Kuo sudominti Z kartos vaiką: būrelių tendencijos keičiasi

Rugsėjį daugeliui tėvų tampa aktualu, į kokią popamokinę veiklą užrašyti savo atžalą. Ne ką menkesni iššūkiai laukia ir šių „būrelių“ vadovų – norint sudominti, atrasti ir ugdyti šiuolaikinių vaikų talentus seni ugdymo modeliai negalioja, tenka pasitelkti visą kūrybiškumą.

 Būrelių mugė.
 Būrelių mugė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-11 11:10, atnaujinta 2018-09-11 17:24

Leiskite žaisti

Prieš rugsėjo 15-16 dienomis Kauno „Akropolyje“ vyksiančią nemokamą būrelių ir užimtumo mugę „Z vaikai“ specialistai pataria, kaip išsirinkti, kas labiausiai padės skleistis būtent jūsų vaiko talentams.

Nėra vieningos nuomonės, kada „gimė“ Z karta, tačiau sutinkama, kad šiuos vaikus dabar galima rasti mokyklos suoluose. Įmonės FITIN personalo verslo partnerė Rūta Klimašauskienė, kurios pranešimą bus galima išgirsti ir renginio metu, pabrėžia, kad Z karta auga galimybių pertekliuje, todėl svarbu išmokti atsirinkti.

„Šiuolaikiniai vaikai auga apsupti technologijų ir čia jie jaučiasi it žuvys vandeny. Kas suaugusiems yra neretai sudėtinga, jiems tai elementaru. Antra, Z karta turi begalę skirtingų veiklų galimybių. Viena vertus, tai yra gerai, kita vertus, kartais būna sunku pasirinkti tinkamiausią variantą“, – pabrėžia ji.

Specialistės teigimu, auginti, lavinti Z kartos atstovą yra didelis iššūkis tiek tėvams, tiek pedagogams, bet svarbiausia atrasti nuoširdų, artimą santykį su vaiku, padėti priimti svarbius sprendimus, galinčius turėti įtakos jo tolesniam gyvenimui. Visgi, ieškokite to, kas vaikui ne tik naudinga, bet ir įdomu, turi žaidimo elementų.

Neperkraukite vaiko dienotvarkės

„Aš esu perkrautų vaikiškų dienotvarkių, kai kiekviena minutė kažkam jau suplanuota, priešininkė. Yra nemažai vaikų, kurie labiau užimti nei verslininkai! Vaikas turi teisę į žaidimus, laisvalaikį, vaikystę. Mes krauname, krauname informaciją, laviname visus įmanomus jų įgūdžius, tačiau vaiko smegenims reikia laiko visa tai apdoroti“, – sako R. Klimašauskienė.

Trijų vaikų mama pabrėžia, kad svarbi ne tik popamokinių veiklų įvairovė, bet ir tęstinumas, gebėjimas išlaikyti dėmesį ir motyvaciją. „Taip, pabandyti skirtingų veiklų yra svarbu, tačiau turime padėti šiuolaikiniams vaikams stiprinti ir dar vieną įgūdį – pabaigti, ką pradėjo. Dirbu personalo konsultacijų srityje ir įmonių vadovai nurodo susiduriantys su problema, kad jaunesniems darbuotojams sunkiau užbaigti pradėtą darbą“, – teigia specialistė.

Leiskite būti savarankiškiems

Būrelių ir užimtumo mugėje „Z vaikai“ dalyvausiančios „CodeAcademy Kids“ vadovė Aurelija Makselytė pasakojo daugiausiai dirbanti su Z bei Y kartai priklausančiais moksleiviais. Jos teigimu, tiek Z, tiek paskutinių metų Y kartos moksleiviams nepatinka griežtos taisyklės, jie nori sprendimus priimti savarankiškai.

„Mūsų moksleiviams patinka jiems duodamos individualios užduotys. Kadangi programuoti jie mokosi kurdami savo kompiuterinius žaidimus, internetines svetaines ir kitus individualius projektus, tame projekte jie jaučiasi svarbiausi ir vieninteliai reikalingi, o tai, manau, įgalina juos kurti ir pamiršti, jog jie mokosi“, – kalbėjo A. Makselytė. Vadovės teigimu, dirbant su šiais vaikais akivaizdu, kad technologijos jiems yra tiesiog įaugusios į kraują.

Mąstykite apie platesnį žinių pritaikymą

Būrelių ir užimtumo mugėje dalyvaus ir VDU Botanikos sodo NSO laboratorija, kurios dalyviai žaismingai ieško įvairių gamtos mokslų žinių – ne tik botanikos ir zoologijos, bet ir paleontologijos, chemijos, biochemijos, ląstelės biologijos, fizikos, biofizikos, aplinkotyros. Paslaugų ir edukacijos skyriaus vyresnioji specialistė Erika Juškaitytė neslėpė – Z kartos vaikai labai veiklūs, tad norint juos sudominti reikia išties pasistengti.

„Jei randi, kaip „prieiti“ prie tokio vaiko, sėkmė garantuota. Jie „užsikabina“, labai kūrybiškai žvelgia į duotas užduotis, geba vienu metu daryti kelis darbus, tiesa, reikia duoti kuo mažiau teorijos, o viską pasakoti praktiškai, pasitelkiant pavyzdžius, juos įdarbinti“, – patarė E. Juškaitytė.

Vaikų, kurie užsirašo ne tik į tradicinius būrelius, tik daugėja. Pašnekovės teigimu, šiandien renkantis popamokinę veiklą svarbu ne tik tai, kad vaikas kurį laiką bus užimtas, bet ir tai, ar naująsias žinias bus galima pritaikyti plačiau.

„Mūsų užsiėmimai siejasi su mokyklos kursu, biologijos, chemijos ir kitomis pamokomis, tad vaiką labai motyvuoja, kad grįžęs į mokyklos suolą jis jau kažką žino daugiau nei jo klasiokai“, – aiškino E. Juškaitytė.

Trečius metus didžiausiuose Lietuvos miestuose būrelių muges organizuojanti Meda Vaitiekūnaitė pasakoja, kad kasmet renginys tampa vis masiškesnis, nes auga jos lankytojų poreikiai: „Didelį dėmesį skiriame turiniui, renginyje rasti galima ne tik gausybę įvairiausių būrelių, lavinamųjų žaidimų ir knygų, bet ir įvairių integruotų veiklų: dirbtuvių, pamokėlių, protmūšių, žaidimų ir kitų edukacinių veiklų, kurios padeda greičiau atrasti vaikui mėgiamą veiklą. Taip pat visada stengiamės paruošti seminarų, aktualiausiomis vaikų auklėjimo temomis“.

Kaip pasakoja Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė, visos mugės metu jos lankytojai turės galimybę dalyvauti būrelių prisistatymuose, kurių metu bus demonstruojami dalyvių gebėjimai – nuo laboratorijos eksperimentų iki baleto pasirodymų. Taip pat vyks naudingi seminarai tėvams. Pavyzdžiui, pirmąją renginio dieną Vlada Musvydaitė atskleis, kaip motyvuoti vaikus. Seminaruose bus kalbama ir apie dėmesingu įsisąmoninimu (ang. Mindfulness) grįstą tėvystę, šiuolaikinių tėvų (ne)meilę vaikams ir kitomis aktualiomis temomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.