Nustatytas hormonas, padedantis žmonėms išlaikyti monogaminius santykius

Bonos universiteto (Vokietija) psichiatrų atliktas tyrimas atskleidė naujas ir visai nelauktas oksitocino hormono savybes. Paaiškėjo, kad jis sulaiko vyrus nuo neištikimybės ir taip išsaugo monogamiškus santykius. Apie tai rašoma ketvirtadienio laikraštyje „The Los Angeles Times“.

Oksitocino hormonas sulaiko vyrus nuo neištikimybės ir taip išsaugo monogamiškus santykius.<br>123rf
Oksitocino hormonas sulaiko vyrus nuo neištikimybės ir taip išsaugo monogamiškus santykius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2012, 11:11 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:21 AM

Tyrimo duomenimis, vyras, kuriam buvo duota tam tikra oksitocino dozė, refleksiškai padidėjo atstumas tarp jo ir sutiktos patrauklios moters. Be to, anot mokslininkų, jei vieniši heteroseksualūs vyrai jaučiasi komfortiškai, kai atstumas nuo moters būna vidutiniškai 21-24 centimetrai, tai tie, kurie yra stabiliuose, monogamiškuose santykiuose, priėmę oksitocino dozę, komfortiškas atstumas padidėja 6,5 centimetro.

Žinia, oksitocino hormono lygis padidėja organizme, kai atsiranda situacijų, susijusių su maloniomis emocijomis. Pavyzdžiui, įsimylėjus, pasiekus orgazmą, o moterims – gimus kūdikiui, maitinant jį krūtimi ir panašiai.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad padidėjus oksitocino lygiui, atsiranda ir didesnis pasitikėjimas, draugiškumas bei atvirumas. Naujausi tyrimai parodė, kad tas hormonas daro svarbią įtaką ir stiprinant poros santykius, kurie žaidžia azartinius žaidimus arba užsiima politika, taip pat sustiprina pojūčius užjausti ir suprasti.

Oksitocino tirpalo įvedimas į žiurkių patinų nugaros smegenis sukėlė spontanišką erekciją.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.