Ar pasinaudojate savo teise praleisti daugiau laiko su vaikais?

Siekiant sudaryti galimybę tėvams praleisti daugiau laiko su savo atžalomis, Lietuvos Respublikos darbo kodekse yra įtvirtintos tam tikros lengvatos darbuotojams, auginantiems vaikus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-31 16:18, atnaujinta 2018-03-12 20:54

Įstatyme nurodoma, kad darbuotojams, auginantiems du vaikus iki dvylikos metų amžiaus arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų amžiaus, yra suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – LR DK) 214 str. 1 d.).

Arba, vietoj šios papildomos poilsio dienos, darbuotojui gali būti dviem valandomis per savaitę sutrumpintas darbo laikas. Pavyzdžiui, darbuotojas gali susitarti su darbdaviu, kad kiekvieną penktadienį dirbs dviem valandomis trumpiau.

Jeigu darbuotojas augina tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų, jam suteikiamos dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę. Patogumo dėlei, konkrečiai darbuotojų grupei skiriamas papildomas poilsio laikas nurodytas ir prie šio straipsnio pridėtoje lentelėje.

Reikėtų paminėti, kad visais atvejais už šį papildomą poilsio laiką darbuotojui yra mokamas jo vidutinis darbo užmokestis.

Šios papildomos poilsio dienos priklauso ir mamai, ir tėčiui.

Tai reiškia, kad jeigu LR DK 214 straipsnyje nustatyta lengvata pasinaudojo mama, šitai neatima galimybės tą patį mėnesį šia lengvata pasinaudoti ir vaiko tėčiui.

Darbuotojas, norėdamas pasinaudoti minėta teise į papildomą poilsio laiką, turėtų parašyti prašymą darbdaviui. Konkretus pasinaudojimo šia lengvata laikas ir tvarka paprastai nustatomi darbuotojo ir darbdavio sutarimu. Pavyzdžiui, gali būti susitarta, kad apie pageidavimą pasinaudoti papildomu laisvadieniu darbuotojas turi informuoti darbdavį ne vėliau kaip prieš dvi darbo dienas. Arba gali būti sutarta, kad šia lengvata darbuotojas naudosis pirmąjį kiekvieno mėnesio pirmadienį ar kt.

Kartais iškyla klausimų, kiek papildomų poilsio dienų darbdavys turėtų suteikti darbuotojui, auginančiam vieną neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ir du vaikus iki dvylikos metų.

Valstybinės darbo inspekcijos nuomone, tokiu atveju darbuotojui turėtų būti suteikiamos dvi papildomos poilsio dienos (viena diena už neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ir viena diena už du vaikus iki dvylikos metų).

Šią savo nuomonę, pateiktą oficialiame Valstybinės darbo inspekcijos tinklalapyje www.vdi.lt, inspekcija motyvavo tuo, kad tokios situacijos LR DK konkrečiai nereglamentuoja. Todėl, vadovaujantis LR DK 11 straipsnio 2 dalimi, inspekcijos nuomone, turėtų būti taikoma darbuotojui naudingesnė nuostata.

O šių metų balandį LR DK 214 straipsnis buvo papildytas antra dalimi, kuri suteikia dar vieną papildomą lengvatą mažamečius vaikus auginantiems darbuotojams.

Vadovaujantis šia įstatymo nuostata, darbuotojams, auginantiems bendrojo ugdymo mokykloje besimokantį vaiką iki dvylikos metų amžiaus, yra suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną. Tokiu atveju darbuotojui taip pat yra mokamas jo vidutinis darbo užmokestis.

Tačiau šia lengvata gali pasinaudoti tik tie darbuotojai, kurie neturi teisės į minėtas LR DK 214 straipsnio 1 dalyje numatytas papildomas poilsio dienas.

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, darbuotojas, auginantis du vaikus iki dvylikos metų, neturi teisės į papildomą laisvą nuo darbo pusdienį rugsėjo pirmąją pagal LR DK 214 straipsnio 2 dalį (tačiau toks darbuotojas galėtų susitarti, kad darbdavys rugsėjo pirmąją jam skirtų visą papildomą laisvą dieną, priklausančią pagal minėto straipsnio pirmą dalį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.