Dėl lytinio švietimo stokos net ir suaugusieji vadovaujasi mitais

Mažametę dukterį tvirkina tėvas, o ji nedrįsta apie tai niekam pasakyti. Maža to, mama, žinodama šią žiaurią tiesą, dukters negina, o teigia, kad ji pati dėl visko kalta.

Specialioje laidoje „Nuoga tiesa“ paaiškėjo šokiruojačių faktų apie lytinio švietimo spragas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Specialioje laidoje „Nuoga tiesa“ paaiškėjo šokiruojačių faktų apie lytinio švietimo spragas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Sep 5, 2013, 8:29 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:08 PM

Septyniolikametis paauglys savo trylikametę draugę įtikina, kad jeigu prieš lytinį aktą abu išgers alaus, ji nepastos. Taip pat tikima, kad neįmanoma pastoti ir mylintis stovint.

Mergina, saugodama savo skaistybę, trejus metus su savo dėdėmis santykiauja analiniu ir oraliniu būdais.

Tai – Lietuvoje esančių lytinio švietimo spragų pasekmės, kurias atskleidė specialios Pasaulinei seksualinės sveikatos dienai skirtos laidos „Nuoga tiesa“ dalyviai.

Pagimdė ir vienuolikametė

Lietuva garsėja liūdna statistika. Mūsų šalyje ne tik kasmet nusižudo rekordiškai daug žmonių, dar galime „pasigirti“ ir dideliu nėščių mergaičių skaičiumi.

Kasmet Lietuvoje vaikų susilaukia apie 400 nepilnamečių merginų. Jauniausiai Lietuvoje užfiksuotai gimdyvei buvo vos daugiau kaip 11 metų. Pastojo ji būdama tik dešimties.

Paaugliai mūsų šalyje lytinį gyvenimą pradeda labai anksti.

Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras sostinėje atliko tyrimą, kuris parodė, kad trečdalis 9–12 klasių moksleivių jau yra lytiškai aktyvūs. Vidutiniškai lytinį gyvenimą vilniečiai pradeda maždaug penkioliktaisiais savo gyvenimo metais.

Įvairių sričių specialistai sutaria – Lietuvoje labai trūksta deramo lytinio švietimo. Reikalingų žinių jiems nesugeba suteikti net tėvai.

„Man skaudėjo ir buvo baisu“

Anonimiškumą panorusi išsaugoti moteris prisipažino: tėvas ją pradėjo tvirkinti, kai jai buvo vos šešeri. Prisigėręs jis lįsdavo į mergaitės lovą.

„Man skaudėjo ir buvo baisu“, – apie žiaurią vaikystės patirtį kalbėjo moteris, dabar pati turinti vaikų.

Deja, apie tai ji niekam nedrįso papasakoti tol, kol skriaudėjas nemirė.

Vaikystėje patirtas siaubas sugriovė moters gyvenimą. Ji prisipažino net mėginusi nusinuodyti. Moteris šlykštisi bet kuo, kas susiję su lytiškumu. Užaugusi ji net negalėjo be pasibjaurėjimo mylėtis su savo sutuoktiniu, todėl su juo išsiskyrė.

Net ir savo vaikams moteris negali pasakoti, nei iš kur atsiranda vaikai, nei apie menstruacijas, nes apie tai kalbėti jai gėda.

Delnai gaurais neapželia

Edukologijos mokslų daktarė, keturių vaikų mama Austėja Landsbergienė pastebėjo, kad tėvai nesugeba su vaikais kalbėtis apie intymius dalykus. Jeigu jie aptinka savo vaikus masturbuojantis, neretai sudrausmina gąsdindami, kad negalima taip daryti, nes „delnai apžels gaurais“.

„Bet vaikas padaro tai dar kartą, ir delnai neapželia arba jis neapanka. Įsivaizduojate, ką jis tada galvoja? Kad mama ir tėtis: a) melagiai, b) „aš išvis nenoriu su jais kalbėtis, nes jie dar – ir neišmanėliai, jeigu jie taip mano, nes aš žinau daugiau ir geriau“ ir c) vaikai pasiduoda kitiems, kurie yra mistiniai „žinovai“, – kalbėjo A.Landsbergienė.

