Ultraortodoksams žydams - taktiškas intymumo vadovėlis

Seksas yra jautri, bet ne nereikšminga tema tarp itin konservatyvios Izraelio bendruomenės – ultraortodoksų žydų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-29 09:14, atnaujinta 2018-03-07 14:10

Neseniai vienas Jeruzalės gydytojas drauge su kolege parašė kaip tik šiai bendruomenei skirtą sekso vadovėlį, pranešė britų naujienų puslapis BBC.

Neįprasta knygų kolekcija

Pakeliui į daktaro Davido Ribnerio kabinetą Jeruzalės centre buvo sekso reikmenų parduotuvė. Ant jos pastato vis dar tebėra iškaba su didžiulėmis raudonomis raidėmis, žyminčiomis žodžius „Sekso parduotuvė, seksas, meilė“. Tačiau šį įrašą perskaityti sunku, nes jis perbrauktas.

Kai ji užsidarė, Jeruzalėje liko vos viena sekso reikmenų parduotuvė. Tačiau mieste, kuriame gyvena tiek dievobaimingų žmonių, tai nestebina.

Daktaro D. Ribnerio kabineto aplinka yra ganėtinai diskretiška. Čia guli daugybė dėžių, kuriose supakuoti lubrikantai, vibratoriai ir masažo aliejai. Lentynose – neįprasta knygų kolekcija. Ją sudaro greta žydų religinių tekstų išrikiuotos tokios knygos, kaip „Sekso džiaugsmas“, arba „Vadovas, kaip sutarti“.

BBC žurnalistui nusistebėjus dėl tokios neįprastos knygų kolekcijos D. Ribneris atsakė, kad turbūt kitos tokios niekur ir nėra.

D. Ribneris gimė Jungtinėse Amerikos Valstijose. Niujorke jis buvo ir įšventintas į rabinus, ir tapo socialinių mokslų daktaru. Vėliau persikraustė į Izraelį, kur pastaruosius 30 metų teikia konsultacijas pamaldiems žydams.

Tel Avivo Bar-Ilano universitete D. Ribneris įkūrė ir sekso terapijos mokymo programą.

Kalbos apie seksą – tabu

Daktaras D. Ribneris mano, kad žydams ortodoksams skirtas sekso žinynas pasirodė gerokai per vėlai.

Ultraortodoksai berniukai ir mergaitės mokosi atskirai ir iki pirmosios nakties po vedybų būna labai nedaug bendravę su priešinga lytimi.

Turėti fizinį ryšį su priešingos lyties atstovais, netgi tokį, kaip rankos paspaudimas, leidžiama tik su artimiausiais šeimos nariais ir su sutuoktiniu. Prieiga prie interneto ir galimybė žiūrėti filmus taip pat neretai ribojama.

„Mes norėjome, kad čia būtų vieta, kur žmonės galėtų pasakyti: „Nieko nežinau ir noriu kažką sužinoti“, – kalbėjo D. Ribneris.

Knyga „Jaunavedžių fizinio intymumo vadovas“, kurią D. Ribneris parašė drauge su ortodoksų tyrėja daktare Jennie Rosenfeld, prasideda nuo pačių pagrindų, pavyzdžiui, paaiškinimo, kuo skiriasi moters ir vyro kūno formos.

D. Ribneris aiškina, kad judaizme seksas vertinamas palankiai, bet kalbėti apie tai atvirai – tabu.

„Sekso temos tinkamos tik vedybiniame kontekste. Už santuokos ribų apie tai nekalbama. Dėl to žmonėms pasidaro labai sunku apie tai diskutuoti“, – pastebėjo daktaras.

Iliustracijos voke

Izraelio ortodoksų ir ultraortodoksų bendruomenių nuotakoms ir jaunikiams skirti žinynai turėtų padėti jiems geriau perprasti povedybinio intymumo temas. Tačiau šiuose žinynuose kalbama alegorijomis, vartojama miglota terminologija ir neaiškios instrukcijos, paaiškinančios seksualinio bendravimo subtilybes. Tuo tarpu D. Ribnerio knygoje rašoma apie tai, kas buvo nutylima.

