Daugiavaikės mamos pasirinkimas šokiravo visuomenę

Moteris šokiravo visuomenę TV laidoje prisipažinusi, jog vieną savo vaikų myli labiau už kitus. Kita mama atsakydama papasakojo, kodėl jos paauglys sūnus taip pat yra mylimiausias iš trijų vaikų.

 Clare su šeima.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Clare su šeima.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Clare bučiuoja vyriausią savo sūnų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Clare bučiuoja vyriausią savo sūnų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Motina paauglį vadina išskirtiniu todėl, kad su juo viską kartu patyrė pirmą sykį.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Motina paauglį vadina išskirtiniu todėl, kad su juo viską kartu patyrė pirmą sykį.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Moteris atskleidė, jog sūnus galėjo gimti neįgaliu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Moteris atskleidė, jog sūnus galėjo gimti neįgaliu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugiavaikė šeima laiką leidžia kartu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Daugiavaikė šeima laiką leidžia kartu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 2:26 PM

„Noriu prisipažinti. Turiu tris vaikus ir vienas iš jų – mano favoritas“, – portalui „The Sun“ atskleidė Clare O'Reilly iš Devono.

Pasak jos, tai ne septynmetė dukra Annie, kuri kasdien grįžusi iš mokyklos puola mamai į glėbį ir džiaugiasi tą dieną nupieštais darbeliais. Taip pat ir ne devynmetis sūnus Sammy, kuris atbėgęs iš mokyklos slepiasi glausdamas galvą prie mamos.

„Ne, tai – mano niūrus, mažakalbis ir nemandagus paauglys sūnus Eddis. Tas, kuris nė nepakelia galvos man įėjus į kambarį ir teikiasi atsakyti vos apie 70 proc. mano užduodamų klausimų, o savo kambario grindis naudoja kaip drabužių spintą“, – dalijosi Clare.

Velniop tokią motiną

Moteris, pirmoji paskelbusi apie mylimiausią vaiką, buvo Alisha Tierney-March. Rytinės TV laidos metu ji atskleidė, jog dvejų metukų Kennedie – mėgiamiausia jos atžala. Tviteryje tai sukėlė tikrą audrą, o vienas vartotojas net rašė: „Ji siaubinga. Velniop tokią motiną.“

Alisha kalbėjo nuoširdžiai ir prioritetu rinkosi savo mielą dvimetį vaikutį, o ne devynmetę ir septynmetę dukras ar vienerių sūnų. Tačiau Clare toks pasirinkimas nustebino.

„Nori nenori kyla klausimas, kas nutiks, kai Kennedie išaugs iš tos mielos fazės, kurioje yra dabar?“ – svarstė ji. Moteris teigė norinti paaiškinti, kodėl ji mėgiamiausiu vadina priešingą vaiką – mažiausiai mielą ir reikalaujantį daugiausia darbo.

„Pirmiausia, mano nėštumas laukiantis Eddžio buvo neįtikėtinai sunkus. Man viskas buvo nauja, jis – pirmas vaikas. Tyrimai rodė, jog kūdikis gali turėti rimtą smegenų defektą. Aštuonis mėnesius praleidau žinodama, jog vaikas gali niekada nemokėti vaikščioti, kalbėti ar pats pavalgyti.

Po 39 valandas trukusio gimdymo jis atėjo į šį pasaulį ir ultragarsas parodė, jog sūnus gimė sveikas ir puikus – mano stebuklas, mano pirmagimis. Nuo pirmų jo verksmo sekundžių pasaulis man sukosi aplink jį“, – pasakojo mama.

Svarbūs pirmieji kartai

Ji pabrėžė, kad berniukas galėjo gimti visiškai kitoks ir gyvenimas būtų buvęs kur kas sunkesnis. Mama teigė su sūnumi pajutusi tvirtą ryšį dar tada, kai jis buvo gimdoje ir grėsė visa galybė sveikatos problemų. Jam gimus, tas ryšys motinos širdyje tik sustiprėjo.

„Antra priežastis yra ta, jog mes kartu visko mokėmės ir tai mus dar labiau suartino. Neturėjau jokio supratimo, kaip būti mama, maitinti, keisti sauskelnes, maudyti ar raminti kūdikį. Neturėjau jokio supratimo ir apie tai, kaip vėliau mokyti vaiką važiuoti dviračiu ar plaukti. Neturėjau įgudžių padėti jam pirmuosius mokyklos metus.

Kiekvienas iš Eddžio atradimų ir pasiekimų man taip pat buvo pirmi. Dėl to viską dar labiau branginau, mes tapome tikra komanda“, – prisiminė Clare.

Pasak jos, gimus antrajam ir trečiajam vaikams, moteris jau buvo truputį apsipratusi su motinyste. Clare palygino save su mažai nešiota batų pora – tarsi vis dar nauji, bet jau kartą dėvėti.

Ji pasakojo aiškiai prisimenanti dienas, kai Eddis pradėjo ropoti ir vaikščioti, o štai kitų vaikų konkrečių pirmųjų dienų jau nepamena. Anot mamos, kiekvieni tėvai, kurie turi daugiau kaip vieną vaiką, pasakytų tą patį. Taip yra todėl, kad įspūdžius permuša gyvenimo kasdienybė.

„Kalbant paprasčiau, su Eddžiu viskas buvo nauja. Ir visi pirmi kartai bei nauji pasiekimai pirmiausia bus jo, kiti vaikai seks paskui.

Negaliu pasakoti savo istorijos ir tuo pat metu kritikuoti Alishos dėl to, jog ji turi mylimiausią vaiką. Abejoju, ar kas nors iš tėvų turi teisę ją smerkti“, – svarstė Clare.

Pagal ką rinksitės jūs?

Naujausios studijos, kuriose buvo apklausiama 1000 Didžiosios Britanijos motinų parodė, kad viena iš penkių pripažįsta turinti mylimiausią vaiką. Kiti tyrimai rodo, jog maždaug ketvirtadalis tėvų turi mylimiausią vaiką, dažniausiai, kaip ir Alishos atveju, tai jų jauniausia, mieliausia ar lengviausiai prižiūrima atžala.

„Aš, kaip ir Alisha (ir daugybė kitų motinų) turiu savo mėgiamiausią. Tačiau tai – ne jauniausias, mieliausias, lengviausio charakterio ar lipšniausias. Tai tas, kuris daugiausia patyrė, daugiausia išgyveno ir savo dvasia bei stiprybe tebestebina mane kasdien.

Tad jeigu jau renkatės, rinkitės vaiką dėl jo stiprybės ar charakterio, o ne dėl to, kad paprašius jis visada jus apkabina“, – palinkėjo Clare.

Tuo tarpu Alishos prisipažinimą laidoje išgirdusi tos laidos vedėja Holly Willoughby stebėjosi ir prašė ją susimąstyti.

„Mano galvoje skamba aliarmo signalas... Dėl poveikio, kurį darote vaikams. Tas žinojimas, kad kitas vaikas mėgstamiausias, apsigyvena jūsų vaikų galvose. Ir auga, o ateityje gali gali tapti tikru iššūkiu. Ar nesijaudinate, kaip toks požiūris paveiks jūsų vaikus?“ – klausė vedėja.

Parengė Joana Gimberytė-Juronė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?