Tikėjimo stebuklas: medikai siūlė tik abortą, bet mama nepasidavė

„Ascherio smegenys atrodė kaip kompiuterio motininė plokštė“, – pirmą kartą po to, kai pagimdė dabar jau 4-ių mėnesių savo sūnelį, prabilo realybės šou „Southern Charm“ žvaigždė Jennifer Snowden.

Gydytojai, diagnozavę baisią vaisiaus ligą, primygtinai moteriai siūlė nutraukti nėštumą.<br>Instagram nuotr.
Gydytojai, diagnozavę baisią vaisiaus ligą, primygtinai moteriai siūlė nutraukti nėštumą.<br>Instagram nuotr.
Gydytojai, diagnozavę baisią vaisiaus ligą, primygtinai moteriai siūlė nutraukti nėštumą.<br>Instagram nuotr.
Gydytojai, diagnozavę baisią vaisiaus ligą, primygtinai moteriai siūlė nutraukti nėštumą.<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-01-21 14:37, atnaujinta 2017-04-11 18:58

Ji atskleidė, kad gydytojai, diagnozavę baisią vaisiaus ligą, primygtinai jai siūlė nutraukti nėštumą.

Vieno sėkmingiausių realybės šou dalyvė televizijos pasaulyje niekada neatskleidė, kaip jaučiasi, nors jos pačios gyvenime vyko dar didesnės dramos, vertos muilo operos. Bene labiausiai iki šiol ji saugojo paslaptį apie savo sūnelį ir jo ligą.

Penkioliktą nėštumo savaitę laiminga besilaukianti Jennifer apsilankė numatyto vizito pas ją prižiūrintį gydytoją. Įprastas ultragarso tyrimas turėjo patvirtinti, kad jos kūdikiui viskas gerai.

Aptiko sunkią ligą

Tačiau taip nenutiko – gydytojai susijaudinusiai motinai pranešė, kad jos berniukui – sunki smegenų liga: retas nervinių vamzdelių defektas, dėl kurio vaikučio smegenys kone išstumiamos per kaukolę.

35 metų Jennifer dabar „Daily Mail“ papasakojo savo nėštumo istoriją ir sūnaus Ascherio gimimą praėjusių metų rugsėjį.

Ji prisiminė, kaip atrodė diena, kai sužinojo baisias naujienas. Būdama kone agonijoje moteris tądien susidūrė su sunkia būsimo vaikelio diagnoze, kurią išgyventi jai padėjo tikėjimas ir žmonių palaikymas.

Čarstone, Pietų Karolinoje, gyvenanti moteris pasakojo, kad šiandien, išgyvenusi viską, ką išgyveno, greičiausiai nebegalėtų įvardyti dalykų, kurių bijo.

„Didžiuojuosi ir savimi, ir Ascheriu. Po to, kai išgirdau jo diagnozę, meldžiausi kiekvieną vakarą, kalbėjausi su savo vaikučiu ir sakiau jam, kad būtų stiprus. Jo istorija turėjo būti bloga istorija“.

Skaitė šimtus siaubingų istorijų

Nėštumas Jennifer ir jos partneriui Lee buvo netikėtas. Moteris net nemanė, kad ji gali susilaukti vaikų, todėl per Šv.Valentino dieną sužinojusi, kad laukiasi, dar negimusį kūdikį pavadino stebuklu. Bet pakili nuotaika buvo gana trumpa – jau 15-ąją nėštumo savaitę gydytojas pastebėjo, kad kažkas vyksta ne taip, kažkas yra labai blogai.

„Man jis tik pasakė, kad mano vaikeliui yra smegenų encefalopatija. Nežinojau, ką tai reiškia, bet jis pasižiūrėjo į mane, pravirko ir išėjo iš kabineto.

Grįžęs man jis patarė apsilankyti pas specialistus universitetinėje vaikų ligoninėje ir sutarė dėl priėmimo kitai dienai. Daugiau jokios informacijos man nepasiūlė“, – prisiminė moteris.

Išgąsdinta ir sutrikusi Jennifer grįžo į namus ir prisėdo prie kompiuterio. Ten ji rado šimtus siaubingų istorijų, susijusių su gydytojo įvardyta liga.

