Vestuvinių puokščių mados karališkosios šeimos floristo akimis

Britų floristas Shane'as Connolly, rūpinęsis princo Williamo ir Kate Middleton vestuvėmis, tikina, kad nuotakos „žydėti“ pradėjo dar XX amžiaus pirmojoje pusėje, rašo telegraph.co.uk. Floristas su skaitytojais pasidalino savo įžvalgomis, kaip per 80 metų pasikeitė vestuvinių puokščių mados.

Po Dianos vestuvių kiekviena nuotaka norėjo tapti pasakų princese.<br>Wikimedia Commons
Po Dianos vestuvių kiekviena nuotaka norėjo tapti pasakų princese.<br>Wikimedia Commons
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 7:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:38 PM

Dėka Constance Spry praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje floristikos menas ėmė klestėti. Jei kas nors ir žinojo, kokias gėles derėtų rinktis jungtuvių iškilmių dekoracijoms, tai tik Constance. Ji manė, kad nuotakos puokštė turi būti lyg juvelyrinis dirbinys – lengvas ir gražus.

Vienas pirmųjų stambių Constance užsakymų – Nancy Beaton vestuvės 1933 metų sausį. Nuotakos brolis, dizaineris Cecilis Beatonas, pasirūpino kiekviena vestuvių detale, kad Nancy atrodytų lyg Sniego karalienė. Jo reikalavimu, gėlės taip pat turėjo būti baltos.

C. Spry iš pavasarinių gėlių pagamino girliandas ir, pagauta įkvėpimo, įmerkė žiedus į kalkes. Ši, iš pirmo žvilgsnio, geniali mintis nebuvo suprasta. Po šio išsišokimo Constance negalėjo lankytis šv. Margaritos bažnyčioje keletą metų.

Antrasis pasaulinis karas atnešė didelius nuostolius, daug žmonių kentė nepriteklių. 1947-aisiais įvykusi iškilminga princesės Elizabeth ir Philipo Mountbatteno tuoktuvių ceremonija atkreipė visų britų dėmesį. Karo nualintas Londonas per vestuves suspindo prabanga.

Tuometinės princesės Elizabeth vestuvės tapo puikia proga C. Spry. Jai buvo patikėta papuošti Vestminsterio vienuolyną ir pietų stalus Bekingemo rūmuose.

Per ceremoniją Elizabeth, vilkinti baltą suknelę, kurios šleifą puošė gėlių ornamentai, rankose laikė orchidėjų puokštę. Gėlių žiedai vielutėmis buvo išsklaidyti aukštyn ir žemyn. Elizabeth įvaizdį ėmė kopijuoti daugybė nuotakų. Net po šešerių metų Jacqueline Kennedy per savo vestuves vilkėjo gėlių ornamentais puoštą suknelę ir rankose laikė orchidėjų puokštę.

Floristų kompanija „Pulbrook & Gould,“ įsteigta šeštojo dešimtmečio pradžioje, nukopijavo C. Spry stilių – sezoninių gėlių derinimą su natūralia elegancija. Jiems buvo patikėta pasirūpinti princesės Alexandros vestuvėmis Vestminsterio vienuolyne. Dekoracijoms talentingi floristai naudojo kamelijų ir jazminų žiedus.

Gražiausia praėjusio amžiaus moterimi tituluojama Audrey Hepburn ištekėdama pasižymėjo išskirtiniu kuklumu. Jos suknelė, priešingai nei buvo įprasta, nesiekė žemės, nebuvo dekoruota nėriniais ar kitomis detalėmis. Gėlių puokštę Audrey atstojo į plaukus įtvirtintos baltos rožės.

Štai Holivudo princesės Grace Kelly tuoktuvių iškilmes galima laikyti elegantiškiausiomis vestuvėmis per visą žmonijos istoriją. „Holivudo karalienė išteka už Monako kunigaikščio“, „Amžiaus vestuvės“ – tokiomis antraštėmis 1956-aisiais mirgėjo pasaulio spauda informuodama apie aktorės ir Grimaldi dinastijos Monako kunigaikščio Rainier III vestuves, o filmuotą ceremonijos kino kroniką užgniaužę kvapą stebėjo milijonai žiūrovų.

Prie altoriaus Grace Kelly žengė vilkėdama mėgstamos Holivudo dizainerės Helen Rose nėrinių suknelę, pasipuošusi Grimaldi šeimos brangenybėmis. Rankose nuotaka laikė nedidelę pakalnučių puokštę.

Septintajame dešimtmetyje buvo atsisakyta elegancijos ir kuklumo. Nors nuotakų puokštėms gėlių buvo panaudojama nedaug, jos buvo išskirstomos taip, kad puokštė atrodytų kuo didesnė. Pačios puokščių konstrukcijos buvo itin tvirtos.

Štai aštuntajame dešimtmetyje vestuvėse nebebuvo jokių tabu. Vyrai ėmė vilkėti baltus kostiumus, ilgus nuotakų vualius pakeitė trumpi, o per antrąsias vestuves aktorė A. Hepburn pasipuošė trumpa rausva suknele, prie kurios priderino frezijų puokštę.

1981 metais vykusios Dianos Spencer ir Velso princo Charleso vestuvės padiktavo naują madą. Prie altoriaus Diana žengė laikydama didžiulė baltų gėlių puokštę, o šv. Pauliaus katedra buvo užtvindyta gėlėmis. Baltų gėlių puokšteles turėjo ir kiekviena pamergė. Prabangos įspūdį sustiprino išskirtinė Dianos suknelė su itin ilgu šleifu. Nuo tos akimirkos kiekviena nuotaka norėjo tapti pasakų princese.

Pastarąjį dešimtemtį populiarumo viršūnėje išsilaiko natūralumas ir saikingumas. Didžiosios Britanijos karališkoji šeima visus floristinius darbus patiki Sh. Connolly. Jis rūpinosi ir princo Charleso jungtuvėmis su Camilla 2005 metais. Tuomet šv. Jurgio koplyčią floristas papuošė gėlėmis iš karališkojo sodo. Saikingumo ir natūralumo per savo vestuves norėjo ir Kembridžo hercogienė Catherine. Jos puokštę Sh. Connolly pagamino iš šiurpinio gvazdiko, hiacintų, pakalnučių, gebenės ir mirtinių.

Patarimai nuotakoms

Rinkitės tik tą floristą, kurio darbais žavitės. Aptarkite su juo savo idėjas ir pasitikėkite juo. Prisiminkite, kad jūs mokate už jo įgūdžius, todėl nereikia sekti kiekvieno jo žingsnio.

Ant didelio kartono lapo suklijuokite nuotraukas, kurios jus įkvepia. Nevertėtų pamiršti ir tų, kurios jums sukelia neigiamus jausmus. Nusineškite šį koliažą į pirmąjį susitikimą su floristu.

Jei norite pati sukurti vestuvinę puokštę, prisiminkite, kad saikingumas – dorybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.