Tapti laikinąja globėja pasvalietė apsisprendė per dvi minutes

Ranka numojusi į aplinkinių atkalbinėjimus, įvairiausius gąsdinimus, kad ji labai labai gailėsis ir iš apmaudo graušis nagus, pasvalietė Laura Velykienė ryžosi imtis išties nedėkingos misijos – globoti svetimus vaikus. Tačiau ar tikrai nedėkingos? Šiandien ji, glausdama prie krūtinės kūdikį, taip nemano. Ir moteriai pritaria visa gausi jos šeima.

 L.Velykienė siuvėjos amatą iškeitė į rūpinimąsi svetimais vaikais. <br> V.Savickienės nuotr.
 L.Velykienė siuvėjos amatą iškeitė į rūpinimąsi svetimais vaikais. <br> V.Savickienės nuotr.
 L.Velykienė siuvėjos amatą iškeitė į rūpinimąsi svetimais vaikais. <br> V.Savickienės nuotr.
 L.Velykienė siuvėjos amatą iškeitė į rūpinimąsi svetimais vaikais. <br> V.Savickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vita Sacvickienė, panskliautas.lt

Dec 15, 2018, 4:56 PM

Apsisprendė akimirksniu

Jau pusmetį biologinių tėvų atstumtus vaikus globojanti Laura Velykienė tapti globėja apsisprendė per dvi minutes.

„Kaimynystėje gyvenančios draugės nuolat šnekėdavo, kad nori įsivaikinti tėvų meilės nepatyrusį vaiką. Jos vis čiauškėdavo, o aš klausydama jų tik tyliai pasvajodavau, kad mūsų šeima gali suteikti laimę našlaičiui“, – prisiminė L.Velykienė.

Ir štai, kai draugė jai paskambino ir pasiūlė tapti laikinąja globėja, daug nesvarstydama ji sutiko.

Šį moters apsisprendimą nulėmė ir tuo metu visą Lietuvą sudrebinusi Matuko tragedija. Kur tai matyta! Jauni tėvai mirtinai užtalžė mažą savo vaiką!

L.Velykienė prisiminė, kad labai sekė tuomečius įvykius ir žiūrėdama televizijos reportažus ar žinias nesulaikydavo ašarų. O ryžtas padėti gelbėti tokius vaikus tiesiog augo akyse.

Kai kurie kaimo gyventojai, sužinoję apie jaunos moters sprendimą į savo namus priimti svetimus vaikus, tiesiog baisėjosi. Jie atkalbinėjo ją ir tikino, kad tai beprotiškas žingsnis ir ji vėliau labai dėl to gailėsis.

Palaikymo sulaukė iš pačių artimiausių

Kol ant rankų L.Velykienė paėmė pirmą globotinį, nuo jos ryžtingo apsisprendimo buvo praėję visi metai. Per šį laikotarpį ji baigė globotojų kursus, taip pat ilgai užtruko dokumentų parengimas. Moteris prisipažino, kad retkarčiais širdyje sukirbėdavo nerimas, ar ji tikrai sugebės tinkamai pasirūpinti ir taip jau likimo nuskriaustais vaikais. Tačiau ji ryžtingai gindavo dvejones į šalį.

Svarbiausia, kad padrąsinimo moteris sulaukė iš sutuoktinio Laimo, vaikų bei draugių.

„Mano vyras labai geras žmogus, jis visuomet mane palaiko. Per daug jis nesikišo, tik paklausė, ar sugebėsiu susitvarkyti, nes jisai yra ūkininkas ir nelabai turės laiko man padėti“, – pasakojo Kalno kaimo gyventoja.

Tiek moteriai, tiek jos vyrui ši santuoka yra antra. Ankstesnėje santuokoje vyras susilaukė 2 dukrų, o moteris – vienos dukters. Šie vaikai jau pilnamečiai.

Dabar šeimoje auga du bendri sutuoktinių vaikai: 11 metų mergaitė ir 6-metis berniukas. Taigi kaip auginti vaikus, ši šeima, atrodo, tikrai moka.

Draugės sulėkė su maišais visokių daiktų

Visi su nekantrumu laukė, kada į namus atvyks pirmasis globotinis. Prieš pusmetį, vos baigus tvarkyti dokumentus, L.Velykienei paskambino globos koordinatorė ir pasakė, kad tiesiai iš ligoninės atveš naujagimę.

Bet šioji pas juos pabuvo vos dvi dienas. Greitai atsirado šeima, panorusi mergaitei suteikti meilę ilgam laikui.

„Kai atvežė tokią mažylę, truputį suglumau, nebuvau pasiruošusi sutikti naujagimį. Tačiau greitai nerimas išgaravo. Juk svarbiausia, kad vaikas turėtų pavalgyti ir būtų saugus. Paskambinau draugėms, pranešiau, kad turiu gražų kūdikį, tai jos kaipmat su maišais drabužių ir naujagimiui reikalingais daiktais atlėkė“, – pirmosios globotinės sutikimą prisiminė moteris.

Per pusmetį L.Velykienės namuose pagyveno keturi globotiniai.

Moteriai teko rūpintis ne tik kūdikiais, bet ir paaugle mergaite. Globėja buvo nusiteikusi blogiausiam, tačiau mergaitė puikiai pritapo jų šeimoje ir jokių rūpesčių nekėlė.

