Už Pirmąją Komuniją – fiksuota auka bažnyčiai?

Dvidešimt eurų už bažnyčios šildymą, penki – už knygeles. Tokį reikalavimą išgirdusi alytiškė, kurios dukra ruošėsi Pirmajai Komunijai, pasipiktino ir atsisakė mokėti. Viskas baigėsi tuo, kad jos dukra, kuriai nuolat buvo primenama apie pinigus, liovėsi lankyti pamokas bažnyčioje.

„Bažnyčia reikalauja ne aukų, o konkrečių sumų“, – piktinosi alytiškė Neringa Vitkauskaitė.<br>123rf nuotr.
„Bažnyčia reikalauja ne aukų, o konkrečių sumų“, – piktinosi alytiškė Neringa Vitkauskaitė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Andriulionytė (alytusplius.lt)

Jan 19, 2017, 11:45 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:14 PM

Bažnyčia reikalauja ne aukų, o konkrečių sumų“, – piktinosi alytiškė Neringa Vitkauskaitė. Ji prisipažino negalinti suprasti, kodėl iš jos vienuolikmetės dukters, norėjusios ruoštis Pirmajai Komunijai, reikalaujama atnešti pinigų bažnyčiai.

„Bažnyčiai mokėti privalai tiek, kiek pasako tikybos mokytojas. Aš suprantu, kai pats paaukoji kiek nori, tačiau tik ne šitaip“, – teigė alytiškė.

Pasak moters, dar prieš dukrai pradedant lankyti pamokėles, skirtas pasiruošti Pirmajai komunijai, tėvams buvo pranešta, kad reikia ateiti į bažnyčią.

„Iš karto supratau, kad bus prašoma pinigų, tad nusprendžiau neiti. Vėliau dukra man pasakė, kad reikia atnešti 20 eurų, reikalingų bažnyčios šildymui, taip pat 5 eurus knygelėms. Be to, kiekvieną savaitgalį reikia eiti į Mišias, o ten taip pat nepamiršti paaukoti“, – patirtimi dalinosi alytiškė.

N. Vitkauskaitė mokėti pinigus atsisakė. Viskas baigėsi tuo, kad jos dukra pamokas bažnyčioje lankyti nustojo.

„Aš pasakiau: nemokėsiu. Tai – auka, ne prievolė. Tegul man parodo, kokiame įstatyme parašyta, kiek ir kodėl reikia mokėti. Mano dukrai, lankančiai pamokas, nuolat primindavo, kad reikia atnešti pinigus. Galiausiai jai pasidarė nepatogu ir ji liovėsi lankyti pamokas“, – pasakojo N. Vitkauskaitė, besistebinti bažnyčios noru pasipelnyti.

Moteris tikino, kad dukros ruoštis Pirmajai Komunijai nevertė, bet to daryti ir nedraudė. Ji pati apsisprendė.

„Dabar bus taip, kad ateityje dukra, būdama suaugusi, pati, jei tik norės, priims Komunijos sakramentą“ ,- kalbėjo alytiškė.

Su panašia situacija, į kurią pakliuvo alytiškė, susidūrė ne vienas. Šią savaitę socialiniuose tinkluose išplito informacija su kainų sąrašu, kiek reikia sumokėti norint pasiruošti Išpažinties ir Pirmosios Komunijos sakramentams, iš viso – 28 eurus. Nurodoma, kad 4 eurų reikia pratyboms ir kitoms knygelėms, 6 eurai būtų skirti alboms, reikalingoms pasipuošti per Pirmosios Komunijos šventę, 5 eurus reikia sumokėti už pamokas bažnyčioje, o likusi suma – auka bažnyčios išlaikymui. Kainas tėvams adresuotame laiške nurodė tikybos mokytoja.

Aktyviai šia tema diskutuojantys žmonės dalijosi patirtimi, kiek „aukų“ už paruošimą Pirmajai komunijai reikalaujama įvairiose parapijose. Su tokia situacija yra susidūręs ir ne vienas alytiškis.

Apie situaciją paklaustas Alytaus dekanato dekanas Arūnas Užupis įsitikinęs, kad tai auka, o ne mokestis. „Jeigu tėvai neturi tam pinigų, tai nereiškia, kad vaikas negali eiti Pirmosios Komunijos“, – patikino dekanas. Anot jo, kiekvienoje parapijoje yra sava tvarka.

„Alytaus Šv. Angelų sargų parapijoje yra nustatyta 10 eurų auka, bet ją mokėti nebūtina, jei tėvai neturi pinigų. Tada tėvai apie situaciją informuoja ir tėvus galima nuo aukos atleisti.

Kitose parapijose yra įvairiai, kai kur yra daug daugiau reikalaujama. Tačiau jei tėvai pinigų neturi ir aukos negali sumokėti, tai tikrai nereiškia, kad vaikas pamokų nelankys“, – sakė Alytaus dekanato dekanas, Šv. Angelų sargų bažnyčios klebonas A. Užupis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.