25 000 smurto aukų neranda prieglobsčio

Kovai su smurtu prieš moteris trukdo duomenų spragos. Skaičiuojama, kad šiuo metu nuo smurto nukentėjusioms moterims trūksta apie 25 tūkstančius prieglobsčio vietų visoje Europos Sąjungoje (ES). Siekiant suintensyvinti kovą su smurtu, ES narėse bus užtikrinamas bendras duomenų rinkimas apie smurto atvejus.  

Daugybė smurtą kenčiančių moterų nesijaučia saugios.
Daugybė smurtą kenčiančių moterų nesijaučia saugios.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:14 AM

Lyčių lygybės ekspertai susitiko Vilniuje vykstančiame tarptautiniame pasitarime, kuriame politikos formuotojai raginami užtikrinti bendrą duomenų apie smurtą lyties pagrindu rinkimą visose Europos Sąjungos (ES) narėse.

„Palyginimui tinkamų, pagal lytis suskirstytų duomenų rinkimas yra būtinas, kad galėtume pamatuoti, ar efektyviai kovojama su smurtu lyties pagrindu. Atvirai kalbėti apie smurtinius nusikaltimus vis dar vengiama visoje ES. Patikimų duomenų ir informacijos apie problemos paplitimą trūkumas trukdo kovoti su smurtu prieš moteris. Todėl vyriausybės turi imtis neatidėliotinų veiksmų, siekiant panaikinti šį trūkumą“, – teigia Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) atstovė, pasitarimo organizatorė Therese Murphy.

Pirmoji EIGE atlikta studija apie dabartinės situacijos duomenų susisteminimą ir potencialius išteklius parodė, kad išmatuoti smurto lyties pagrindu mastus trukdo didelės duomenų spragos. ES šioje srityje nėra palyginimui tinkamų, pagal lytis suskirstytų duomenų. EIGE studija susistemino ir įvertino 28 ES šalių duomenų šaltinius pagal kokybę bei palyginamumą ir nustatė veiksmus, kurie būtini siekiant surinkti palyginimui tinkamus GVB duomenis visose šalyse narėse.

Konsultuojantys ekspertai pabrėžia, kad palyginimui tinkami ir suderinti duomenys bei efektyvus ir struktūrizuotas koordinavimas tarp dalyvaujančių duomenų rinkimo subjektų yra labai svarbu iniciatyvų, skirtų kovai su smurtu lyties pagrindu, stebėjimui ir įvertinimui.

EIGE tyrimas „Smurtas prieš moteris. Parama aukoms“ atskleidė, kad daugumoje ES šalių trūksta pajėgumų ir finansavimo pagalbos moterims srityje. Be to, įvairios pagalbos tarnybos, prieglaudos ar karštosios linijos yra nevienodai prieinamos skirtingose ES šalyse. Tyrimo duomenimis, ES trūksta daugiau nei 25 000 vietų prieglaudose nuo smurto kenčiančioms moterims.

ES institucijos yra įsipareigojusios siekti, kad smurtas nepaliestų nė vieno ES gyventojo. Šiam tikslui įgyvendinti būtina tobulinti duomenų rinkimą smurto prieš moteris srityje. Tikimasi, kad nauja studija ir naujos priemonės padės siekti pokyčių. Viena jų – susistemintų duomenų bazė, kurią sudaro apie 150 pagrindinių administracinių išteklių ir 100 statistikos rezultatų apie smurtą prieš moteris ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.