Dainininkė Arina bičiulius vaišina pravoslavišku pyragu

Kaip didžiausią pavasario šventę sutinka kauniečiai?

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 19, 2014, 9:25 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:55 PM

Dainininkė Arina Borunova su artimaisiais kiaušinius įprastai margina penktadienį.

Laikydamasi senų papročių moteris iš anksto prisirenka svogūnų lukštų, nusiperka kaimiškų vištų kiaušinių, pasiruošia kruopų, augalų lapų ir pavasarinių gėlių žiedų, samanų.

„Kiekvieną kiaušinį apdedu gėlėmis, lapeliais, kruopomis, svogūnų lukštais, paskui įvynioju į marlę, apsuku siūlu ir dedu į vandenį su dažais. Man patinka įvairiaspalviai margučiai, todėl naudoju daugybės spalvų dažus“, – pasakojo Arina.

Kiekvieną margutį kaunietė ištepa aliejumi – kad šis būtų dar gražesnis.

Per Velykas ant stalo dainininkė visada padeda virtų putpelių kiaušinių. Moteris įsitikinusi, kad šiai šventei jie ypač tinka, nes net nedažyti yra margi.

Kepa pravoslavišką pyragą

Didįjį šeštadienį Arina kepa Velykų pyragą. Jo receptas – labai senas, paveldėtas iš pravoslavės motinos. Ši jį perėmė iš savo senelės.

„Ruošdama šį pyragą mama nieko neleisdavo į virtuvę, nors jo gaminimas trunka kone pusę dienos. Tą patį jau kelerius metus darau ir aš, nes skersvėjis gali pakenkti pyrago tešlai, kuri turi iškilti tris kartus“, – aiškino atlikėja.

Pravoslavai per Velykas mėgsta pyragus puošti cukruotais vaisiais. Anksčiau tai būdavo džiovintos ir cukrumi pagardintos slyvos, obuoliai ar razinos.

Šiuo metu, kai atvežtinių cukruotų vaisių pasiūla labai didelė, pyragą Arina puošia ananasų, persikų, greipfrutų ir kitų egzotinių vaisių gabalėliais.

Šio sekmadienio rytą pyragą kaunietė kartu su margučiais vešis į draugų, su kuriais švęs Velykas, sodybą.

„Mano sūnus Martynas dirba ir gyvena Anglijoje. Su mumis švęsti Velykų jis neturi galimybės. Bičiulių vaikai taip pat emigravę, todėl vienijamės, kad būtų smagiau“, – tikino A.Borunova.

Margina įvairiais būdais

Kaunietė drabužių dizainerė Audronė Bunikienė pasakojo, jog Velykos – tikrų tikriausia šeimos šventė. Iš savo motinos perimtas tradicijas kaunietė perduoda dviem dukroms – Martynai ir Ainei.

Likus dienai iki Velykų su dukromis bei vyru Kęstučiu drabužių kūrėja tradiciškai puola marginti kiaušinių.

„Margučius kasmet dažome keliais būdais – ne vien, kad stalas būtų puošnesnis.

Labai smagu visiems drauge pabūti, prisiminti Velykų tradicijas, atskleisti kūrybiškumą bei fantaziją.

Kiekvienas trokšta, kad jo margutis būtų gražiausias“, – pasakojo A.Bunikienė.

Įprastai dizainerė su artimaisiais kiaušinius margina svogūnų lukštais, o paskui juos skutinėja.

Kitas kiaušinių dažymo būdas – kiaušiniai apdedami žolelėmis ir merkiami į iš natūralių medžiagų, dažniausiai augalų, paruoštus dažus, dar vienas – kiaušiniai vartomi ant įvairių spalvų laku išteptos plastikinės plėvelės.

Po pusryčių trauks į svečius

Velykų rytą ant skoningai dekoruoto dizainerės šeimos stalo galima išvysti ne vien margučius.

Moteris šiai šventei prigamina salotų. Netrūksta ir A.Bunikienės pamėgtų lengvų užkandžių, dažniausiai paruoštų pagal itališkus receptus.

„Kai per pusryčius po margučių daužynių jų prikertame su majonezu, norisi ko nors lengvesnio. Tuomet ateina laikas salotoms ir užkandžiams“, – sakė A.Bunikienė.

Įprastai Velykų rytą Bunikiai praleidžia namuose, o per pietus aplanko dizainerės motiną, bičiulius.

„Nesilaikome tradicijos, jog pirmąją Velykų dieną nedera svečiuotis. Esame linkę pasimėgauti mielų žmonių draugija, todėl aplankome ne vienus namus“, – tikino kūrėja.

Moters teigimu, šios Velykos bus šiek tiek kitokios nei ligi šiol, nes jos duktė Martyna per šventę viešės užsienyje.

Puošia vandenyje dažytu šilku

Ebru meno – piešimo ant vandens pradininkė Lietuvoje ir įvairių socialinių ir meninių projektų iniciatorė kaunietė Eglė Veršininienė Velykų stalą papuoš ypatingai dekoruotais margučiais.

Kone visą mėnesį moteris važinėjo po vaikų namus ir ligonines, kur drauge su mažaisiais specialiais dažais tapė ant vandens, o piešinius perkėlė ant Velykoms skirtų margučių.

„Kiaušinius gražinome dviem būdais – vienus merkėme tiesiai į vandenį su piešiniais, kitus aptraukėme šilku, ant kurio perkeltas vandens piešinys. Vėliau margučius dekoravome kaip išmanėme: puošėme kristalais, nėriniais, plunksnomis, juostelėmis, džiovintais augalais“, – pasakojo E.Veršininienė.

Išgražinti vieną tokį kiaušinį trunka ne mažiau kaip 2 – 3 valandas, tačiau tokį marginimo būdą išmėginusių žmonių teigimu, rezultatas būna puikus.

Su dukterimi Meda kasmet švęsti Velykų moteris iš vakaro važiuoja į buvusį dvarą Kalvarijoje. Ten gyvena jos tėvai ir senelė.

Ant stalo vaikščios višta

„Šeštadienį visa šeima kiaušinius marginsime ebru metodu. Labai svarbu, kad Velykų išvakarėse ir šventinį rytą prie stalo susirinks keturių kartų atstovai“, – kalbėjo kaunietė.

Ypatingai dekoruotais margučiais E.Veršininienė puoš Velykų stalą. Ridenti, daužyti ir valgyti skirtus kiaušinius moteris dažys sekmadienio rytą, kai su gausiu būriu giminaičių grįš iš rytinių pamaldų.

Pusryčiams patiekiami tik šilti kiaušiniai, numarginti tik natūraliais dažais, apdedami svogūnų lukštais, ąžuolo žieve, džiovintais augalais.

Dvare, kuriame E.Veršininienės šeima švęs Velykas, įprasta ant Velykų pusryčių stalo leisti pasivaikščioti gyvai raibai vištai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.