Pavartę D. Ribnerio ir J. Rosenfeld knygą neaptiksite joje jokių iliustracijų. Vietoje jų knygos gale yra užantspauduotas vokas su įspėjimu skaitytojams, kad jo viduje – seksualinio pobūdžio iliustracijos. Tie, kas nenori į jas žiūrėti, gali voką tiesiog suplėšyti ir išmesti.

D. Ribneris atvėrė voką, kad parodytų tai, kas yra jo viduje. Voke – trys pagrindinių sekso pozų piešiniai.

„Norėjome, kad žmonės suprastų ne tik, kaip panaudoti savo lytinius organus, bet ir kur tuo pačiu metu laikyti rankas ir kojas. Jeigu niekada nematei to filme, neskaitei apie tai knygoje, iš kur turėtumei žinoti, ką daryti?“ – klausia daktaras.

Piešiniai yra paprasti. Tai – figūrų be veidų eskizai.

„Mes norėjome, kad tai būtų priimtina platesniam žmonių ratui be menkiausios rizikos ką nors įžeisti. Peržvelgėme daugybę kitų sekso vadovėlių, kad išsiaiškintume, kokios jų iliustracijos, ir pajutome, kad jos per daug vaizdingos su tuo niekada nesusidūrusiems žmonėms“, – pastebėjo D. Ribneris.

Siekiantys žinių niekinami

Jeruzalės seksologas Nachshonas Davidas Carmi nusprendė laikyti po kelis knygos egzempliorius savo kabinete ir rekomenduoti juos kai kuriems savo pacientams.

„Tai labai naudinga knyga tiems, kurie auklėti religingai ir niekada neturėjo progos plačiau sužinoti apie seksą. Susidūrus su seksualinėmis problemomis ta tyla sukuria gėdos užtvaras. Į siekiančius ta tema apsišviesti gali būti žvelgiama kaip į griovėjus ir maištautojus“, – komentavo N. D. Carmi.

Pernai D. Ribnerio knyga buvo išleista anglų kalba. Dabar ją ketinama išspausdinti ir hebrajiškai, kad knyga būtų labiau pasiekiama Izraelio skaitytojams.

D. Ribneris pasakojo, kad šiek tiek užtruko ieškodamas plačių pažiūrų žydų ortodoksų kilmės vertėjo, kuris naudotų pamaldiems žydamspriimtiniausią pasakojimo manierą.

Knygoje kalbama atvirai, liečiamos tokios temos, kurios kai kuriems gali būti nepatogios, įskaitant oralinį seksą ir masturbaciją.

Pirks iš po prekystalio

Daugybę knygų apie Izraelio ultraortodoksų žydų bendruomenę parašęs profesorius ir sociologas Menachemas Friedmanas mano, kad kai po keleto savaičių pasirodys hebrajiškasis sekso vadovėlio leidimas, gali kilti šiokia tokia audra.

„Įtariu, kad susidursime su gausybe neigiamos reakcijos, bent jau tarp pačios kraštutiniausios ultraortodoksų žydų visuomenės dalies“, – spėjo profesorius.

Tačiau M. Friedmanas sutinka, kad tokios knygos labai reikia, ir numato, jog pardavimai iš po prekystalio bus milžiniški.

Profesorius sako, kad jaunavedžių poras vos per vieną naktį įvykstantis perėjimas iš būvio, kai gyveno beveik atskirti nuo priešingos lyties, į seksualinius santykius gali labai sutraumuoti.

Pažiūrėti nesiryžo

Norėdamas išsiaiškinti reakciją į knygą BBC žurnalistas Danielis Estrinas vieną jos egzempliorių nunešė į Ultraortodoksų žydų studijų centrą. Ten jis sutiko 22 metų barzdotą vyrą, dėvintį juodą skrybėlę. Jiedu nuėjo į šoninį kambarėlį, ten žurnalistas parodė žydui D. Ribnerio knygą.

„Nežinojau, kad yra tokių knygų. Tačiau manau, kad reikia šiuos dalykus aiškinti ir juos suprasti, ir aš ketinu kaip tik tai padaryti“, – žadėjo jaunasis žydas.

Jis nusivedė žurnalistą į viršų, kur nieko kito nebuvo, kad galėtų apžiūrėti iliustracijas. Pradėjęs imti paveikslėlius iš knygos gale esančio voko jis persigalvojo ir įdėjo jas atgal.

„Dar nesu vedęs. Palauksiu, kol ateis tam laikas“, – nusprendė žydas.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.