Tai buvo istorijas apie vaikus, gimusius su siaubingais apsigimimais, negalinčiais bendrauti ar maitinamus per vamzdelį be jokios vilties, kad kada nors bus kitaip.

Pasiūlė nutraukti nėštumą

Kitą dieną moteris su savo antrąja puse Lee ir savo tėvais susitiko su gydytojo rekomenduotais specialistais. Jai buvo pasakyta, kad 85 proc. moterų, nešiojančių tokius kūdikius, renkasi abortą.

„Gydytoja padavė man dokumentus, kuriuos reikia užpildyti dėl nėštumo nutraukimo. Ir pasakė, kad mes turime 8 savaites apsispręsti, bet jie gali man tai padaryti nors ir po dviejų dienų.

Pamenu, kad tuomet paklausiau jos, ar ji yra mačiusi tokių atvejų, kai vaikeliai pasveiksta ar gimsta geresnės būklės, nei atrodė? „Ne“, – atsakė gydytoja man.

Ji pridūrė, kad galiu jį nešioti iki 18 nėštumo savaitės, o tuomet ultragarso tyrimo metu bus matyti dar daugiau, nei dabar. Bet ji man nesuteikė jokios vilties, o aš turėjau gyventi nežinioje, nes nieko kito padaryti negalėjau“, – sakė Jennifer.

Moters šeima ir partneris davė jai erdvės, kad ji galėtų pati priimti sprendimą, tačiau visi tikėjosi, kad ji nuspręs negimdyti.

Negirdėjo nieko, kas būtų paguodę

„Kai gydytojai nežiūri tau į akis ir sako, kaip tokioje situacijoje pasielgia daugelis, ir priduria, kad nėra matę sėkmingų atvejų, yra labai sunku. Man buvo sakoma, kad mano motinystė niekada nebus tokia, kokią matau esant draugų.

Tavo vaikas galbūt nepažins tavęs, gal jis nemokės rodyti emocijų, gal nevalgys pats, nekontroliuos savo žarnyno. Jam reikės priežiūros ištisą parą, o net keleto slaugių samdymas kainuos milžiniškus pinigus.

Negirdėjau nieko, kas tuo metu mane būtų nors kiek paguodę – visur viskas buvo blogai. Jaučiausi taip, lyg ant manęs būtų užvirtęs dramblys. Man buvo sunku kvėpuoti“, – pasakojo Jennifer.

Kai 18-ąją nėštumo savaitę vėl buvo atlikti tyrimai, gydytojai taip pat negalėjo pasakyti nieko paguodžiančio – jie tik patvirtino prieš tai girdėtą diagnozę. Tik pridėjo, kad liga yra apėmusi didelį plotą.

Gydytojo veide pamatė viltį

Moteris prisimena, kad visoje šioje diagnozių ir medicininių terminų jūroje ji pastebėjo akis, kurios, jai pasirodė, švietė viltimi. Tai buvo pediatras Raminas Eskandari.

„Man buvo kalbama labai daug apie tai, kas manęs laukia ir kaip viskas gali būti. Aš pasižiūrėjau šiam pediatrui į akis, o jis savųjų nenuleido.

Pamačiau vilties kibirkštėles jo akyse. Galiausiai jis man pasakė, kad nieko negali pažadėti, tik tai, kad gali pasistengti padaryti viską, kas įmanoma“, – pasakojo moteris.

Apsispręsti padėjo kalbos apie Dievą

Diena, kai šeima turėjo apsispręsti dėl aborto, artėjo. Jennifer prisiminė, kad jos apsisprendimą lėmė pokalbis su savo plaukų stiliste.

„Pasakiau jai, kad laukiuosi, ir vos neprasitariau apie savo vaikelio būklę. Maniau, pasakysiu jai, kad man įvyko persileidimas, bet kai nustojau kalbėti, jau buvai išsakiusi visą tiesą apie savo vaikelį ir savo jausmus, apie abejones dėl to, ką turiu daryti toliau.

