Daugiavaikei mamai likimas dovanojo mylimą vyrą, bet nepašykštėjo išbandymų

Kol visuomenėje vis dar gajus stereotipas, jog daugiavaikės šeimos dažniausiai būna girtaujančios arba asocialios, Radviliškio rajone gyvenanti Inga Miliauskienė (39) su vyru Gintu griauna stereotipus.

Septynis vaikus, tarp kurių vienas – neįgalus berniukas, auginanti šeima tvirtina, kad toks aplinkinių nusiteikimas – itin nemalonus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Septynis vaikus, tarp kurių vienas – neįgalus berniukas, auginanti šeima tvirtina, kad toks aplinkinių nusiteikimas – itin nemalonus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Septynis vaikus, tarp kurių vienas – neįgalus berniukas, auginanti šeima tvirtina, kad toks aplinkinių nusiteikimas – itin nemalonus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Septynis vaikus, tarp kurių vienas – neįgalus berniukas, auginanti šeima tvirtina, kad toks aplinkinių nusiteikimas – itin nemalonus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Inga neturi vilties, kad mažylis bus sveikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Inga neturi vilties, kad mažylis bus sveikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 9:10 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:16 AM

Septynis vaikus, tarp kurių vienas – neįgalus berniukas, auginanti šeima tvirtina, kad toks aplinkinių nusiteikimas – itin nemalonus. „Mes stengiamės kabintis į gyvenimą visais įmanomais būdais, kad tik mūsų vaikai būtų laimingi ir jiems visko užtektų.

Apmaudu, kai žmonės vis dar bado pirštais į daugiavaikes šeimas“, – Kauno klinikose su neįgaliu sūneliu Nedu nuo gruodžio mėnesio gulinti Inga, pradėjo pokalbį.

Pagrandukui – itin reta genetinė liga

Inga niekada negalėjo pagalvoti, kad jos pagrandukas, kurio susilaukė su mylimu vyru, gims paženklintas itin reta genetine liga. Metukų ir aštuonių mėnesių Nedui – vidutinė negalia. Jam diagnozuotas dalinis kurtumas, epilepsija, jo raida sulėtėjusi, elgesiu jis primena trijų mėnesių kūdikį.

Netrukus šeima vyks į VU ligoninės Santariškių klinikose esantį genetikos centrą, kuriame išsamūs tyrimai padės nustatyti konkrečią Nedo ligos diagnozę.

„Mažylio plaučiuose kaupiasi sekretas, jis ima dusti. Šiandien jau trylikta diena, kai mažylis geria antibiotikus. Jam ir ligoninėje būna pablogėjimų, prireikia deguonies kaukių.

Į Kauno klinikas atvykome gruodžio 9-ąją. Jau greitai bus du mėnesiai ligoninėje.

Net per didžiąsias šventes negalėjau būti su likusiais šešiais vaikais“, – guodėsi moteris.

Inga neturi vilties, kad mažylis bus sveikas. Net ir medikai mamai yra pasakę, kad liga niekur nepasitrauks, o gydymo, deja, nėra. Įmanoma sumažinti infekcijas antibiotikais, tačiau ne pačią ligą ir jos progresavimą.

Atidi mama pabrėžė, kad mažylis jau dvyliktą dieną be pertraukos vartoja antibiotikus, kurie ypač alina organizmą.

Iki ašarų jaudinantys atsisveikinimai

Niekada apie didelę šeimą nesvajojusi Inga dabar juokiasi, kad trečiasis vyras, su kuriuo ji sugyveno du vaikučius, išsirinko ją su dideliu turtu. „Gintui aš esu pirmoji žmona. Jis pamilo ne tik mane, bet ir mano penkis vaikučius iš prieš tai nesusiklosčiusių dviejų santuokų.

Man užteko savų vaikų, tačiau jis labai norėjo turėti bendrą vaikelį. Taip pasaulį išvydo Emilis, kuriam dabar – trys su puse metukų. Vėliau susilaukėme ir Neduko.

Niekada negalvojau, kad taip sunku auginti neįgalų vaiką“, – neslėpė Inga, tačiau vėliau pridūrė, kad savo vaiko priežiūrai niekada nepritrūksta jėgų ir kantrybės.

