Vietoje laukto dietos stebuklo - košmaras

Vyno dieta. Kavos dieta. Alaus, grikių, kefyro, skysčių, vaisių, vieno kąsnio, japoniška, Laimos Vaikulės, Viduržemio jūros, Pierre’o Dukano ir dar daugybė kitų dietų. Tie, kurie bent vieną jų yra išbandę, turėjo susidomėję žiūrėti “Lietuvos ryto” televizijos laidą “Negaliu tylėti”, kurioje virė diskusija, kaip atsikratyti svorio.

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė ("TV antena")

Jan 12, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:06 PM

Kai po alinamo bandymo sulieknėti kilogramai grįžta su kaupu, ne vienas pamąsto, kad kita dieta tikrai turėtų padėti.

Dėl dailios figūros kai kurie žmonės rizikuoja ne tik sveikata, bet ir gyvybe.

“Nuėjau į polikliniką atlikti masažo, o seselė iš po stalo ištraukė kažkokių piliulių. Sako — padeda sulieknėti, rezultatą pajusi iš karto. Esą patys gydytojai tokias vartoja”, — patirtimi dalijosi būrėja Lukrecija Dūdienė.

Už neva stebuklingus vaistus paklojusi beveik 300 litų būrėja iš džiaugsmo trynė rankomis. Nieko nelaukdama ji pradėjo “gydytis”.

“Tačiau jau kitą dieną pasijutau taip blogai, kad negalėjau pasikelti iš lovos. Atrodė, tarsi sieros būčiau prisiragavusi. Greitosios pagalbos medikų nekviečiau, nes būčiau nežinojusi, ką jiems pasakyti. Tačiau dėl visa ko duris laikiau atrakintas, — prisiminė būrėja. — Taip kentėjau keturias dienas, o atsigauti prireikė pusantros savaitės.”

Pavojus gyvybei

Skaudžia patirtimi dalijosi ir televizijos laidų prodiuserė Ingrida Važnaitytė. Bandydama sulieknėti ji išbandė vaistus “Lida”.

Šis preparatas prieš keletą metų Europoje buvo uždraustas — nustatyta, kad jo veiklioji medžiaga sibutraminas didina insulto ir infarkto riziką.

Be to, jis turi šalutinį poveikį — džiūsta burna, kankina nemiga, nerimas, svaigsta galva, sutrinka širdies veikla, gali sutrikti kepenų ir inkstų veikla.

Medikai tvirtina, kad ilgai vartojant šiuos vaistus gresia mirtis.

“Tačiau vaistai malšina apetitą. Be to, paaiškėjo, kad juos vartojant negalima gerti alkoholio. Kartą vakarėlyje paragavau šiek tiek vyno — širdis ėmė baisiai kalatotis, burna džiūvo”, — pasakojo I. Važnaitytė.

“Nieko nuostabaus, — replikavo laidoje dalyvavusi gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė. — Šie vaistai veikia centrinę nervų sistemą.”

“Dietų reikia laikytis tuomet, kai sergi. O sveiko žmogaus maistas privalo būti subalansuotas, — aiškino J. Dobrovolskienė. — Todėl svarbu nutuokti apie produktų sudėtį ir mitybines medžiagas.” Baltymai — visagaliai?

Nemažai žmonių dėl liekno kūno yra tiesiog pamišę. Šiuo metu Lietuvoje viena populiariausių yra prancūzų gydytojo Pierre’o Dukano siūloma dieta, kuria žavisi ne viena pasaulio žvaigždė. Tarp jų — aktorė ir dainininkė Jennifer Lopez bei manekenė Gisele Bündchen.

Daugiau nei prieš dešimtmetį sukurta P. Dukano dieta rekomenduoja kuo daugiau baltymų ir kuo mažiau riebalų. Jos patariama laikytis keturiais etapais.

Pirmąsias dienas siūloma maitintis vien daug baltymų turinčiais maisto produktais (liesa mėsa, liesais pieno produktais, žuvimi, kiaušiniais, jūrų gėrybėmis).

