Nauja tvarka mokyklose: pirmoje klasėje – ir penkiametis, ir septynmetis

Seniau tėvai, norėdami leisti vaiką į pirmą klasę metais anksčiau, turėdavo gauti pedagoginės-psichologinės tarnybos įvertinimą, ar vaikas yra pasirengęs mokyklai. Nuo šių metų rugsėjo įsigalioja nauja tvarka ir į pirmas klases vaikus galės leisti visi norintieji.

 Šį rugsėjį į mokyklas gali keliauti 2011 m. ir 2012 m. gimę vaikai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Šį rugsėjį į mokyklas gali keliauti 2011 m. ir 2012 m. gimę vaikai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Švietimo viceministras Gražvydas Kazakevičius.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Švietimo viceministras Gražvydas Kazakevičius.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
 Edukologė dr.Austėja Landsbergienė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Edukologė dr.Austėja Landsbergienė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 TV laidų vedėja Loreta Sungailienė.<br> T.Bauro nuotr.
 TV laidų vedėja Loreta Sungailienė.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 29, 2018, 7:41 AM

Tiksliau, nuo šio rugsėjo į pirmas klases bus priimami ir tie vaikai, kuriems einamaisiais kalendoriniais metais sueina šešeri, ir tie, kuriems sueina septyneri (tai yra, gimusieji 2011 m. ir 2012 m.). Pagal senąją tvarką į mokyklas būtų keliavę tik gimusieji 2011 m.

Būsimi pirmokėliai gali į mokyklą eiti, tik baigę priešmokyklinę grupę, nes priešmokyklinis ugdymas Lietuvoje dabar privalomas. Tad išeina, kad dėl vaikų mokslų dabar labiau turi susirūpinti ne būsimųjų pirmokėlių, o būsimųjų priešmokyklinukų tėvai.

Jei tėvai nori, kad vaikas anksčiau eitų į mokyklą, jis turi anksčiau iškeliauti į priešmokyklinę grupę. Jei vaikas gimęs rugsėjo-gruodžio mėnesiais, o tėvai nori, kad jis į mokslus išeitų anksti, išeina, kad į priešmokyklinę grupę jis turėtų eiti, dar būdamas ketverių.

LR Švietimo viceministras Gražvydas Kazakevičius sakė, kad didelės sumaišties dėl atnaujintos priėmimo į mokyklas tvarkos ministerijoje nejusti.

„Nereikia sakyti, kad įgyvendinama nauja tvarka – jaunesni vaikai galėjo keliauti į mokyklas ir seniau, tik jie dar turėdavo gauti brandumo įvertinimą, kuriame rašoma, kad vaikas pasirengęs mokyklai. Su tokiais įvertinimais į mokyklas atvykusių pirmokėlių pernai buvo apie 700. Dabar, kai brandumo įvertinimo nėra, sulaukiame tėvų organizacijų pagyrimų už tai, kad tėvams suteikta visiška laisvė apsispręsti dėl savo vaikų ateities.“

Pasak Švietimo viceministro, negirdėti didesnio mokytojų ar tėvų susirūpinimo, kad klasėse bus sunkiau palaikyti tvarką, nes kartu gali mokytis ir penkiamečiai (t. y., vaikai, kuriems 6 m. sueina tik lapkričio ar gruodžio mėnesį), ir septynmečiai, kuriems septyneri galbūt suėjo dar sausį ar vasarį. Ir skirtingo amžiaus vaikai mokykloje gali jaustis gerai, jei jie pribrendę mokslams.

„Tik svarbu, kad tėvai, norintys leisti vaikus į mokyklą anksčiau, gerai įvertintų, ar jų vaikas tikrai pribrendęs mokyklai. Netiktų leisti vaiką į mokyklą anksčiau tiesiog dėl to, kad norite atrodyti šaunesni, ar dėl kitų aplinkybių“, – pabrėžė G. Kazakevičius.

Pašnekovas pridūrė, kad tėvams labai svarbu apsispręsti dar prieš išleidžiant vaiką į priešmokyklinę grupę. Jeigu vaiką į ją šiemet išleisite, bet kitąmet manysite, kad į mokyklą keliauti jis visgi per mažas, nebus galimybės palikti vaiko priešmokyklinėje grupėje antriems metams.

Edukologė dr. Austėja Landsbergienė sakė, kad telieka su nauja tvarka susitaikyti. Šiuolaikiniai šešiamečiai tikrai yra pasirengę pirmai klasei. Tokio amžiaus sulaukę vaikai daugelyje Europos šalių jau keliauja į ugdymo įstaigas. Tikriausiai prie tokio modelio bus pereinama ir Lietuvoje, na, o kol kas teks kartu laiką leisti įvairaus amžiaus mokinukams.

Žinoma pedagogė Maria Montessori netgi teigė, kad vaikams geriau būti ugdomiems mišraus amžiaus grupėse. Tačiau tai, ar tokie vaikai kartu jausis gerai, labai priklauso nuo pedagogo kompetencijos. A. Landsbergienė sakė: „Lietuvoje situacija su švietimo programomis ir pedagogų kompetencija yra liūdna. Jeigu mokytojas jaučiasi netvirtai klasėje su panašaus amžiaus vaikais, mišraus amžiaus vaikų klasę sužiūrėti jam bus dar sunkiau. Juk su panašaus amžiaus vaikais dirbti paprasčiau.“

Ji pridūrė, kad yra tokių tėvų, kuriems jų vaikas visuomet atrodo mažiukas, ir tėvų, kuriems jų vaikas atrodo didelis. Tad tėvams labai svarbu realiai įvertinti savo vaiko galimybes ir pasirengimą mokyklai – juk tai sprendimas, kurį priimame net ne vieneriems, o dvylikai metų.

Nesinori skubinti įvykių

Šią vasarą 6 m. sukaks TV laidų vedėjos, etnomuzikologės dr. Loretos Sungailienės sūneliui Giriui. Penkiametis yra gudrus, moka skaityti, gerai skaičiuoja. Ar Loreta negalvojo apie tai, kad galėtų sūnų jau leisti į mokyklą? Moteris sakė: „Tikrai ne, sūnus lanko darželį, kuriame jam patinka, tad nesinori jo niekur skubinti. Tegul dar pagyvena vaikišką gyvenimą su žaidimais ir pietų miegeliu. Man atrodo aišku, kad po metų vaikas mokykloje jausis geriau nei jaustųsi dabar. Apskritai manau, kad tėvai geriausiai jaučia, kas tinka jų vaikui (jeigu tik su juo daug bendrauja, į jį įsiklauso ir šį tą išmano apie vaikų raidą). Taigi tėvai patys geriausiai parinks, kas jų vaikui tinka. Jeigu jį į mokyklą leisi jaunesnį, tai nelemia, kad jis ateityje taps genijumi.

Tiesa, Didžiojoje Britanijoje vaikai į mokyklas keliauja jau nuo ketverių, bet ten mokyklos kitokios nei mūsų, jos labiau primena mūsų darželius. O į mūsų vidurinę mokyklą keliaujantis vaikas jau turi būti nusiteikęs laikytis disciplinos ir pakankamai rimtai kibti į mokslus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.