10 patarimų, kaip nesustorėti iki pavasario

Kiekvieną žiemą esame linkę priaugti keletą papildomų kilogramų. Šis reiškinys yra būdingas būtent šaltajam sezonui, mat sulėtėja medžiagų apykaita, daugiau laiko praleidžiame sėdėdami, gulėdami ir valgydami. Bandydami sušilti suvartojame daugiau kalorijų, tačiau nespėjame jų sudeginti. Vis dėlto vadovaudamiesi keletu paprastų patarimų, žiemos kūno linijų pokyčius galime padaryti kone nepastebimus.

Kiekvieną žiemą esame linkę priaugti keletą papildomų kilogramų, o vasarą jų atsikratyti.<br>123rf
Kiekvieną žiemą esame linkę priaugti keletą papildomų kilogramų, o vasarą jų atsikratyti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-20 19:56, atnaujinta 2018-03-15 06:43

1. Pokyčius pradėkite nuo savo mitybos įpročių reguliavimo. Žiemą griebiamės toli gražu ne to, ką, tarkim, renkamės vasarą - daržoves, vaisius, lengvai virškinamą maistą. Valgykite produktus, kuriuose mažai riebalų, bet turi didesnę energetinę vertę. Tamsiai žalios spalvos daržovių ir oranžinės spalvos vaisių valgymas padeda sumažinti svorį rudens-žiemos periodu. Įtraukite į savo racioną brokolius, morkas, kopūstus, apelsinus, špinatus ir įvairius žalumynus. Vakarais venkite saldumynų, riebesnio maisto.

Mitybos specialistai siūlo žiemą valgyti kuo daugiau grūdinių kultūrų, daržovių – moliūgų, pastarnokų, ropių, bulvių, brokolių. Šio tipo daržovės yra praturtintos vitaminu A ir C – tai sustiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti peršalimo ligų.

2. Stenkitės daugiau laiko praleisti lauke. Aišku, šaltą dieną norisi šilumos, tačiau fizinis aktyvumas apsaugos jus ir nuo ligų, ir nuo bereikalingo kūno masės prieaugio. Stenkitės daugiau vaikščioti pėsčiomis, o ne sėdėti namie. Lipkite laiptais, užuot pasinaudoję liftu. Per pietų pertrauką išeikite 15 minučių pasivaikščioti. Ėjimo sukeltos teigiamos emocijos suteiks jums papildomą serotonino – laimės hormono – porciją, kuri smegenyse susidaro esant dienos apšvietimui. Ši medžiaga pašalins nuovargį, sumažins apetitą ir apsaugos nuo noro suvalgyti ką nors saldaus.

3. Neatsisakykite angliavandenių. Atsisakius angliavandenių, tenka atsisakyti tiek daug maisto produktų, kuriuos paprastai pakeičia riebalai. Kuo mažiau angliavandenių paliekama, tuo didesnis antsvoris grįžta vėl pradėjus juos vartoti. Angliavandeniai – labiausiai mūsų organizmo mėgstami „degalai“, pagrindinė energetinė žmogaus organizmo medžiaga, pagrindinis centrinės nervų sistemos energijos šaltinis. Jų trūkumas gali pakišti jums koją, mat jausitės pavargę, irzlūs, jautrūs.

4. Nesusigundykite į namus vežamu maistu. Už lango spaudžiantis šaltukas dažną paverčia tinginiu. Žmonės tingi ne tik judėti, bet ir gaminti, nes norint įsigyti maisto produktų, teks žingsniuoti laukan. Vis dėlto pasistenkite kuo daugiau gaminti, nes tik tuomet žinosite, ką valgote, ir galėsite reguliuoti suvartojamo maisto kiekį ir jo kokybę. Į namus vežamas maistas nėra kažkas, ko reikėtų vengti kaip maro. Paragavus jo kartą per mėnesį nieko baisaus nenutiks. Tačiau valgydami jį dažniau nei kartą per savaitę savo kūnui padarysite meškos paslaugą.

5. Valgykite taip, lyg lauke būtų šilta. Prisiminkite savo mėgstamiausius vasaros patiekalus ir juos įtraukite į žiemos racioną. Aišku, dalį šviežių lietuviškų vaisių ir daržovių teks pakeisti atvežtinėmis, tačiau taip išvengsite tradicinės žiemos „dietos“. Vasariški patiekalai negali tapti jūsų raciono pagrindu, tačiau kartą per dieną suvalgę lengvų daržovių salotų su užpilu skriaudos sau nepadarysite.

6. Venkite kavos. Verčiau šildykitės žaliąja arbata. Mokslininkų teigimu, kofeinas skatina organizmą kaupti riebalus.

7. Daugiau aštrumo. Rudenį ir žiemą patariama valgyti šildančiais prieskoniais pagardintą maistą. Jais laikomi anyžiai, bazilikai, krienai, aitriosios paprikos, česnakai, karis, cinamonas, muskato riešutai, imbieras, kmynai, kardamonai, kalendros, krapai, lauro lapai, mairūnai, mandarinų bei apelsinų žievelės. Šildomųjų savybių turi daugelis aštrių prieskonių.

8. Vartokite daugiau baltymų. Jų gausu liesoje raudonoje mėsoje, vištienoje, kalakutienoje, žuvyje, kiaušiniuose, sūryje, riešutuose ir grūdinėse kultūrose. Baltymai reikalingi serotonino - laimės hormono - gamybai.

9. Alkoholis - šalčio draugas, todėl žiemą vertėtų gerti įvairią arbatą, pagardintą medumi, svarainių, erškėtuogių sirupais, šviežiai spaustų vaisių ar daržovių sulčių ir vengti alkoholio, nes jis plečia kraujagysles, sumažina kūno temperatūrą, todėl organizmas greičiau sušąla.

10. Užsiimkite mėgstama fizine veikla - šokite, lankykite aerobikos ar kitokias treniruotes, plaukiokite baseine, slidinėkite, lakstykite su šunimi. Jei lauke ne itin šalta, galite ir pabėgioti. Fizinis aktyvumas turėtų tapti geriausiu jūsų draugu. Nepamirškite, kad ir namų ruošos darbai degina kalorijas ir žvalina mintis. P. S. Planuokite, ką nuveiksite, kai už lango jau bus šilta. Juk žiema - laikinas reiškinys. Anksčiau ar vėliau ją pakeis šiltas pavasaris ir dar šiltesnė vasara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.