Daktarė sakė, kad vaikams reikalingi patikimi suaugę žmonės, kurie jiems nemeluos, kurie jų nesmerks ir su jais kalbės normaliai.

Kitų šalių patirtis rodo, kad tinkamas lytinis švietimas padeda smarkiai sumažinti paauglių nėštumų ir lytiškai plintančių ligų skaičių.

„Nežinojimas sukelia daug daugiau problemų negu žinojimas. Pavyzdžiui, Olandijoje paaugliai daug ilgiau galvoja prieš priimdami sprendimą pradėti lytinius santykius, nes jie turi informacijos, jie žino apie rizikas ir apie pasekmes“, – neabejojo A.Landsbergienė.

„Vaikai, dulkintis yra gerai“

Politologas ir tautininkas Marius Kundrotas sakė, kad lytinis švietimas reikalingas tam, kad žmogus būtų parengtas santuokai ir šeimai. Tačiau, M.Kundroto nuomone, Lietuvoje jis dažnai tampa kontracepcijos priemonių rinkodara.

Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė mano, kad rūpintis lytiniu visuomenės švietimu privalo ir politikai.

„Kiek jau metų mes stalčiuje laikome Pasiruošimo šeimai ir lytinio ugdymo programą, nes tą programą „nuspiria“ atitinkamos institucijos, taip pat ir Bažnyčios atstovai. Jie nenori, kad mūsų vaikai būtų sveiki ir išprusę“, – teigė M.A.Pavilionienė.

Sutariama, kad apie lytinį švietimą savo vaikams privalo pasakoti ir tėvai bei pedagogai, tačiau ir vieniems, ir kitiems pristinga žinių. Dominikonų vienuolis ir kunigas brolis Pijus pastebėjo, kad lytinis švietimas mokyklose ne visada prasideda tinkamai.

„Lytinis švietimas mokyklose prasideda nuo to, kad etikos mokytoja ateina ir pareiškia visiems mokiniams: „Vaikai, dulkintis yra gerai“, – pasakojo brolis Pijus.

M.A.Pavilionienė įsitikinusi, kad nei mokytojai, nei tėvai nėra paruošti su vaikais kalbėtis apie lytinį švietimą.

Nežino, kur moters klitoris

Deja, suaugusieji, kurie turėtų šviesti vaikus, neretai patys turi lytinio išsilavinimo spragų.

Psichologas-psichoterapeutas Andrius Kaluginas neslėpė, kad neretai susiduria su visišku seksualiniu žmonių neišprusimu.

„Vyrai nežino, kur yra klitoris, kad moteris apskritai jį turi. Jie nežino, kad moterys turi erogeninių zonų. Jie žino, kad tiesiog reikia įsprausti varpą ir viskas bus gerai. Moterys ateina su dispareunija – vaginaliniais skausmais. Aš jau nekalbu apie vaginizmą, anorgazmiją ir frigidiškumą“, – vardijo psichologas.

Vadovaujasi mitais

Dainininkė Donalda Meiželytė mano, kad paaugliai ir patys randa žinių apie seksą ir lytiškumą visuomenės informavimo priemonėse ir iš draugų.

Deja, kaip pastebėjo medikai, ten vaikai prisirankioja ir įvairiausių mitų.

„Labai dažnas mitas tarp paauglių, kad santykiaujant analiniu ar oraliniu būdu neapsikrėsi lytiškai plintančiomis ligomis, kad dėl to negalima pastoti, nors iš tikro galima, jeigu sperma išsilies ant išorinių moters lytinių organų. Tie mitai vaikus nuveda nežinia kur“, – pastebėjo seksualinės medicinos gydytojas, Lietuvos seksualinės medicinos draugijos prezidentas Robertas Adomaitis.

Jam antrino A.Kaluginas. Jis sakė, kad paaugliai tiki, jog, pavyzdžiui, prieš lytinį aktą abiems partneriams išgėrus alaus pastoti neįmanoma. Taip pat gajus mitas, kad pastoti neįmanoma mylintis stačiomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.