5 sporto privalumai vaiko savijautai

Klaipėdos aikido „Budokan“ klubo vadovas Dainius prisimena, kaip keitėsi jo gyvenimas kai paauglystėje tėvai nuvedė į aikido kovos meno salę. 14 metų atėjęs į aikido treniruotes, Dainius susižavėjo šiuo kovos menu ir pradėjo intensyviai sportuoti. Sportas suteikė jam gyvenimui kryptį, padėjo pažinti save, formavo charakterį, išmokė siekti kitų tikslų gyvenime.

 Aikido treniruotė.
 Aikido treniruotė.
 Aikido treniruotė.
 Aikido treniruotė.
 Aikido treniruotė.
 Aikido treniruotė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-10-29 12:29

Norėdami paraginti visus Lietuvos vaikus būti fiziškai aktyvesniais, siūlome susipažinti, kokią naudą sveikatai ir psichinei savijautai gali suteikti sportas.

1. Gerina nuotaiką

Norite, kad jūsų vaikas jaustųsi laimingas ir atsipalaidavęs? Paskatinkite jį sportuoti. Užsiiminėjant bet kokia fizine veikla išsiskiria cheminė medžiaga smegenyse – endorfinas, vadinamas laimės hormonu, todėl sportuojant pagerėja nuotaika, vaikas tampa laimingesnis. Naudinga mankštintis tiek namuose, lauke, tiek sporto salėje. Net paprastas ėjimas pagerina savijautą, o sportuodami įvairiuose būreliuose, vaikai patiria ir bendravimo džiaugsmą.

2. Padeda palaikyti tinkamą svorį

Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja sportinę veiklą, kaip tinkamą būdą palaikyti ar numesti svorį. Tinkamo kūno svorio palaikymas gali užkirsti kelią cukriniui diabetui, hipertenzijai ir kitoms ligoms. Vaikai, kurie turi antsvorį kenčia fizinį ir psichologinį diskomfortą – sunkiau juda ir dažnai yra nepatenkinti savo išvaizda.

Aikido kovos menu užsiiminėjantis Evaldas Pagojus numetė virš 10 kg svorio, atėjęs į treniruočių salę. Jis sako, jog aikido jam buvo kaip motyvas. Norint įgyti meistro lygį, reikėjo išmokti greitai judėti, o papildomi kilogramai tam trukdė, todėl Evaldas užsibrėžė tikslą – atsikratyti šiais kilogramais. Jis sako, jog sportas yra viena iš kompleksinių priemonių numesti svorį. Sportas pagerina žmogaus savijautą, sustiprina valią, o tada lengviau kovoti ir su kitais žalingais įpročiais.

3. Vystosi vaiko motoriniai įgūdžiai, gerėja laikysena

Knygos „Vaikystė tarp ekranų“ autorė ir vaikų psichologė Elizabeth Kilbey pastebi, kad šiuolaikiniams vaikams trūksta judėjimo. Vaikai per daug laiko praleidžia prie technologijų. Mažai judant, nesivysto jų koordinacija, raumenys, motoriniai įgūdžiai ir 7-11 metų vaikai nesugeba atlikti tokių paprastų judesių, kaip pašokti, peršokti, todėl vaikams būtina užsiimti aktyvia veikla. Tai gali būti ir jų pamėgti judrūs žaidimai kieme, važinėjimas riedučiais, dviračiu.

Geštalto psichoterapijos terapeutės Joanos Aužbikavičienės nuomone, sportas svarbus vaikų laikysenai. Dėl neteisingos laikysenos smegenys negauna pakankamai deguonies, palenkus galvą ties telefonu, formuojasi palinkęs kaklas, todėl vaikams labai naudinga užsiimti ta sporto šaka, kuri padeda išlaikyti tiesų stuburą.

4. Sportas pagerina miego kokybę

Healthline.com rašo, kad sportas ir kitos aktyvios veiklos pagerina miego kokybę: jis tampa gilesnis ir užmiegama greičiau. Intensyvi veikla vaikams ir suaugusiems padeda išlieti neigiamas emocijas, pyktį, susierzinimą, baimę. Treniruočių salėje šias emocijas pakeičia pasitikėjimas savimi pasiekus gerų rezultatų, atsipalaidavimas susitikus su draugais. Intensyvios veiklos metu pasimiršta problemos, protas prašviesėja. Fizinis nuovargis ir gera psichologinė būsena vakare padeda vaikams greičiau „nukeliauti“ į gilaus miego „karalystę“.

Svarbu pasirinkti tinkamą metą aktyviai veiklai. Nesportuoti vėlai vakare, nes po fizinio krūvio organizmui dar reikės šiek tiek laiko nurimti.

5. Išmokstama bendrauti ir bendradarbiauti

Atėjęs į treniruočių salę, vaikas sutinka daug nepažįstamų veidų, tačiau juos jungia bendras tikslas. Turėdami panašius interesus vaikai greitai susidraugauja.

Treniruodamasis komandoje ar poroje vaikas supranta, kad svarbu ne tik lavinti savo įgūdžius, bet padėti ir draugams, nes tik stipri komanda gali pasiekti pergalę. Vaikas tampa mažiau egoistiškas, nes pradeda galvoti apie tai, kas naudinga komandai, o ne tik jam pačiam.

Prieš parenkant vaikui tinkamą sporto šaką, reikėtų atsižvelgti į jo charakterį, įgimtas savybes ir sveikatą. Jeigu vaikas turi didesnę ištvermę, bet nėra judrus, jis gali nusivilti savo pasiekimais gimnastikoje, kur reikalingas judrumas, tačiau gali daug pasiekti ilgų distancijų bėgime. Supažindinę su įvairiomis sporto šakomis, tėvai tegul paklausia savo vaiko, koks sportas jam atrodo įdomus, kokią šaką norėtų pasirinkti.

„Man buvo labai naudinga ir įdomu užsiiminėti aikido kovos menu ir kiekvienam vaikui sportas gali suteikti geresnę gyvenimo kokybę dabar ir ateityje kai jis užaugs. Vaikas turėtų atrasti savo mėgiamiausią sporto šaką“, – sako 2 Dan aikido instruktorius ir Budokan klubo vadovas.

Jeigu vaikas turi sveikatos sutrikimų, reikėtų pasitarti su gydytoju, kuri sporto šaka jam yra tinkamiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.