Iškėlė visiems tėvams aktualų klausimą. Atsakymas nustebins

„Kiek laiko per dieną vaikui galima žaisti kompiuteriu?“, – teiraujasi Ramunė.

Kiek laiko galima vaikams naudotis kompiuteriu?<br>123rf.com
Kiek laiko galima vaikams naudotis kompiuteriu?<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-14 14:25, atnaujinta 2017-04-21 13:54

Atsako Paramos vaikams centro psichologė Asta Eitminavičiūtė:

Ačiū, kad keliate tokį vis aktualėjantį klausimą. Turbūt daugeliui yra žinoma, kad naudojimąsi kompiuteriu yra svarbu dozuoti, nes ilgas „užsibuvimas“ kenkia tiek vaiko akims, tiek psichikai. Ką reikėtų žinoti apie vaiko naudojimąsi kompiuteriu?

1) Labai svarbu, kad šeimoje būtų aiškūs susitarimai, kiek konkrečiai laiko vaikas gali naudotis kompiuteriu: žaisti, žiūrėti filmukus ar Youtube ir pan.

Aiškūs, iš anksto aptarti susitarimai ir jų laikymasis padeda vaikui žinoti, kiek tiksliai laiko jis galės praleisti prie kompiuterio ir suprasti, kad bandymas „apeiti ribas“ neatneš rezultato.

Tai duoda vaikams saugumą ir aiškumą. Natūralu, kad mažesniems vaikams reikėtų praleisti prie kompiuterio mažiau laiko, vyresniems – daugiau.

Tarkim, jeigu penkiamečiui galėtų užtekti pusvalandžio, tai paaugliui jau reikėtų pusantros – dviejų valandų.

Moksliniai tyrimai skirtingai apibrėžia naudojimosi kompiuteriu trukmę, tačiau svarbiausia, jog tėvai patys būtų įsitikinę savo taisyklės pagrįstumu, kitu atveju jiems gali būti sunku laikytis susitarimo, kuriuo jie patys netiki.

2) Internetas, žaidimai, socialiniai tinklai vaikus labai įtraukia, sukuria galimybę įdomiai, intensyviai leisti laiką, patirti jaudinantį potyrį, bendrauti su žmonėmis, su kuriais realiame gyvenime nebūtinai jie išdrįs taip aktyviai bendrauti.

3) Nors kompiuteris labai įtraukia, bet paprastai ir vargina, todėl labai svarbu, kad vaikui užtektų laiko ir kitoms veikloms: žaidimams kieme, su savo draugais, būreliams ir pan.

4) Taip pat svarbu, kad tėvai daugiau mažiau žinotų, ką vaikas veikia kompiuteryje/ internete.

Nors internetas suteikia daug žinių, bet kartu atneša ir pavojų: galimos patyčios, sekstingas, vaikų įsitraukimas į kažkokią kitą pavojingą veiklą. Todėl reikia domėtis, klausti vaiko, stiprinti ryšį su vaiku, kad jis galėtų pasipasakoti, jeigu kas nors jam nutiktų internete, galbūt patikrinti naršymo istoriją ar kitokiais būdais prižiūrėti turinį.

5) Pavyzdys užkrečia. Turbūt visi aiškiai žinome, kad vaikai labai daug mokosi iš suaugusiųjų. Jeigu suaugusieji atsineša darbo į namus ir dalį vakaro sėdi prie kompiuterio, tai sunku tikėtis, kad jiems pavyks aiškiai vaikui pasakyti, kodėl reikia riboti buvimo prie kompiuterio laiką. Ir atvirkščiai – jeigu suaugusieji daug visokių dalykų veiks kartu su vaiku ne prie kompiuterio, tikėtina, kad vaikai irgi norės prie jų prisijungti ir mokysis, kad galima leisti laiką be televizoriaus ar kompiuterio.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai.

Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę.

Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Paramos vaikams centro specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą