Kelios rekomendacijos paskatins vaikus geriau mokytis

Kaip atostogauti? Su vaikais ar tik su antrąja puse? Vieni tėvai sako, kad bent kartą per metus būtina nuo rutinos pabėgti dviese, kiti aiškina, kad atostogos be vaikų visai neįmanomos. Psichologai pritaria: pilnavertės šeimos atostogos yra tos, kuriose dalyvauja visa šeima.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2016, 11:12 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:11 AM

Stiprėja šeimos ryšys

Specialistai sako, kad atostogauti su vaikais būtina. Ruduo yra tam tinkamiausias laikas.

Vaikų psichologas Aleksandras Segal sako, kad vaikams būtina leisti laiką kartu su tėvais, nes tik tokiu būdu stiprėja tarpusavio ryšys. Jam antrina ir kelionių agentūros „Megaturas“ direktorė Daiva Morkūnienė, kuri neįsivaizduoja vasaros atostogų be savo dvynukų.

„Kai tik turime galimybę vykti atostogų su vaikais, visada šeimoje tą ir darome. Pastebėjau, kad ypatingai naudingos ir svarbios yra rudens atostogos. Vaikai mokykloje pasimokę pirmuosius mėnesius, turi puikią progą atsikvėpti nuo naujų iššūkių ir atostogų metu juos apgalvoti bei tinkamai pasiruošti tolimesniems mokslo labirintams. Tokių atostogų metu tėvų buvimas šalia tik sustiprina vaiko pasitikėjimą savimi, yra galimybė pasikalbėti kas, galbūt, kelią nerimą vaikui pirmaisiais mėnesiais grįžus į mokyklą. Taip pat išsikelti tikslus bei jų siekti. Atostogos su vaikais išties turi didžiulę bei neįkainojamą naudą.“

Aktyvesniems vaikams reikia kuo daugiau veiksmo, kurio mokslo metais jie gauna nepakankamai, tačiau vasarą, kai laisvės daugiau, jie turi galimybę jas užpildyti stovyklomis, išvykomis.  Nusiteikimas mokslo metams priklauso nuo atostogų turinio, tačiau visada būtina atkreipti dėmesį ir į vaiko norą mokytis – esą, jei vaikui gerai sekasi mokykloje, jis dažniausiai laukia rudens, o jeigu prasčiau – grįžti į mokyklos suolą gali būti sudėtinga.

„Tėvai, planuodami vaikų atostogas, turi stebėti, kokie yra vaiko pomėgiai – jei vaikas aktyvus, tai gulėjimas paplūdimyje prie jūros jam bus netinkamas. Tikėtina, kad jį labiau sudomintų atostogos kaime su močiute ar pusbroliais.

Bet kuriuo atveju, bet kokios atostogos, kurios vaikui yra įdomios, turi teigiamą poveikį. Vaikas patiria naujus įspūdžius, nori jais dalintis, spinduliuoja pozityvumu, išmoksta kažko naujo ar naudingo“, – aiškina psichologas.

Didžiosios Britanijos ir Airijos mokslininkai pateikė tyrimą, kad atostogos, kai nuo kasdienybės pabėga visa šeima, įskaitant ir mažuosius, ugdo net protinius gebėjimus. Didžiojoje Britanijoje vykdytos apklausos rezultatai parodė, jog daugiau nei 50 proc. apklaustųjų tėvų nežino, kaip bendrauti su vaikais.

Jie skelbė, kad dažniausiai su vaikais bendrauja tik apie mokslus, namų darbus ir maistą. Išvažiavimas iš namų ir aplinkos pakeitimas padeda suartėti visai šeimai, net išmokti laisviau bendrauti. Tie patys mokslininkai pareiškė, kad po atostogų, kai nereikėjo galvoti apie namų darbus ir kambarių tvarkymus, padidėja našumas – vaikai ima geriau mokytis, ugdymo įstaigose gauna geresnius įvertinimus.

„Jei kelionė yra tam tikras smagus įvykis, kuris vaikui patinka ir sukelia daug įspūdžių ir tai gali būti motyvacinė priemonė, – kodėl gi ne.  Jei vaikas nenori keliauti, nes ilgos kelionės vargina ir asocijuojasi su nuovargiu, kankinti vaiko tikrai neverta. Bet kokiu atveju būtina atsižvelgti į vaiką ir jo norus, klausti, kaip jis jaučiasi, kas patiko, ko norėtų. Ruošiantis mokyklai svarbu vaiką motyvuoti siekti tam tikrų rezultatų ir priminti, kad tai bus erdvė, kurioje vyksta daugybė linksmų ir įdomių dalykų, kurie suteiks teigiamų įspūdžių“, – sako Aleksandras Segal.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.