Ketvertukas jaunų britų spjovė į monogamiją ir miega kartu

Mįslė: vienas namas, keturi gyventojai, bet penkios poros. Kas? Poliamorija – mėgavimasis daugiau nei vienu intymaus gyvenimo partneriu. Nauja santykių forma atrodo patraukli ne vienam.

Iš kairės – Chrisas, Sarah, Tomas ir Charlie derina susipynusius penkių porų santykius ir tikina, kad, nepaisant sunkumų, myli vienas kitą.
Iš kairės – Chrisas, Sarah, Tomas ir Charlie derina susipynusius penkių porų santykius ir tikina, kad, nepaisant sunkumų, myli vienas kitą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2013, 11:00 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:53 AM

Charlie svajingai pasakoja apie pirmąjį pasimatymą su vaikinu, nors šalia moters ant sofos sėdi jos vyras Tomas. Pora susituokė prieš 6 metus, rašo „Lietuvos rytas".

Bet šalia Tomo įsitaisiusi ir Sarah, kuri su juo romantiškus santykius palaiko jau 5 metus.

Sarah sužadėtinis Chrisas – virtuvėje, iš kurios sugrįš su arbata.

Abi moterys – taip pat pora. Tiesa, Chrisas ir Tomas – tik geri draugai. Visi kartu jie save vadina poliamorine šeima ir gyvena bendrame name Anglijos mieste Šefilde.

„Drąsiai sakau, kad kartu pasensime”, – tvirtina Charlie.

Draugams pasiaiškinti nelengva

Poliamorija – intymūs santykiai su daugiau nei vienu partneriu tuo pat metu visoms suinteresuotoms pusėms apie juos žinant ir su jais sutinkant.

Šis žodis į „Oksfordo anglų kalbos žodyną”, kuris dažniausiai tampa rodikliu ir visiems kitiems žodynams, buvo įtrauktas tiktai 2006 metais.

O tokių partnerysčių pasitaiko taip retai, kad Tomas vis pagauna save pasakojantį aplinkiniams apie savo sudėtingą asmeninį gyvenimą.

„Su draugais ir kolegomis apie savo situaciją kalbėjau šimtus kartų.

Bet vos pradėjęs aiškinti sulaukdavau atsakymo: „Tai jūs tiesiog vienas kitą apgaudinėjate.”

Visada atsakau: „Ne, visiems viskas gerai, visi žino, kas vyksta, ir visi stengiasi būti labai nuoširdūs”, – aiškina Tomas.

Jei kas nors iš ketvertuko nori užmegzti santykius su kuo nors kitu, būtina atsiklausti „šeimos” – visi jos nariai turi veto teisę.

Nebijo sudaužyti širdies

Kas tuomet laikoma neištikimybe? „Melavimas”, – choru sutinka ketvertukas.

„Pavyzdžiui, prieš eidama į pasimatymą pasikalbėjau su visais trimis savo partneriais ir kiekvieno atsiklausiau, ar galiu tai daryti”, – tikina Charlie.

„Būčiau buvusi neištikima, jei būčiau pamelavusi, kad einu susitikti su senu draugu”, – priduria moteris.

Santykių šioje poliamorinėje šeimoje taisyklės ir ribos buvo griežtai apibrėžtos po ilgų bei sunkių derybų.

Viskas prasidėjo Tomui vos pradėjus draugauti su Charlie. Praėjus dviem savaitėms Tomas pasiūlė savo būsimajai žmonai numoti ranka į monogamiją.

„Mano galvoje tą akimirką tarsi nušvito lemputė. Bijojau įsipareigoti vienam žmogui, nes dar nebuvau sutikusi vyro, kurį vienintelį galėčiau mylėti.

Pasiūlymas pamiršti monogamiją man leido mylėti Tomą taip stipriai, kaip norėjau, be baimės, kad sudaužyčiau jo širdį įsimylėdama ką nors kitą”, – aiškina Charlie.

Nebegali be poliamorijos

Smalsu, kaip Charlie jautėsi, kai Tomas įsimylėjo kitą moterį – Sarah, nors po vestuvių buvo praėję vos metai?

„Juk Sarah labai miela, – šypsosi Charlie. – Aš džiaugiuosi Tomo laime, kai jis būna kartu su ja.”

Tiesa, Sarah vaikinas Chrisas iš pradžių jautėsi nekaip. Jam nekilo problemų dėl to, kad Sarah mylėsis su kitu vyru, bet jis nesuprato, kaip gali atsirasti dar vienas emocinis ryšys.

Tad kai Sarah ėmė patikti Tomas, moteris labai susikrimto: kaip apie naują pažintį pasakyti Chrisui?

„Ilgai kalbėjomės apie tai, ką reiškia mylėti ne vieną, o daugiau žmonių. Ar tai reiškia, kad Chrisą myliu mažiau?

Žinoma, kad ne. Galiu taip pat karštai mylėti visus žmones, kurie telpa mano širdyje. Pasirodė, kad telpa ne tik Chrisas”, – sako Sarah.

Būgštauta be reikalo. Chrisas ir Tomas susibičiuliavo greitai, nes abu mėgsta kompiuterinius žaidimus. O netrukus Chrisas įsimylėjo Tomo žmoną Charlie.

„Juokinga – Chrisas niekada nemanė, kad pamėgs poliamoriją. Bet dabar be jos nebegali”, – teigia Sarah.

Apie problemas – iki išnaktų

Porų konsultantė Esther Perel tvirtina, kad nesutarimai dėl to, kaip suderinti daugiau nei vienus santykius, jai puikiai pažįstami.

„Galima gyventi monogamiškai ir rasti būdų nuvyti nuobodulį arba galima pasirinkti poliamoriją ir nuolat valdyti pavydą. Lieka tik pasirinkti”, – sako E.Perel.

Tad kaip Charlie, Sarah, Chrisas ir Tomas kovoja su pavydu? Regis, toks jausmas jiems – ne problema.

„Kai pamatome, kad mūsų mylimas žmogus yra dar laimingesnis, nes myli kitą asmenį, mes džiaugiamės. Tai puikus, šiltas jausmas”, – paaiškina Tomas.

„Žinoma, šiek tiek nesaugumo jausmo išlieka, – teigia Sarah, kuri puikiai prisimena akimirką, kai sužinojo, kad jos sužadėtinis įsimylėjo Charlie. – Tačiau kai palygini savo suglumimą su ta begaline meile, kurią matai, supranti, kad jų laimė kur kas svarbiau.”

Jei vis dėlto kyla kokių nors pavydo scenų, į penkias poras susibūręs ketvertukas apie problemą gali kalbėtis visą naktį.

„Kalbamės net dažniau nei mylimės”, – juokiasi Charlie.

Padeda bendras kalendorius

Nemažai ekspertų, žinoma, yra įsitikinę, kad žmonėms burtis į monogamiškas poras yra natūralu.

Vaikams reikalingi viską jiems aukojantys tėvai. Pora tėvų. Ypač viena motina, kuri rūpinasi naujagimiu. Monogamija suteikia aiškumo, saugumo”, – teigia Londone veikiančio Tavistocko porų santykių centro specialistė Marian O’Connor.

Ketvertukas sutinka, kad saugumas svarbus, bet nemano, jog jį suteikti gali tik monogamiški santykiai.

„Lygiai taip pat saugiai ir patogiai jaučiuosi su Tomu, Sarah ir Chrisu, – sako Charlie. – Visus iššūkius priimu kartu su jais.”

„Nesutarimų, nepatogumų galbūt kyla tik tada, kai matau, kad vienas partnerių daugiau laiko praleidžia su visais kitais, tik ne su manimi. Tai skaudoka”, – vis dėlto priduria Sarah.

Atsakymas – bendras kalendorius.

„Daugiausia juo naudojamės dalindamiesi vadinamuosius pasimatymus. Pora, kurios eilė atėjusi, išsirenka, koks filmas bus žiūrimas per televizorių.

Be to, taip lengviau nustatyti, kas kuriame kambaryje miega”, – paaiškina Charlie.

Įsikiša ir Sarah: „Pavyzdžiui, atėjo metas mano ir Charlie pasimatymui.

Tad tik mes įsitaisome ant sofos priešais televizorių ir tik mes kartu miegame.”

Gatvėje bado pirštais

E.Perel pripažįsta, kad poliamorija gali padėti išvengti ir monotonijos, ir pavydo scenų.

„Užaugo karta žmonių, kurie siekia ir stabilumo bei įsipareigojimų, ir asmeninės pilnatvės. Gali būti, kad poliamorija išgelbėtų daugelio žmonių gyvenimą”, – mano specialistė.

Tiesa, toks pasirinkimas nelengvas.

Sarah teigia: „Gatvėje į mus rodo pirštais.”

„Kiekvieną kartą, kai prisipažįstu, kokia mano situacija, rizikuoju prarasti draugą, – priduria ir Chrisas. – Esu pasirengęs tris dešimtmečius užtruksiančioms patyčioms.”

Ketvertukas sutartinai pripažįsta, kad suderinti visų penkių porų įgeidžius labai nelengva: „Bet neturime kito pasirinkimo. Mes vieni kitus mylime.” (BBC, AP, LR)

Poliamorijos šalininkai proveržio tikisi po kelių dešimtmečių

Poliamorija neretai painiojama su poligamija. Poligamija, arba daugpatystė, – tai santuokinis gyvenimas su dviem ar daugiau žmonių. Kitaip sakant, vieno asmens santuoka su keliais kitais. Tai dažniausiai yra patriarchaliniu ir religiniu pagrindu grįsti santykiai.

Poliamorija – įvairesnė, ne tokia apibrėžta, laisvesnė, bet santykių požiūriu ir sudėtingesnė. Dažniausiai pasitaiko poliamoriją mėgstančių trijulių, kuriose dažniausiai dominuoja moterų santykiai.

Tokių santykių mėgėjų vien JAV yra apie 500 tūkst. porų. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad bent du trečdaliai jų norėtų siekti savo santykių statuso įteisinimo, o tai šiuo metu nėra legalu.

Beveik 90 proc. poliamorijos šalininkų norėtų bent jau tokių pat teisių ar privilegijų kaip ir tradicinės arba neseniai pergalę JAV šventusios homoseksualų poros.

Suprantama, dėl poliamorijos esama nemažai mitų ir viskuo piktintis mėgstančių vadinamųjų tradicinės moralės bei dorovės gynėjų protestų. Esą kas toliau – žmonių santykių su vaikais, gyvūnais ir negyvėliais įteisinimas?

Praktikuojantys poliamoriją pabrėžia, kad tai yra jų – už savo veiksmus atsakančių suaugusiųjų (priešingai nei vaikų, gyvūnų ar numirėlių) – pasirinkimas. Ir niekas jiems neturėtų nurodinėti, su kuo gyventi, miegoti ar dalytis buitį.

Klaidingas esą ir mitas, kad poliamorija – trumpalaikis sekso su grupe partnerių ištroškusių žmonių, dažniausiai vyrų, susibėgimas. Tai nėra ir dalijimosi žmona judėjimas, kai vyrai partnerėmis dalijasi tarsi nereikalingomis kompaktinėmis plokštelėmis.

Ir nors „gėlių kartos” vaikai pabrėžtų, esą išradinėjamas dviratis, mat poliamoriškų porų būta hipių laikais, poliamorija nėra senas reiškinys.

Vis dėlto neseniai atliktos apklausos rodo, kad nuo 15 iki 28 proc. heteroseksualių porų ir net 50 proc. biseksualų renkasi ar norėtų išbandyti netradicinius santykius.

Poliamorijos šalininkai tikina, kad šiuo metu požiūris į jų propaguojamus santykius panašus į tą, koks buvo į homoseksualus prieš 20 metų. Tuomet daugelyje šalių homoseksualumas vis dar buvo smerkiamas ar bent jau nepripažįstamas.

Dabar, šalims vienai po kitos įteisinant tos pačios lyties asmenų santuokas, padėtis keičiasi. Poliamorijos šalininkai panašaus proveržio tikisi po kelių dešimtmečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.