Aistringam kolekcininkui savo pomėgiui negaila ir pensijos

Kiekvieną sekmadienio rytą Panevėžyje, Laisvės aikštėje prie Juozo Miltinio dramos teatro esančioje picerijoje renkasi Panevėžio krašto kolekcininkų klubo nariai. Ten taip pat laukiami visi kiti norintieji ką nors įsigyti sau, mainyti arba parduoti.

Aštuntus metus kolekcininkų klubui vadovaujančio V.Kazlausko teigimu, daugiausia klubo narių – panevėžiečiai, tačiau į susitikimus atvyksta ir toliau gyvenantys kolekcininkai.<br>A.Švelnos nuotr.
Aštuntus metus kolekcininkų klubui vadovaujančio V.Kazlausko teigimu, daugiausia klubo narių – panevėžiečiai, tačiau į susitikimus atvyksta ir toliau gyvenantys kolekcininkai.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Subačius (www.panskliautas.lt)

Feb 20, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:30 AM

Panevėžio kolekcininkų klubas gyvuoja nuo 1957 metų ir dabar vienija apie 80 narių. Aštuntus metus klubui vadovaujančio Vidmanto Kazlausko teigimu, daugiausia klubo narių – panevėžiečiai, tačiau į susitikimus atvyksta ne tik aplinkinių rajonų, Šiaulių, Kauno, Vilniaus kolekcininkai, bet ir svečiai iš Airijos, Vokietijos, Norvegijos.

Anot jo, dažniausiai žmonės kolekcionuoja pašto ženklus, atvirukus, ženkliukus ir medalius, popierinius ir metalinius pinigus, su atitinkama vietove susijusius dokumentus.

Per miesto gimtadienį Kniaudiškių gatvės bibliotekoje kolekcininkų klubas rengia parodas, nuolat bendradarbiauja su Kraštotyros muziejumi.

„Žmonės kolekcionuoja daug ką. Tik kol kas niekas neprasitarė, kad kolekcionuotų moteris arba vyrus“, – pajuokavo klubo vadovas.

Pats V.Kazlauskas kolekcionuoja viską, kas yra susiję su Panevėžiu ir jo apylinkėmis.

Ant stalo patiesęs 1904 metais carinės Rusijos laikais išleistą Panevėžio su tuomečiu jo herbu žemėlapį vyras teigė turintis apie 700 su Aukštaitijos sostine susijusių įvairiausių dokumentų: senų nuotraukų, vokų, atvirukų.

Anot jo, prieš gerą šimtmetį, kol per Panevėžį nebuvo nutiestas platusis geležinkelis, jis buvo paprasčiausias kaimas, netgi mažesnis už Krekenavą ar Ramygalą. Beveik 40 metų klubui priklausantis iš Krekenavos kilęs Antanas Banaitis pritarė, kad jo tėvelis arkliu apsipirkti važiuodavo tik į Kėdainius, nes ten jau buvo geležinkelis, labiau buvo išvystyta pramonė ir ten buvo didesnis traukos centras.

Pašto ženklų atsisakė

Didžiulę segamų ženklų ir ženkliukų kolekciją turintis 72 metų A.Banaitis teigė, kad per nepriklausomybės metus litas labai nuvertėjo, nes tai, kas anksčiau kainuodavo kelis ar kelias dešimtis centų, dabar kainuoja litus.

Anot jo, sovietmečiu pašto ženklas kainuodavo 4 kapeikas, dabar pigiausias kainuoja 1,35 lito, o segamų ženkliukų kaina senokai perkopė 3 litus.

Daugiau kaip 3 tūkst. skirtingų kalendoriukų turintis panevėžietis sakė, kad jų kaina irgi pasiekė 60 centų ribą, todėl jų nebeperkantis, o kolekciją papildantis tik, jei gauna dovanų.

A.Banaičio teigimu, pensininkui ir pašto ženklus kolekcionuoti yra pernelyg didelė prabanga, todėl jis prieš kelerius metus 10 albumų, kuriuose buvo po daugiau kaip tūkstantį „markučių“, atidavęs žentui ir mainais už tai gavęs kompiuterį.

„Susitikę kolekcininkai žaidžia savotišką žaidimą: keičiasi, perka, parduoda. Kadangi Panevėžyje galimybės ribotos, važiuojame į Vilnių, Kauną, Rygą. Latvijos sostinėje keturaukštis mokyklos pastatas būna kaip bičių avilys, tačiau kelionė atsieina maždaug 100 litų. Vien įėjimas į mokyklą – 2 latai, staliuko nuoma – 3 latai“, – dėstė A.Banaitis.

Pomėgiui reikia pinigų

Panevėžietis teigė savo pomėgiui per mėnesį išleidžiantis maždaug 300 litų, tačiau būna atvejų, kai paišlaidauja ir labiau.

„Būna, įlendu į skolą ar išleidžiu visą pensiją. Tuomet maitina žmona. Drabužių nebeperku, nes jų turiu tiek, kad užteks iki mirties“, – atviravo kolekcininkas.

33 metus spaustuvėje dirbęs A.Banaitis teigė, kad geriausi laikai jam buvo išėjus į užtarnautą poilsį. Mat tuo pačiu metu jis gaudavo pensiją ir dar dirbo sargu 6-ojoje vidurinėje mokykloje.

„Kai išėjau iš darbo, ir mokykla bankrutavo. Buvo daugiau mokytojų negu mokinių. Visa „šiaulianka“ išvažiavo į užsienį“, – kalbėjo A.Banaitis.

Panevėžietis apgailestavo, kad kolekcininkai pamažu sensta, o jaunimas vis rečiau besidomi praeitimi ir ko nors kolekcionavimu. V.Kazlauskas tam pritarė, tačiau pridūrė, kad jau šiemet klubą papildė du nauji nariai. Jis sakė norintis sulaukti glaudesnio regiono kolekcininkų bendradarbiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.