Kodėl žmonės varžosi pirkti prezervatyvus?

Didžiojoje Britanijoje, Oksfordšyro grafystėje veikia tailandietiškų patiekalų restoranas, propaguojantis saugų seksą ir prezervatyvų naudojimą. Ten lankytojams vietoj mėtinių saldainių dalija prezervatyvus. Visos lėšos, gautos iš šio verslo ir seksualinio auklėjimo pamokų, skiriamos kovai su AIDS Tailande, rašo bbc.co.uk.

Daugiau nei pusė britų gėdijasi prikti prezervatyvus.<br>123rf
Daugiau nei pusė britų gėdijasi prikti prezervatyvus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2012, 12:33 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:46 AM

Nepaisant to, dauguma britų, kaip ir anksčiau, varžosi pirkti prezervatyvus parduotuvėse ir vaistinėse, vengia kalbėti sekso temomis. Kodėl britai iki šiol jaučia diskomfortą, kai kalbama apie prezervatyvus?

Prezervatyvų gamybos kompanijos „Fusion Condoms“ atliktas tyrimas parodė, kad 56 procentai respondentų varžosi pirkti prezervatyvus. Ši procedūra priverčia raudonuoti 54 procentus vyrų ir 57 procentus moterų.

48 metų Jamesas jaučiasi nejaukiai, kai perka prezervatyvus.

„Savitarnos kasos palengvina šią nejaukią procedūrą, - neslėpė vyras. – Aš visados jomis naudojuosi, nes nenoriu susidurti su žmonėmis. Galvoju, kad mano toks elgesys susijęs su santūrumu ir drovumu dar iš jaunystės laikų. Juk tada nei prezervatyvai, nei kalbos apie seksą nebuvo priimamos visuomenėje“, - kalbėjo Jamesas.

Drovumą padeda įveikti interneto parduotuvės, kurios prekiauja prezervatyvais ir kitomis erotinėmis prekėmis.

Vis dėlto, kai kalbama apie prezervatyvus, britai patiria nemažai dviprasmiškų jausmų. Anot britų psichoterapeuto Phillipo Hudsono, tai gali būti tiek visiškas gėdos neturėjimas, tiek kiti jausmai, esantys tarp tų dviejų emocinių kraštutinumų.

„Pirkdami prezervatyvus pasakote, kad jūs rengiatės lytiškai santykiauti, o dauguma žmonių norėtų tai nuslėpti“, - sakė psichoterapeutas. Britų sociologai taip pat išsiaiškino, kad pokalbiai, kaip naudotis prezervatyvais, taip pat neteikia žmonėms jokio malonumo, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Britų šeimos planavimo asociacijos atlikta apklausa parodė, kad 61 procentas respodentų galvoja, jog tai per daug sudėtingas pokalbis su partneriu.

70 procentų apklausos dalyvių mano, kad tai pastato juos į nepatogią padėtį. Tuo tarpu 36 procentai prisipažino, kad tokia situacija verčia juos atsisakyti naudotis prezervatyvais. Tačiau specialistų manymu, seksualinio auklėjimo pamokos galėtų padėti įveikti šią problemą.

Anot Ph. Hudsono, jaunus žmones reikėtų mokyti ne tik kaip naudotis prezervatyvais, bet ir aiškinti sekso reikšmę.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.