Vaikus rengiate šiltai? Ateityje jie kentės nuo nemalonaus kvapo

Visi žmonės gimsta su maždaug vienodu prakaito liaukų kiekiu, bet pradžioje jos neveikia. Per pirmuosius keletą gyvenimo metų dalis jų pradeda funkcionuoti priklausomai nuo temperatūros, kurią jaučia vaikas.

Kuo karštesnė aplinka – tuo daugiau prakaito liaukų ima veikti.<br>123rf nuotr.
Kuo karštesnė aplinka – tuo daugiau prakaito liaukų ima veikti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-25 14:08, atnaujinta 2017-05-14 22:54

Kuo karštesnė aplinka – tuo daugiau prakaito liaukų ima veikti. Šis procesas tęsiasi keletą metų, o tada tam tikras prakaito liaukų kiekis lieka visam gyvenimui.

Tad jei skundžiatės per dideliu prakaitavimu – gali būti, kad tėvai jus rengė per šiltai, nuolat rūpindamiesi, kad tik nesušaltumėte, nors jūs nuolat skųsdavotės, kad karšta.

Šis procesas vadinamas raidos programavimu – tai organizmo gebėjimas pakeisti savo fenotipą (genotipo ir aplinkos sąveiką), kad galėtų adaptuotis prie aplinkos.

Ne tik žmonės turi tokius vystymosi mechanizmus. Pavyzdžiui, rudenį gimę pelėnai turi storesnį kailį, nei gimę vasarą. Storas kailis – programavimo, padedančio prisitaikyti ir išgyventi šaltomis sąlygomis, pasekmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.