abiejų sutuoktinių. Jei paskola imama su kito sutuoktinio žinia ir skirta šeimos poreikių tenkinimui, pavyzdžiui, būsto paskola, prie įsipareigojimų vykdymo turi prisidėti ir kitas sutuoktinis. Jeigu kažkoks turtas perkamas asmeniniam vartojimui, kitas sutuoktinis už tokį kreditą neturi būti atsakingas.

- Kokia vedybų sutarties nauda sutuoktiniams? – Išvengiama bendrosios nuosavybės teisės ir turto dalijimo skyrybų atveju, nes vedybų sutartyje nustatomas ne tik turto teisinis režimas, bet ir sutuoktinių teisės ir pareigos, susijusios su turto tvarkymu, tarpusavio išlaikymu, dalyvavimu tenkinant šeimos reikmes ir darant išlaidas, taip pat turto padalijimo būdas ir tvarka, jei santuoka nutraukiama, bei kiti klausimai, susiję su sutuoktinių tarpusavio turtiniais santykiais.

Pavyzdžiui, susitarime dėl turto tvarkymo gali būti numatyta, kaip sutuoktiniai naudosis bendru ar vienam iš jų priklausančiu turtu, kokiu būdu vienas sutuoktinis bus informuojamas apie kito sutuoktinio sudaromus sandorius, teisės ir pareigos, susijusios su gaunamų pajamų (darbo užmokesčio, pensijų ir pan.) ar kitos įgyjamos nuosavybės tvarkymu. Sutartyje gali būti numatyta, kokio dydžio pinigų sumą kiekvienas sutuoktinių turės skirti šeimos reikmėms tenkinti: buto mokesčiams, maistui, poilsiui, turtui pagerinti, vaikų mokymuisi, gydymo išlaidoms ir kt.

- Kokį poveikį sutuoktinių santykiams gali padaryti vedybų sutartis? Ji turi daugiau pliusų ar minusų?   – Mano manymu, vedybų sutartis turi daugiau pliusų nei minusų, nes šiuo sutuoktinių turtinių santykių reguliavimo mechanizmu išsprendžiama daugelis klausimų, susijusių ir su sutuoktinių tarpusavio turtiniais santykiais, ir su turto dalybomis po skyrybų. Be to, viskas priklauso nuo vedybų sutarties turinio. Jeigu finansiškai stipresnė vedybų sutarties šalis yra dosni ir parenka tokią teisinio režimo rūšį, kai, pavyzdžiui, turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe, tai, galvoju, sutuoktinių santykiai po vedybų sutarties sudarymo tik sustiprėja, pagerėja.

Priešingu atveju, sutuoktiniai vienas prieš kitą vis tiek jaučiasi šiek tiek nejaukiai, neužtikrintai, atsiranda nepasitikėjimas. – Kaip būtų dalijamas turtas, jei asmeninis sutuoktinių turtas nėra lygus, pavyzdžiui, kai žmona yra namų šeimininkė, o vyras – verslininkas?

– Nepriklausomai nuo to, ar asmeninis sutuoktinių turtas yra lygus, ar ne, jų turtas būtų dalijamas taip, kaip sutuoktiniai numatė savo vedybų sutartyje:  

1) turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė;

2) turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe;

3) turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Būtina paminėti, kad net pasirinkus vieną iš turto teisinio režimo rūšių, teismas gali pripažinti vedybų sutartį ar jos dalį negaliojančia, jei ši (ar jos dalis) iš esmės pažeidžia sutuoktinių lygiateisiškumo principą ir vienam iš sutuoktinių yra labai nepalanki, jei pažeidžia sutuoktinių bendrosios jungtinės nuosavybės lygių dalių principą, prieštarauja gerai moralei arba viešajai tvarkai.

- Ar vedybų sutarčių pastaruoju metu daugėja?   – Per pastaruosius kelerius metus vedybų sutarčių skaičius yra stabilizavęsis, bet jų pasirašoma nedaug. Statistiškai per metus sudaroma iki 1000 vedybų sutarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.