Vis dėlto labiau už dienų leidimą ligoninėje pašnekovę slegia atsisveikinimai su vaikais, kai jai su Nedu reikia vykti į klinikas.

Emiliui, kuriam vos daugiau nei treji, ypač sunku atsisveikinti su mama, todėl namus palikti ji stengiasi naktį arba tada, kai vaikas būna darželyje.

Vis dėlto moteris, nors ir būdama toli nuo vaikų, stengiasi juos kontroliuoti ir prižiūrėti. Ji kasdien domisi jų pamokomis, pasiekimais mokykloje.

20-metis Ramūnas gyvena atskirai nuo šeimos, 17-metė duktė Laura šiuo metu mokosi Kaune, maisto pramonės srityje, o 13-metis Lukas lanko Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų.

Moteris didžiuojasi savo vaikais ir tikina kasdien iš visų jėgų besistengianti, kad tik jie gyvenime nenuklystų ir pasiektų paties geriausio.

„Nors mūsų pajamos labai mažos, o vyras šiuo metu nedirba, stengiamės vaikams užtikrinti gerovę.

Laura ir Lukas gyvena bendrabučiuose Kaune, todėl jiems reikalinga tiek finansinė parama, tiek maisto lauknešėliai“, – šyptelėjo pašnekovė.

Neapsikentė geriančių sutuoktinių

Paklausta, kaip nutiko taip, kad gyvenimas su pirmais dviem vyrais nesusiklostė ir teko skirtis, moteris nevyniojo žodžių į vatą.

„Man visada buvo svarbiausia vaikai. Pirmieji du vyrai buvo mėgėjai išgerti, pakilnoti taurelę, todėl man su jais buvo nepakeliui. Mačiau, kad jiems nerūpi vaikai, tai kam man tokie vyrai, – svarstė moteris. Gal ir paskubėjau anksčiau su tomis santuokomis, bet dabar esu laiminga.

Gintas yra labai geras žmogus, globojantis visus vaikus, kol aš su Nedu būnu ligoninėje.“

Pagrindinės daugiavaikės šeimos pajamos – alimentai už vaikus ir Neduko neįgalumo pašalpa.

„Vyras – pagrindinis šeimos maitintojas, tačiau dabar jis neturi darbo. Dabar gyventi mums labai sunku. Sakau atvirai.

Jis yra labai nagingas, puikiai dirba su akmenų apdaila, stato tvoras, grindinius, tačiau dabar – ne sezonas, todėl tenka susiimti ir gyventi iš to, ką turime.

Vasarą mes ir daržovių savų turime, verčiamės ūkiškai, kad kuo mažiau būtų išlaidų. Taip pat ir gyvulius auginame – vis lengviau“, – apie buitį šnekėjo septynių vaikų mama.

Net ir būdama motinystės atostogose moteris sugeba dirbti. Kai nereikia būti ligoninėje, moteris Radviliškio rajono seniūnijos gyventojams padeda susitvarkyti korespondenciją, laiškus, rūšiuoja labdarą.

Rūpestinga mama vieną dieną pati kreipėsi pagalbos į Rimanto Kaukėno paramos grupę. Fondo atstovė Viktorija sakė gavusi Ingos laišką.

„Ji paprašė kraujospūdžio aparato, kuris yra kasdien būtinas mažajam Nedui. Nuvykusi aplankyti Ingos ir Neduko, pamačiau labai pozityvią moterį. Kai ji pasakė, kad yra septynių vaikų mama, norėjau ją apkabinti ir palinkėti didžiausios sėkmės.

Ji labai stipri moteris“, – kalbėjo atstovė ir pridūrė, kad buvo labai gera prisidėti ir bent šiek tiek palengvinti šeimos naštą.

***

Norėdami prisidėti prie daugiavaikės šeimos gerovės, tai galite padaryti čia:

Rimanto Kaukėno paramos grupė

Teisinė forma: Labdaros ir paramos fondas

Kodas: 302721009

Įregistravimo data: 2012-02-03

Sąskaitos nr. (IBAN): LT984010042502981574

Bankas – DNB

SWIFT: AGBLLT2X

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.