„Tu nežinai, kiek Dievas gali išgydyti pilvelyje ir tu neturi būti tokia liūdna. Esi nuliūdusi dėl to, kad Dievo sprendimas čia yra skaudus. Viskas, ką gali padaryti – melskis“, – pasakė man ji.

Niekada nebuvau itin religinga. Bet šie žodžiai mane tarsi privertė pajusti, kad mano našta palengvėjo. Lygiai tą dieną, kai mano nėštumas buvo 23 savaičių, priėmiau sprendimą išsaugoti kūdikį.

Tyrimai parodė, kad kūdikis sveiksta

Jennifer suplėšė dokumentus, kuriuos reikėjo užpildyti norint darytis abortą, ir kiekvieną vakarą meldėsi.

„Daviau Dievui pažadą. Pažadėjau, kad jei jis išgydys mano kūdikį, televizijos šou pasinaudosiu kaip priemone, kad žmonės sužinotų, koks jis didis ir ką gali padaryti. Norėjau, kad mano kūdikis taptų vilties švyturiu kitoms motinoms“, – sakė ji.

Jennifer nesitikėjo, kad malda atneš jai tokį išsilaisvinimą ir dovanos tiek teigiamų emocijų bei minčių. Ir ji negalėjo nė įsivaizduoti, kad tiek daug realybės šou gerbėjų melsis kartu su ja, kai ji apie savo vaikelio būklę paskelbė socialiniame tinkle.

Iki Ascherio gimimo likus dviem mėnesiams, moteris pirmą kartą iš gydytojų išgirdo gerą žinią – tyrimai rodė, kad kūdikio smegenys gyja pačios. Jennifer tai pavadino stebuklu.

„Tai buvo tokia laimė, dėkingumas ir viltis! Mes neturėjome žodžių, bet turėjome dar daugiau vilties“, – pasakojo ji.

Gimimo metu negalėjo net prisiliesti

Kad gimtų Ascheris, Jennifer buvo atlikta cezario pjūvio operacija, mat bet koks jo galvytės spaudimas būtų jam pavojingas. Vaikelis gimė keliomis savaitėmis anksčiau. Moteris prisipažino, kad tądien ji išgyveno begalinį siaubą.

„Palatoje buvo 23 gydytojai, mat niekas nežinojo, ko tikėtis. Jie mane atidarė taip plačiai, kiek tik buvo įmanoma fiziškai, kad tik nepakenktų vaikeliui. Buvo labai baisu, bet ir šiandien eičiau tuo pačiu keliu“, – pasakojo moteris.

Gimęs kūdikis buvo paguldytas prie pat motinos krūties. Ji pasižiūrėjo į sūnų, pajuto užplūstančią meilę ir pamatė, kad dalis jo smegenų yra visai neapsaugotos. Po kelių minučių vaikelis buvo perkeltas į operacinę. Vėliau Jennifer sužinojo, kad membrana, dengianti jos sūnaus smegenis, yra itin plona.

„Jei gimimo metu prie jo galvos būtų bent prisiliesta, jo smegenys būtų žuvusios. Negalėjau jo paimti dvi dienas. Negalėjau net tinkamai į jį pažiūrėti, nes aš negalėjau stovėti, o jis gulėjo per aukštai, kad matyčiau.

Bet jis ten buvo laikomas tik 5 dienas. Prisimenu, kaip ėjau jo pamatyti pirmą kartą: dairiausi aplink ir galvojau, kad jis ten bus pats sveikiausias kūdikis. Kiti kovojo dėl savo gyvybės“, – pasakojo Jennifer.

Skatina neprarasti vilties

Kol kas Ascheris auga taip, kaip auga sveiki kūdikiai, pereina kiekvieną jo amžiaus kūdikiams būdingą etapą, o Jennifer jo gimimą vadina didžiausiu stebuklu.

„Jaučiuosi taip, lyg per visus savo metus gyvenau kvailą gyvenimą. Dabar Ascheris yra mano gyvenimas, mano tikslas.

Pasakodama jo istoriją tam, kad galbūt nors viena moteris, esanti tokioje situacijoje, kokioje buvau aš, pamatys, kad vilties yra“, – sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.