Nepaleidžia iš rankų

Šiuo metu L.Velykienė globoja penkių mėnesių mergytę. Mažylė pratusi būti nešiojama, trokšta motiniškos šilumos, todėl globėja net ruošdama kavą jos nepaleidžia iš rankų.

„Tai mūsų rankinukė. Pas mane ji atkeliavo būdama vos dviejų mėnesių. Greitai bus trys mėnesiai, kai gyvename kartu. Ji – visų šeimos narių numylėtinė“, – myluodama kūdikį kalbėjo moteris.

Pašnekovė džiaugėsi, kad po darbų grįžęs sutuoktinis taip pat noriai panešioja mažylę.

Nors sutuoktinių pagrandukui vos šešeri, jis tėvų dėmesio mažylei visai nepavydi. Tik grįžęs iš darželio, pirmiausia skuba pasisveikinti su laikinąja sesute.

Apie vaikų ligas pamiršo

Svetimus vaikus globoti pasiryžusi moteris atskleidė, kad prieš pradėdama dirbti šį darbą ji su drauge, taip pat budinčia globėja, aptarė visas galinčias iškilti gyvenimiškas situacijas. Tačiau apie vaikų ligas jos abi net nesusimąstė.

„Susirgus globotinei teko guldyti ją į ligoninę. O kaip ją vieną ten paliksi? Ir aš turėjau vykti kartu. Tačiau iškilo problema, kas prižiūrės mano vaikus. Teisybė, dukra pasirūpinti galėjo tėtis, bet kad sūnus yra įpratęs visada būti su manimi. Tad vaikui teko aukotis – dėl menko kosulio kartu gulti į ligoninę. Laimė, gydytojai buvo supratingi ir leido berniukui būti kartu su manimi. Tada jaučiausi kalta ir prieš globojamą mažylę, ir prieš šeimą“, – nenumatytą įvykį prisiminė pašnekovė.

Tuščio lizdo sindromas

L.Velykienę labai žeidžia piktos replikos, neva vaikus ji globoja tik dėl pinigų. Pašnekovė tikino, kad iki tapdama globėja ji dirbo siuvėja ir puoštis norinčių klienčių tikrai užteko.

Tačiau moteris troško įprasminti gyvenimą kiek kitaip – ištiesdama pagalbos ranką ir atverdama širdį.

Be to, tie pinigai už globą nėra jau tokie dideli, kokius galbūt įsivaizduoja žmonės. Jei jie tokie būtų, eilės nusidriektų norinčiųjų globoti likimo nuskriaustus vaikus. Bet taip nėra.

„Su vyru jau nutarėme, kad vienam mažyliui patys suteiksime nuolatinius namus ir jį įsivaikinsime. Kada tai bus, dar neaišku, bet kad tai padarysime, žinome tvirtai. O draugės nepiktai šaiposi, kad dukrai išvykus studijuoti mums pasireiškė tuščio lizdo sindromas“, – optimizmu tryško moteris.

Daugiau dėmesio nei saviesiems

Iš Panevėžio kilusi moteris pasakojo, kad ji su sese augo be tėčio, o brolio sulaukė tik pati pradėjusi gyventi savarankiškai. Todėl visada svajojo apie didelę šeimą: tėčio ir mamos, daug vaikų.

L.Velykienė prisipažino, kad globotiniai dabar sulaukia kur kas daugiau dėmesio nei jos vaikai.

„Anksčiau augindama savo vaikus daug siūdavau ir džiaugdavausi, kad jie žaidžia šalia ant patiesto ant grindų pledo ir netrukdo man dirbti. Tik dabar supratau, kokią klaidą dariau ir kaip mažai dėmesio jiems skyriau“, – prisipažino pašnekovė.

Dar moteris džiaugėsi, kad per gana trumpą laiką į jos namus daugiausia pateko tėvų atstumti kūdikiai. Jai dar neteko globoti psichologiškai traumuotų, muštų vaikų. Bet galbūt bus visko.

Mokosi ir būsimos globėjos vyras

Socialinių darbuotojų Jolantos Grybauskienės ir Rasos Vaičekonytės rengtus globėjų bei įtėvių mokymus baigė 24 Pasvalio rajono gyventojai.

Iš jų dvi moterys tapo laikinosiomis globotojomis, bet kuriuo metu pasiruošusiomis į savo namus priimti vaikus.

Kursus dabar lanko dar 4 rajono gyventojai, iš jų – vienas vyras. Jis globėju būti neketina, tačiau nori tapti tvirta atrama savo žmonai, kuri pasiryžusi rūpintis svetimais vaikais.

Kalno kaime gyvena abi laikinosios globėjos bei kursus lankantys sutuoktiniai.

Budinčiam globėjui, kai jis neturi globoti atvežtų vaikų, skiriama ketvirtadalis minimalios mėnesinės algos. Apgyvendinus vieną vaiką, mokama vieno minimalaus atlyginimo dydžio mėnesinė alga. Už du vaikus globėjui tenka pusantros minimalios algos, o už tris globotinius – du minimalūs atlyginimai. Apgyvendinus keturis globotinius, mokamos dvi su puse minimalios algos, o penkis vaikus – trys minimalios algos.

Kiekvienam budinčio globotojo šeimoje apgyvendintam vaikui skiriama globos (rūpybos) išmoka bei tikslinis jos priedas ir vaiko pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.