Gydytojas siūlo kasdien suvalgyti po 1 ar 1,5 šaukšto avižinių dribsnių, reguliuojančių virškinimą. Kasdien būtina išgerti mažiausiai 1,5 litro vandens. Leidžiama kava, arbata, liesas pienas. Antrame etape prie daug baltymų turinčių maisto produktų kas antrą dieną reikia pridėti daržovių. Trečiame etape siūloma pradėti vartoti įprastą maistą, bet vieną dieną per savaitę skirti daugiau baltymų turintiems produktams.

O visą likusį gyvenimą siūloma valgyti viską, stengtis nepersivalgyti, kasdien svertis ir toliau kartą per savaitę vartoti produktus, kuriuose gausu baltymų.

Grėsmė — susirgti vėžiu

“Medikai irgi daro daug nusikaltimų, — komentuodama šias prancūzų gydytojo rekomendacijas aštrių žodžių negailėjo J. Dobrovolskienė. — Valgyti vien tik daug baltymų yra nesveika, nes pernelyg apkraunami inkstai ir kepenys.”

Nemažai gydytojų yra įsitikinę, kad P. Dukano dieta gali net padidinti onkologinių ir širdies kraujotakos ligų riziką. Internautai šią populiarią dietą taip pat dažniau peikia, nei giria. Esą po jos užkietėja viduriai, atsiranda šleikštulys burnoje, o per pusę metų svoris vis tiek grįžta.

“Todėl reikia vadovautis logika. Maisto medžiagos turi būti subalansuotos taip, kad organizmui nieko netrūktų ir nieko nebūtų per daug”, — sakė gydytoja dietologė.

Apsieina be dietų

L. Dudienė taip pat yra išbandžiusi vieną dietą, pagal kurią didžiąją suvartojamo maisto medžiagų dalį sudarė baltymai. Kas dvi valandas reikėjo suvalgyti kiaušinio baltymą ir greipfrutą. “Vienintelis rezultatas — pradėjau šlykštėtis kiaušiniais. Kai svarstyklės ėmė rodyti 100 kilogramų, supratau, kad pirmiausia turbūt reikia susitvarkyti smegeninę”, — sakė Lukrecija, kuri galiausiai kreipėsi pagalbos į dietologę.

Vis dėlto net pradėjus laikytis jos rekomendacijų svoris toliau augo.

“Galbūt dietologas sudarė jums netinkamą mitybos planą. Pavyzdžiui, jei jūs visą gyvenimą nevalgėte kruopų, tikrai nepradėsiu jūsų maitinti košėmis, geriau rekomenduosiu duoną. Galbūt kai kuriems produktams jūs esate alergiška. Juos taip pat reikėtų pakeisti kitais”, — kalbėjo dietologė. Ji pati dietų niekada nesilaikė. “Valgau tiek, kiek reikia, kiek išnaudoju energijos”, — sakė J. Dobrovolskienė. Gydytoja prisipažino daug nejudanti, tačiau kartais mėgstanti pasivaikščioti.

Pritrūko fizinių jėgų

Laidoje dalyvavusi vilnietė Živilė Valionytė yra išbandžiusi vadinamąją Laimos Vaikulės dietą. Laikantis šio režimo tris dienas reikia valgyti ryžius, tris dienas — obuolius, tris — vištieną. Dešimtą dieną Živilei pritrūko ne valios, o fizinių jėgų.

Paskui moteris apsilankė pas dietologę ir ši jai sudarė mitybos planą. Živilę nustebino tai, kiek daug buvo siūloma valgyti.

“Pamaniau — ir kaip viską spėsiu per dieną suvalgyti? Tačiau maistas buvo protingai paskirstytas ir pradėjusi vadovautis mitybos planu nesijausdavau nei persivalgiusi, nei badaujanti”, — pasakojo Ž. Valionytė.

Moteris juokėsi, kad dietos jai ėmė mažiau rūpėti susiradus antrą darbą, nes tam tiesiog neliko laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.