Kaip įskiepyti vaikui atsakomybės jausmą?

Tėveliams kartais pritrūksta kantrybės, todėl vaikai girdi tokius žodžius: „Palik – mama tai padarys. Neliesk, tai nesaugu.“ Kaip išmokyti vaiką elgtis protingai ir paaiškinti, kad ir jis yra atsakingas už kai kuriuos dalykus, jeigu viskas atrodo taip pavojinga? Pagalvokime, ar viskas, ko jam neleidžiame, išties yra pavojinga? Galbūt tiesiog nenorime aiškinti kaip naudotis vienu ar kitu daiktu, juk tai atimtų nemažai laiko. Geriau viską padarome patys. Tada vaikas pripranta prie tokios kasdienybės ir jam tai atrodo normalu. Kaip išmokyti vaiką atsakomybės?

Namų ruošos darbus paskirstykite teisingai.<br>123rf.com nuotr.
Namų ruošos darbus paskirstykite teisingai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2015, 2:33 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:20 PM

Portalas stressfree.pl dalinasi patarimais. 1. Tikriausiai buvote susidūrę su situacijomis, kai skubate paruošti pietus, o vaikas nori padėti skusti bulves. Arba jūs tvarkote namus, o jis bėgioja ir stebi. Vaikai tokiu būdu bando mokytis, bet ar leidžiate jiems tai daryti? Taip, galbūt toks užsiėmimas kartu su vaiku reikalauja kur kas daugiau laiko bei kantrybės, bet juk tai mokslas, kuris yra būtinas. Taip vaikas vėliau jau mokės pasigaminti sau sumuštinį, nepaliks trupinių ant grindų, nes jau žinos, kad tvarkyti nėra labai lengva.

2. Atsižvelgdami į vaiko amžių, skirkite jam konkrečius darbus, kuriuos jis privalo atlikti. Jeigu visada tvarkysite jo žaislus bei vonią po maudynių ir bandysite surasti visus išmėtytus daiktus, o jam pavalgius paimsite iš jo lėkštę ir išplausite – nieko gero nelaukite. Svarbu yra per daug neapkrauti vaiko, tačiau ir nepalikti be pareigų. Vertėtų nuo pat pradžių mokyti viską dėti į vietą. Jeigu manote, kad vaikas dar nesugebės išplauti po savęs lėkštės, tai išmokykite jį, kad lėkštę padėtų į indaplovę arba į kriauklę.

3. Vaiko kambarys turi būti sutvarkytas. Nesvarbu, kad vienu metu jis sugalvojo žaisti daug žaidimų, svarbiausia, kad po jų – būtų tvarka. Būna, jog mamos vieną kartą per savaitę yra priverstos tvarkyti vaiko kambarį, kadangi betvarkė būna tokia, kad nėra kur žengti. Kad to išvengtumėte, reikia nuo pat pradžių, mažais žingsneliais mokyt vaiką tvarkyti. Jeigu vaikas žinos pagrindines tvarkymosi taisykles – ir jam, ir jums bus kur kas lengviau.

4. Bent kartais suplanuokite apsipirkimą bei maisto gaminimą kartu su vaiku. Taip ne tik parodysite savo vaikui, kaip svarbu yra planuoti, pirkti tai, ko tikrai reikia bei gaminti. Net jeigu vaikas dar per mažas sriubos virimui, jis tikrai sugebės jums bent kažkiek padėti. Nesvarbu, jog jums tai gali kainuoti daugiau kantrybės – ateityje didžiuositės savo vaiku.

5. Leiskite vaikui suvokti, ką reiškia neapgalvoto elgesio pasekmės. Tarkime, jeigu davėte nemažai kišenpinigių savaitei, o jis juos išleido jau pirmą dieną – papildomai pinigų duoti nereikia. Taip vaikas supras, jog kitą kartą reiktų apgalvoti, kur leisti pinigėlius ir norės išmokti visa tai planuoti.

6. Namų ruošos darbus paskirstykite teisingai. Negalima visko sukrauti vien mamai ar tėčiui. Susitarkite, kurią dieną kas plauna indus, skalbia rūbus, prižiūri augintinį. Kitaip viską teks daryti tėveliams, o vaikas taip ir neišmoks atlikti būtiniausių darbų.

7. Nepamirškite, jog vaikai geriausiai mokosi matydami pavyzdį. Jeigu mama su tėčiu sugeba gražiai pasidalinti namų ruošos darbais, o vaikas tai mato – jam tampa aišku ir natūralu, jog kiekvienas žmogus yra atsakingas už tvarką. Jis jaučia, kad šeima – tai komanda, kurioje stengiasi visi.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.