Vilniuje supurtytą 4 mėnesių mergaitę ištiko koma: vaiko teisės pavojaus neįžvelgė

Pirmadienį į sostinės Santariškėse esančią Vaikų ligoninę atgabentas komos ištiktas 4 mėnesių kūdikis.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Sandra Vrublevskienė.<br> Stop kadras.
 Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Sandra Vrublevskienė.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2019, 12:56 PM, atnaujinta Jan 15, 2019, 1:35 PM

Kaip pranešė Policijos departamentas, apie 11 val. į ligoninę iš Buivydiškių gatvėje esančių namų pristatyta pernai gimusi mergaitė, patyrusi komą ir supurtyto vaiko sindromą. 1993 metais gimęs mergaitės tėvas uždarytas į areštinę.

Dėl įvykio 6-ame policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.  Vėliau byla buvo perduota į Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybą. Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal LR BK 138 str. 2 d. 1 p. (nesunkus mažamečio sveikatos sutrikdymas).

Antradienį 4 mėnesių amžiaus mergaitės, gydomos Santaros klinikose, reanimacijoje, būklė tebėra sunki.

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Sandra Vrublevskienė atskleidė, kad abu mergaitės tėvai turėjo problemų su priklausomybėmis, bet tarnybos aukšto lygio grėsmės vaikui neįžvelgė.

„Šeima Vaiko teisių apsaugos tarnybai yra žinoma nuo 2018 m. rugpjūčio mėnesio, kadangi gimimo metu Vaiko teisių apsaugos tarnyba buvo informuota, jog motina turi problemų su priklausomybėmis.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai, nuvykę į ligoninę, nustatė kūdikiui pirmą grėsmės lygį ir šeimai visą laiką iki šios dienos buvo teiktos socialinės paslaugos, taikoma atvejo vadyba.

Skyriui yra žinoma tai, kad tėvai gydėsi nuo priklausomybių, gydymosi programa yra nustatyta. Motina gydėsi, todėl jai nebuvo nustatytas antras grėsmės lygis ir ji galėjo rūpintis kūdikiu visus tuos keturis mėnesius.

Matyt, vaikas buvo prižiūrėtas. Informacijos, kad vaikui būtų kilusi grėsmė, neturime. Jeigu turėtume, atitinkamai ieškotume vaikui saugios aplinkos“, – sakė vaiko teisių atstovė.

4 mėnesių mergaitė yra vienintelis vaikas šeimoje. Informacijos, kad vyras anksčiau buvo smurtavęs prieš moterį, S.Vrublevskienė negalėjo patvirtinti, nors vaiko motina buvo sakiusi, kad vyras dažnai namuose būdavo apsvaigęs ir prieš ją smurtaudavo. Tačiau, pasak mamos, vaiko teisių pareigūnai ateidavo tik kartą per savaitę, ir tuo metu jis galbūt nebūdavo apsvaigęs.

Vaiko teisių pareigūnė tvirtino, kad šeimos, kurioms nustatytas pirmas grėsmės lygis, yra tikrinamos pakankamai dažnai, bet tą dažnumą nustato savivaldybės atvejo vadybos posėdžio metu.

Kas laukia mažylės, jei ji išgyvens?

„Bus atnaujintas atvejo vadybos posėdis, bus nagrinėjama situacija šeimoje“, – sakė S.Vrublevskienė ir išreiškė viltį, kad kūdikis pasveiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?