Stovyklų organizatoriai vis aukštyn kelia vaikų saugumo kartelę

Pasibaigus mokslo metams tėvų galvos skausmas – be priežiūros likę vaikai. Neretai šiltąjį metų laiką jie leidžia pas senelius, dalį laiko praleidžia su tėvais per jų atostogas. Tačiau ką daryti tiems, kurie senelių neturi, o tėvai visą vasarą atostogauti negali?

 „123rf.com“ nuotr.
 „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2018, 10:03 AM

Psichologai tvirtina, kad vienas namuose likęs ir pats sau užsiėmimų turintis susigalvoti vaikas patiria stresą, tampa emociškai nestabilus, pažeidžiamas. Kiemas ar gatvė retai būna geri mokytojai.

Norėdami nuo to apsaugoti atžalas tėvai ieško jiems turiningo laisvalaikio, todėl daugelis jų renkasi vaikų stovyklas.

Juolab kad įvairios apklausos rodo, jog vaikams taisyklės netgi patinka. Taigi stovykla – ir tam tikras iššūkis, gebėjimo bendrauti, užmegzti ryšius ugdymas.

„Į mūsų stovyklą nemažai vaikų sugrįžta metai iš metų, atsiveda ir draugus. Tokie žino, ko tikėtis, domisi tik kokia programa numatyta ir su kokiais žinomais svečiais šiemet susitiks. O pirmą kartą besirenkantys stovyklą domisi viskuo – nuo apgyvendinimo sąlygų, maitinimo iki kiekvienos dienos programos“, – pasakojo jau daugiau nei dešimtmetį veikiančios stovyklos „Merkurijus“ vadovė Asta Reingardienė.

Parinkus tinkamą stovyklą jos nauda neabejotina – čia vaikai įgyja savarankiškumo, atsakomybės.

„Pavasarį organizavome pirmą „CurioCity“ stovyklą. Pastebėjome, jog tėvai, rinkdamiesi stovyklą vaikams, pirmiausia žiūri, kad ji teiktų naudos, o ne būtų tik smagus laiko praleidimas. Tėvai nori, kad vaikai daugiau sužinotų, išmoktų, patirtų. Mūsų stovyklų metu vaikai imituoja realaus gyvenimo situacijas, per žaidimą susipažįsta su pasauliu, gamtos reiškiniais, įvairia profesine veikla ir įvairiomis mokslo sritimis. Naudos tikrai apstu!“ – pasakojo Donalda Tumaitytė, „CurioCity“ stovyklą organizuojančios įmonės rinkodaros vadovė.

Stovyklų rengėjai sako pastebintys, kad pastaraisiais metais vis daugiau tėvų iš anksto rūpinasi vaikų pramogavimo vietomis ir itin daug dėmesio skiria atžalų mitybai bei jų saugumui.

Šiais metais gerokai daugiau tėvų negu pernai žino, kad su stovyklų rengėjais privaloma pasirašyti sutartį ir, nors Lietuvoje tai nėra būtina, domisi, ar vaikas stovykloje bus apdraustas.

„Mes stovyklą organizuojame jau trečius metus iš eilės, daug dėmesio skiriame vadovams, kad jie turėtų patirties dirbant su vaikų grupėmis, būtų pilni energijos ir idėjų. Vaikams stovyklos metu vyksta dvi plaukimo treniruotės, įvairi aktyvi veikla kieme, tad itin svarbu, kad vaikai būtų energingi. Stovykloje vaikams maistas tiekiamas 3 kartus per dieną, renkamės sotų ir skanų maistą – sriubas, daržoves, košes, vaisius. Mes, kaip stovyklos rengėjai, su tėvais visuomet pasirašome sutartį, o šiemet siūlome papildomą draudimą stovyklos metu.

Stovyklautojų tėvams svarbu žinoti, kad vaikai ne tik smagiai ir naudingai leis laiką stovykloje, bet ir bus saugūs“, – tvirtino Kauno „Girstučio“, didžiausio ir moderniausio šalies plaukimo komplekso, per vasarą sulaukiančio beveik tūkstančio stovyklautojų, komercijos vadovė Ugnė Balčiūnienė. Pasibaigus mokslo metams tėvų galvos skausmas – be priežiūros likę vaikai. Neretai šiltąjį metų laiką jie leidžia pas senelius, dalį laiko praleidžia su tėvais per jų atostogas. Tačiau ką daryti tiems, kurie senelių neturi, o tėvai visą vasarą atostogauti negali?

5 patarimai, kaip parinkti stovyklą vaikams

1. Įsitikinkite gera stovyklos reputacija. Visada pasidomėkite atsiliepimais apie stovyklą, įvertinkite, ar jos dienotvarkė tinka jūsų vaikui.

2. Pasidomėkite valgiaraščiu. Pasiteiraukite, kokį maistą stovykloje valgys jūsų vaikas, ir įsitikinkite, kad jo žarnyno nelauks netikėtumai.

3. Sužinokite apie stovyklaujant būtiną amuniciją. Visada pasirūpinkite apsauga nuo saulės, patogiais ir lengvais drabužiais, pagamintais iš natūralaus audinio, taip pat tinkama avalyne, su kuria vaikui būtų patogu judėti. Būtinai įdėkite galvos apdangalų, kurie apsaugotų vaiką nuo saulės. Jei vaikai stovyklaus gamtoje, pasirūpinkite apsaugos priemonėmis nuo uodų ir erkių.

4. Pasirašykite su stovyklos vadovais sutartį. Atidžiai perskaitykite sutartį, kurią pasirašote. Stovyklos rengėjų ir jūsų įsipareigojimai turi būti suprantami, priimtini ir aiškūs.

5. Asmeniškai susipažinkite su stovyklos vadovais. Pristatykite į stovyklą ir pasiimkite iš jos vaiką patys, nuveskite jį pas vadovą ir pasikalbėkite su juo apie jūsų vaiko poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.