Kaip atsikratyti nuo sėdimo darbo atsiradusių riebalų?

Daugiau nei 15 milijonų vien Didžiosios Britanijos gyventojų dirba sėdimą darbą, tad moksliškai įrodyta, jog mūsų apatinė kūno dalis nuolat didėja, o šis reiškinys pavadintas „stalo sėdmenimis“. Neseniai atliktas tyrimas parodė, jog nuolatos sėdint sėdmenų raumenys sumažėja ir pradeda irti, nes jiems trūksta fizinės veiklos, rašo dailymail.co.uk

Įvairūs fiziniai pratimai sėdimą darbą dirbantiems žmonėms yra būtini, nes neleidžia sunykti raumenims bei deginti riebalus.<br>123rf
Įvairūs fiziniai pratimai sėdimą darbą dirbantiems žmonėms yra būtini, nes neleidžia sunykti raumenims bei deginti riebalus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2012, 11:52 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:35 PM

Tel Avivo universiteto mokslininkų komandos atliktas tyrimas atskleidė, kad toks gyvenimo būdas lemia riebalų ląstelių kaupimąsi ir sluoksnių formavimąsi sėdmenų raumenų srityje. Vis tik yra ir būdų, kaip to išvengti.

Kodėl taip atsitinka?

Nors pagrindinės „stalo sėdmenų“ formavimosi priežastys yra netinkama dieta bei per mažas fizinis aktyvumas, šį procesą lemia ir kiti reiškiniai. Fiziologijos profesorius Chris Jones pasakoja: „Visą dieną sėdint neretai paskausta šlaunis, nes jų raumenys būna įsitempę, o sėdmenis formuojantys raumenys praranda savo stangrumą bei gebėjimą susitraukinėti. Taip pat šie raumenys kontroliuoja pilvo, kojų ir apatinės nugaros dalies judesius, tad laikui bėgant atsiranda dar didesnių sveikatos problemų.“

Tel Avive atlikti tyrimai parodė ir tai, kad jei riebalų ląstelės patiria didelę apkrovą, jos yra linkusios daugintis dvigubai sparčiau, tad nuolatinis sėdėjimas jas skatina gamintis būtent apatinėje kūno dalyje: „Kai publikavome savo darbą, daug ekspertų mums pranešė, jog šį fenomeną pastebėjo dirbdami su viršsvorio turinčiais pacientais.“

Manoma, kad ypatingai šis procesas turėtų jaudinti moteris, nes dėl tam tikro hormono, nustatančio, kur kūnas kaupia riebalų atsargas, moterims riebalai kaupiasi sėdmenyse ir šlaunyse, o vyrams – ties liemeniu.

Mažiau cukraus, daugiau vandens

„Deja, greitai riebalų atsikratyti nepavyks“,- pasakojo dietologė Anna Raymond. Pasak jos, gerai yra bent tai, kad sėdmenyse besikaupiantys riebalai nėra tokie aktyvūs, kaip esantys liemens srityje. Tai reiškia, kad sėdmenų riebalai turi mažesnę riziką sukelti diabetą ar kardiovaskularinę ligą.

Vis tik mokslininkai pataria vartoti mažiau cukraus, nes jis skatina insulino gamybą. Insulinas gerina kūno gebėjimą kaupti riebalus. Vietoje itin saldžių užkandžių darbe yra rekomenduojama rinktis vandenį, kuris ne tik padeda valyti organizmą, bet ir yra nekaloringas.

Kaip pasitikrinti

Jeigu bijote, kad ir jūsų sėdmenys gali būti paveikti sėdimo darbo, paprastas pratimas leis suprasti, ar sėdmenų raumenys tinkamai funkcionuoja. Tereikia atsigulti ant žemės ir vieną kelią sulenkti 90 laipsnių kampu, kad pėdos padas būtų atsuktas į lubas. Taip laikant pėdą reikėtų pasistengti koją pakelti į orą, suspausti sėdmenis bei taip nejudant laikytis bent pusę minutes. Jeigu pakelta koja dreba, jaučiate didelį skausmą kojoje arba nugaroje, sėdmenų raumenys funkcionuoja prastai.

Masažo technika

Iš naujo aktyvuoti sėdmenų raumenis galima ir darant masažą: tereikia pasiimti teniso kamuoliuką ir sėdint jį ridenti ten, kur labiausiai tempia šlaunies raumenis. Kamuoliuką reikėtų švelniai spausti, kol pasijaus silpnas skausmas. Šį masažą rekomenduojama kasdien daryti bent penkias minutes. Taip pat turėtų padėti masažo metodas su plaukų šepečiu – juo masažuojama oda prieš maudantis duše pagerina kraujo cirkuliaciją ir drėgmės pasisavinimą.

Kaip sportuoti kėdėje

Įvairūs fiziniai pratimai sėdimą darbą dirbantiems žmonėms yra būtini, nes neleidžia sunykti raumenims bei deginti riebalus. Cornelis Chinas, buvęs asmeninis Leonardo DiCaprio treneris, teigia, kad pradžiai užtektų tokių paprastų pratimų kaip lipimas laiptais praleidžiant kas antrą laiptelį. Manoma, kad naudinga ir sėdint kėdėje sutraukinėti sėdmenų raumenis greitai ir kiek palaikant.

Puikūs ir paprasti pratimai, kuriuos atliekant reikia atsistoti ir daryti nedidelius įtupstus, atsiklaupus tiesti kojas atgal, atsirėmus į kėdę kilnoti kojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.