Vos supykęs trimetis prieina ir trenkia ranka – kaip reaguoti?

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Inga Norkutė-Mueck:

Visada sustabdykite vaiko agresyvų veiksmą – pagaukite rankytę ir ramiai pasakykite, kad taip negalima.<br>123rf nuotr.
Visada sustabdykite vaiko agresyvų veiksmą – pagaukite rankytę ir ramiai pasakykite, kad taip negalima.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-16 10:31, atnaujinta 2017-04-07 21:52

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Inga Norkutė-Mueck:

Ačiū už klausimą. Pyktis ir susinervinimas yra tikrai svarbūs jausmai bet kokio amžiaus vaikams, o trimetis jau yra pakankamai didelis ir pajėgus, kad mokintųsi kaip elgtis, kai išgyvena šiuos jausmus.

Labai puiku, kad Jūs pastebite, kas eina prieš mušimąsi, t.y., esate pastabi ir pamatote, jog jis pasijaučia nekaip ir tik tada mušasi. Galėsite jam padėti tinkamai išreikšti pyktį, tik aptarkime kaip. Pirmiausia, svarbu, kad tai, ką jūs pajaučiate apie savo vaiko pasikeitusią būseną, įvardintumėte ir jam trumpais, paprastais žodžiais: „matau, supykai“, „esi supykęs?“, „susinervinai, nes neleidau tau ilgiau žaisti su vandeniu?“. Girdėdamas tai, Jūsų vaikas pamažu išmoks pats atpažinti šį savo ūmų jausmą, suprasti, kas jį trumpam užvaldo.

Kitas žingsnis yra pasakyti vaikui, kaip jis gali elgtis ir kaip jis negali elgtis, kai taip jaučiasi. Čia pasitarnaus bendrosios elgesio normos ir vertybės: „negalima mušti brolio, kai esi supykęs“, „netrenk man, man skauda“, „mes nesimušame, kai pykstame“.

Visada sustabdykite vaiko agresyvų veiksmą – pagaukite rankytę ir ramiai pasakykite, kad taip negalima. Būtinai pasakykit, ką jis gali daryti, kai jaučiasi piktas. Čia tikrai tiks tokie patarimai, kaip kad „pasakyk man žodžiais, kas atsitiko“, „stop, pakvėpuokime ramiai kartu, kol praeis piktumas“, „ateik, priglausiu tave prie savęs, kol nurimsi“. Kartais pyktį sukėlusios situacijos reikalauja sprendimo, kurį pasiūlius praeina ir pyktis. Pasisiūlykit padėti, net jei jūsų trimetis jau toks autonomiškas ir daug ką moka ir gali pats.

Esate nuostabioje vaiko gyvenimo situacijoje – jis mokinasi, kaip įvaldyti tokią didžiulę emociją kaip pyktį. Pati pasistenkite išlikti rami ir edukuokite savo mažylį apie tai, kaip jis jaučiasi, dėl ko taip pasijuto ir ką gali socialiai priimtino su šiuo jausmu daryti. Sėkmės.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai. Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.