Autistą sūnų auginanti mama: „Prieš porą metų jis nešnekėjo, o šiandien lanko įprastą mokyklą“

Šią žiemą, gruodžio 1-ąją, jau šešioliktą kartą organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė vėl kviečia visus prisidėti prie paramos sunkumus išgyvenantiems šalies vaikams, moterims ir senyvo amžiaus žmonėms. Šiandien negalią dėl įvairiapusio raidos sutrikimo turinčio berniuko mama džiaugiasi, kad pagalba leido vaikui progresuoti ir integruotis tarp sveikų vaikų.

 Mama su sūnumi.
 Mama su sūnumi.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 12:58 PM

Vienu iš Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės paramos gavėjų pernai tapo Vilniaus specialusis lopšelis-darželis „Čiauškutis“, kuris jau daugiau kaip 40 metų teikia specialiojo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugas, taip pat 5-tus metus įrengtame dienos centre teikia socialinės globos paslaugas 2-12 metų specialiųjų poreikių vaikams.

Praeitais metais gauta parama darželiui padėjo lauko žaidimų aikštelėje įrengti „Muzikinį taką“, kuris skirtas stimuliuoti vaikų pojūčius. Aikštelėje įtaisyti muzikos instrumentai ugdo vaikų kūrybiškumą, smalsumą, pažinimą ir estetinį skonį.

„Pamenu, kaip vaikai džiūgavo ir plojo pamatę lauke įrengtą „Muzikinį taką“. Kasdien jie noriai renkasi muzikos instrumentus, bando išgauti vis įvairesnius garsus. Instrumentai labai kokybiški, jie pagyvina lauko aplinką. Pasigrožėti šiuo taku atvyksta ir kitų šalies įstaigų pedagogai, sulaukėme svečių net iš Latvijos“, – pasakoja darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Sonata Riaukienė.

Specialistai vaiką prakalbino po 3 mėnesių

Įrengtu „Muzikiniu taku“ ir augančia darželio kokybe džiaugiasi ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Mama Ūla Baškatovienė yra laiminga, kad vis atsinaujinantys darželis ir dienos centras leidžia efektyviau tobulėti jos sūnui, kuris turi negalią dėl įvairiapusio raidos sutrikimo.

Sužinoję Aro diagnozę tėvai suprato, kad įprasto darželio vaikui lankyti neužteks – jam reikia specialistų pagalbos. Prieš pradedant lankyti darželį Aras nešnekėjo, vengdavo kontakto su kitais vaikais, buvo hiperaktyvus ir hiperjautrus.

„Su juo reikia kalbėti aiškiai ir trumpai, įvairios užduotys jam turi būti suskirstytos etapais, ilgų instrukcijų jis gali nesuprasti. Arui sunku išreikšti savo mintis, jis kalba dar labai trumpais sakiniais. Visa tai riboja jo galimybes bendrauti, atsakinėti pamokose, draugauti su kitais vaikais“, – pasakoja mama Ūla.

Moteris pradėjusi domėtis kitų tėvų patirtimi ir internete ieškoti specialiųjų darželių Vilniuje, sužinojo apie lopšelį-darželį „Čiauškutį“. Prieš čia atvesdama savo sūnų, Ūla negalėjo net įsivaizduoti, kokį progresą Arui padės pasiekti šios įstaigos specialistai.

„Vaikas į darželį atėjo visiškai nekalbėdamas. Jam tuo metu buvo penkeri. Ateiti anksčiau negalėjome, nes tai buvo tiesiog neįmanoma – jis visai negalėdavo atsiskirti nuo manęs ir likti darželyje su svetimais. Tačiau pradėjęs jį lankyti, po trijų mėnesių specialistų darbo, jis prakalbo“, – prisiminimais dalinasi moteris.

Pasiektų rezultatų nesitikėjo

Nors darželis jau praeityje, Aras vis dar lanko „Čiauškučio“ dienos centrą, kuriame gauna reikalingą specialistų pagalbą: ugdomi vaiko komunikaciniai gebėjimai, smulkioji motorika, gerinama fizinė ir funkcinė būklė, per meninę-muzikinę veiklą skatinamos pozityvios emocijos, masažisto pagalba mažinamas vaiko sensorinis jautrumas, lavinama vaiko socialinė sąveika su aplinka, ugdomas vaiko kalbos supratimas ir raiška. Visų šių užsiėmimų dėka Aras šiandien eina į pirmą klasę kartu su sveikais vaikais.

„Sūnus patobulėjo tiek, kad gali lankyti bendrojo lavinimo mokyklą. Žinoma, jis dar turi specialiųjų poreikių, todėl ugdymo programa yra jam pritaikyta, klasėje jam padeda asistentas. Bet tai, kad jis mokosi „paprastoje“ mokykloje su sveikais vaikais – mums labai didelis pasiekimas. Progresas palyginus su tuo, koks berniukas atėjo į „Čiauškutį“ ir koks yra dabar – milžiniškas“, – džiaugsmu dalinasi mama.

Ū. Baškatovienė įsitikinusi, kad pagalba jos sūnui nebūtų tokia efektyvi, jei tokios organizacijos kaip „Čiauškutis“ nebūtų paremiamos.

„Finansinė parama yra svarbi, nes kokybiški dalykai kainuoja nemažus pinigus. Bet svarbu ir moralinis palaikymas, panašios organizacijos turi jausti, jog tikrai yra reikalingos. Tėvai tą žino, tačiau ir likusi visuomenės dalis turėtų tą suprasti. Visi vaikai, kokie jie bebūtų, yra mūsų visuomenės dalis“, – kalba moteris ir visus galinčius ragina prisidėti prie labdaros.

Padėti sunkumus patiriantiems žmonėms gali kiekvienas

Nuo 2003 m. kasmetinių Kalėdinių mugių pagalba paaukota daugiau nei 1 mln. eurų dešimtims organizacijų, teikiančioms įvairią pagalbą sunkumus gyvenime patiriantiems žmonėms. Praeitais metais surinkta daugiau nei 95 tūkst. eurų, kurie buvo paaukoti 10-čiai organizacijų, besirūpinančių vaikais, neįgaliaisiais ir senoliais.

Už surinktas lėšas įsigytos reikalingos priemonės džiugina ir nuskriaustuosius, ir pačias įstaigas, kurioms suteikta parama padeda kokybiškiau dirbti. Šiais metais jau atrinktos aštuonios organizacijos, kurioms bus paaukotos lėšos, surinktos š. m. gruodžio 1 d., Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė skirta įkvėpti visuomenę geriems darbams, padėti sunkumus patiriantiems žmonėms ir remti organizacijas, kurios savo didelėmis pastangomis siekia užtikrinti jų gerovę. Visi norintys paaukoti labdarai kviečiami į š. m. mugę, kuri vyks gruodžio 1 d. Vilniaus Rotušėje.

Daugiau apie mugę ir galimybę skirti paramą: https://www.iccb.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.